Zoon van een conservator

Amsterdam, Hoofddorppleinbuurt

Mijn vader heeft theologie gestudeerd, was hulppredikant in Beverwijk en wist hierdoor veel van de bijbelse geschiedenis. Hij heeft aan menige schoolklas rondleidingen door het Bijbels Museum van Oudheden gegeven.

Paul de Roos als bijbelse gids Foto: collectie Siebe de Roos, begin jaren 60

Mijn vader, Paul de Roos†, kwam in 1948 in Amsterdam wonen, eerst in de Stolwijkstraat tot 1958 en verhuisde toen naar de Weissenbruchstraat waar ik geboren ben.

Bijbels Museum

Hij was vanaf 1948 tot 1975 conservator van het Bijbels Museum van Oudheden aan de Hemonylaan 19a, een apart gebouw in de tuin aan de achterzijde van het pand aan de Stadhouderskade 137. In dit gebouw stond een maquette opgesteld van de tempelberg en de tabernakel.
Vanuit dat gebouw kon je via een binnenplaatsje (later overdekt) de andere zaal, een souterrain van het museum betreden waarin een heuse Egyptische mummie te bezichtigen was en vele Israëlische en Egyptische voorwerpen.
Als kind kwamen we vaak bij mijn vader in het museum en al die voorwerpen hadden iets mysterieus. De schedel van een nijlpaard waar je de tanden in en uit kon halen.

Brede bekendheid

In de jaren vijftig en zestig heeft hij zogenaamde keurcollecties verzorgd door Nederland, België en Duitsland. Tot in de meest kleine dorpen verzorgde hij een tentoonstelling met een selectie uit de museumcollectie met daarbij een uitgebreide uitleg vol overgave en enthousiasme aan het publiek.
Voor de NCRV schoolradio is er een diareeks gemaakt waarin mijn vader verkleedt als bijbels figuur voorwerpen uit het museum laat zien. De foto dateert ergens uit begin jaren zestig.
Door zijn kennis heeft hij ook diverse publicaties en boeken, vaak in eigen beheer uitgegeven.
Weken was hij dan thuis bezig met onderwerpen te bestuderen en op te zoeken uit zijn enorme boekencollectie van de Bijbelse landen. Illustraties daarbij kwamen van zijn eigen hand.

Altijd op de fiets

Zaterdagen vrij waren er nooit bij voor hem want op zaterdag moest het museum open. In zijn pauze op zaterdag had hij tijd om met mijn moeder en mij af te spreken op het Waterlooplein. We spraken dan af om 12.15 uur onder een grote GEB klok bij de Mozes en Aäronkerk waarop we gezellig de vlooienmarkt overliepen.

Al die jaren ging met mijn vader dag in dag uit en door weer en wind op de fiets naar zijn werk. ’s Avonds stonden mijn moeder en ik voor het raam rond 18.00 uur te kijken of we mijn vader al vanaf de Sloterkade de Weissenbruchstraat zagen inrijden waarop hij met een grote bocht en vol vaart de stalling van IJpelaar inreed.

Het Bijbels Museum is begin jaren zeventig verhuisd naar de Herengracht 366 als onderdeel van het Nederlands Bijbel Genootschap. (NBG). Mijn vader heeft hier nog enige jaren onder veel betere omstandigheden tot aan zijn pensioen met vol overgave als conservator gewerkt.

Gepubliceerd: 20 juli 2009

Auteur: Siebe de Roos

Lees ook andere verhalen in de rubriek Hoofddorppleinbuurt.

Bekijk meer afbeeldingen

Siebe de Roos voor de (voormalige ingang van het Bijbels Museum van Oudheden aan de Hemonylaan 19a Foto: mei 2009

Siebe de Roos

reactie op M. Dias

de site staat hier geloof ik op niet actief, ik kan u niet rechtstreeks benaderen en het emailadres van het geheugen werkt ook niet.  Dank voor uw leuke reactie, ik heb zelf alleen maar een lage resolutie, een simpel fotootje van zestig jaar geleden. dus helaas.

M. Dias

Paul de Roos Tempelberg

Geachte heer De Roos,

Wat een geluk dat ik gestuit ben op deze bijzondere foto van uw vader bij het model van de Tempelberg. In verband met een onderzoek hiernaar vroeg ik mij af of u deze in hoge resolutie heeft en wellicht meer foto's van het model uit de jaren 60/70?

Ik hoop van u te horen!

M. Dias

Hennie Salomons

Lagereschool

Ik ken het museum van de museum lesse op school. Het museum maakte een grote indruk op mij. Je zag daar een soort makette van het heilige der heilige. Ik woon nu in de buurt van het museum. Jammer dat het er niet meer zit

Wat een bijzondere vader!

Hoi Siebe,

Wat een bijzonder verhaal. Ik was vanmiddag in de buurt van de Hemonylaan, en ben naar aanleiding daarvan even gaan kijken op nr. 19a. Ik kon mij namelijk niets van de locatie herinneren, terwijl mij toch bijstaat dat ik err wel eens geweest ben, en ik hoopte dat daardoor de herinneringen terug zouden komen. Dat gebeurde niet, helaas.
Wat een liefde voor zijn beroep had je vader. Je kunt met recht trots zijn op hem. Maar die trots spreekt al uit je bericht.
Ik ben blij dat hij nog een aantal jaren onder veel betere omstandigheden in het Bijbels Museum aan de Herengracht heeft kunnen werken. Overigens een museum dat de moeite van het bezoeken meer dan waard is! Zie: www.bijbelsmuseum.nl/

Groeten van Channah