Ik voelde me net een kapitalist

Johan Ramarstraat

Twee auto’s waren er in de hele straat. Een fiat en een deux cheveauxtje. Beide tweedehands. Marinus (1927) van Doesburg haalt samen met zijn vrouw Suus (1933) herinneringen op.

Familie van Doesburg I November 1962. De kapotte eend werd weggesleept voor een reparatie, maar vond toen gelijk zijn Waterloo in het straatje om de hoek. De versnelling stond namelijk nog in zijn achteruit en toen de auto al slepende in beweging kwam, was het helemaal gedaan met de versnellingsbak. Dag eend, dag eerste liefde. <br />Op de achtergrond - gezien vanaf de Mourik Broeckmanstraat - de Comeniusstraat in aanbouw.

Op de achtergrond - gezien vanaf de Mourik Broeckmanstraat - de Comeniusstraat in aanbouw.

We hadden mijn motor verkocht en voor fl. 1.500 kregen we onze eerste auto. Een eend, wat een prachtig ding. De hele familie werd er in het weekend en op vakantie in gepropt. Maar we waren samen met nog een andere buurman de enige in de hele straat met een auto. Ik voelde me net een kapitalist.”
Geld maakt niet gelukkig. Hele generaties groeiden op met dit devies. Maar is het ook waar? Als we de familie van Doesburg beluisteren, blijkt dat het hebben van voldoende geld best lastig kan zijn. Tenminste, als we bijna vijftig jaar terug gaan in de tijd. Suus van Doesburg vertelt: “zowel mijn man als ik werkten en verdienden best heel aardig en omdat mijn man ook nog eens een bedrijfsurgentie had, kwamen we in aanmerking voor een heuse middenstandswoning in de Johan Ramarstraat, Slotervaart. We waren lid van de Middenstands Woningbouwvereniging en via een speciale ballotagecommissie lukte het ons uiteindelijk om een woning te vinden. We zaten wel nog even met een dilemma, omdat we plots mochten kiezen uit een driekamer bovenwoning, in plaats van de tweekamer benedenwoning. Die benedenwoning zou ons per maand de lieve som van fl. 105 kosten en de bovenwoning het astronomische bedrag van fl. 112,50. Nou, dat was wel even rekenen hoor. Maar uiteindelijk zagen we wel in dat we een schitterende driekamerwoning zouden krijgen. Wat een luxe!”
Je zou verwachten dat de familie een gat in de lucht sprong, maar enige terughoudendheid was op zijn plaats. Een bevriend stel was al veel langer op zoek naar een huis en zij stonden nog steeds op de wachtlijst. En dan lukt het Marinus zomaar even omdat hij zijn baas had gedreigd weg te gaan als er geen woning voor hem werd geregeld! Tja, brutalen hebben de halve wereld, én een mooie woning.

Bekijk meer afbeeldingen

Familie van Doesburg II Het huis aan de Johan Ramarstraat van de familie van Doesburg in aanbouw, februari 1956. Het stel ging regelmatig een kijkje nemen en zetten de boel dan op de gevoelige plaat. Voorpret van het wonen.

Familie van Doesburg III De oplevering van het huis, 1957.

Familie van Doesburg, november 2004.

Re: Ik voelde me net een kapitalist

Nog enige informatie over de foto waarop de kapotte eend wordt weggesleept. De foto is genomen vanuit de Anske Lammingastraat naar de Van Mourik Broekmanstraat. Over de dijk op de achtergrond werd de Cornelis Lelylaan aangelegd, de verbindingsroute tussen Sureinameplein en Osdorp. Deze weg werd voor het autoverkeer opengesteld in de zomer van 1962. In september 1962 ging tramlijn 17 naar Osdorp hierover rijden. De witte flats op de achtergrond zijn de Nemavo-flats uit 1958 langs de Comeniusstraat. De foto zal dus tussen 1958 en 1962 gemaakt zijn.

kan me voorstellen. ik heb die hele buurt zien opbouwen en zelf woonachtig in der Mercatorbuurt was het prachtig huizen met een douche !! ongekend voor ns met enkel een kraan voor koud stromend water.helaas als je met vier mensen rond moest zien te komen met flsd85 schoon in de week.

het is derhalve en en intriest om zo'n mooie buurt naar de gallemiesen te zien gaan n et als de mercatorbuurt zodat velen die het zich konden permiteren wegtrokken.
het meest typerende vind ik nog altijd dat na een miljoenen kosten renovatie van de mercatorbuurt op de plek van het urinoir nu een kiosk staat waar en kebabs verkoopt.