Nieuw West voordat het Nieuw West was

Auteur: Adri Haring
7 Fans

In mei 1956 werden de eerste koopwoningen ten westen van de Joh. Huizingalaan, in Slotervaart Noord opgeleverd. Ikzelf woon hier vanaf die tijd en ik kan u zeggen met veel plezier en ik geniet nog steeds van deze plek in Amsterdam. Mijn 5 kinderen zijn hier geboren en uitgevlogen en mijn kleinkinderen zijn hier graag. Maar ik heb nog vroegere herinneringen aan deze omgeving.

Sloterplas 19 november wie, wat, wanneer, waar Een oude luchtfoto van een deel van de nieuwe Westelijke tuinsteden

Als kleine jongen ging ik met mijn vader, toen er achter "de dijk" nog alleen maar grasland was, in het voorjaar eieren zoeken en in de winter als er genoeg ijs was, schaatste ik met mijn vriendjes vanaf de St. Augustinuskerk aan de rand van de Postjesweg naar Sloten. Als kleine jongen had je nog geen oog voor de historie en de achtergronden van het gebied waar je spelenderwijs opgroeide. Dit is met de jaren gegroeid en des te meer denk ik terug aan die tijd uit mijn jeugd, welke tevens de oorlogsjaren waren. Misschien daardoor nam je de dingen veel scherper waar. De tijden waren spannend, ook voor een jongentje die in die periode de lagere school doorliep. Zeker is, dat in en na de oorlog van 40-45 alle veranderingen grote indruk op mij maakte.
Als ik met mijn vriendjes op de woensdag en zaterdagmiddag naar het Hoofdwegland ging spelen, dan was ons einddoel"de dijk". De dijk, waarover nu de spoorlijn naar Schiphol en Duivendrecht loopt. Toen nog een zandlichaam, aangelegd in de crisisjaren door werkelozen. Het was diezelfde dijk waar ik met mijn kinderen over wandelde van Slotervaart naar de Haarlemmerweg. Vanaf de dijk had je vlak na de oorlog een prachtig uitzicht over de weidegronden, die, zover je kon kijken, zich als een groen tapijt lieten zien. Bomen waren er praktisch niet meer, want deze waren in de oorlog als brandhout opgestookt. De schaarse boerderijen en woningen waren de herkenningspunten en daar waren de meeste bomen nog wel blijven staan, terwijl de vele sloten een onbestendig patroon lieten zien. Vaag zag je de resten van vroegere dijken in het landschap en pas later kwam ik tot de ontdekking dat het de oude dijken waren van een vroeger meer. Het Sloterdijkermeer. Ik woonde in de Orteliusstraat en met de fiets maakte je op zomeravonden een rondje om de polder. Via de Aalsmeerweg reed je eerst een stukje langs de oude Haagse Weg en na "de dijk" reed je dan de Sloterweg op. Nieuwe bomen waren aangeplant en vele statige herenhuizen en boerderijen met prachtige namen als Meerzicht, Kent U Zelve, Middenhof, Veldzigt, Boszigt enz.reed je voorbij. Op het eind was daar het pittoreske dorpje Sloten met z'n katholieke en Protestantse kerk. Midden in het dorp sloeg je rechtsaf de Slimme Weg op. Je kon de weg blijven volgen en dan werd het Osdorperweg met het dorpje Osdorp en verder doorrijden naar Halfweg en via de Haarlemmerweg terug naar Amsterdam om via de Hoofdweg weer naar huis te rijden.
Wij kozen meestal de Uitweg. Deze ging je halverwege Sloten/Osdorp rechtsaf in en liep door tot de Haarlemmerweg, vlak bij "de Dijk" en dan verder via de Haarlemmerweg en de Hoofdweg naar huis. Ook langs deze weg veel boerderijen met prachtige namen. De laatste variant was: De Uitweg in en dan de eerste weg rechts, de Malle Weg op. Na een paar honderd meter ging je tussen een lage dijk door en reed je op de bodem van het vroegere Sloterdijker Meer. Op het eind van de weg passeerde je de zuiveringsinstallaties (die in 1995 gesloopt zijn) en door "de Dijk" kwam je op de Middenweg., die weer uitkwam op de Hoofdweg. Je had dan je portie landelijke lucht gehaald en ik kan u verzekeren dat het leuke ritjes waren.

moleman

Slotervaart

Herinneringen vanuit de wandelwagen waar ik inzat:)
Dan heb ik het over 1953-1959

Ik kwam daar altijd met m'n moeder. M'n tante woonde in de Jacob Geelstraat. Overal lagen nog bergen met zand, en er werd flink gebouwd.Wij woonde zelf in de Haarlemmerstraat, waar ik ook geboren ben.
Het was zo'n beetje als op die foto. Ik heb me altijd afgevraagd waarom er zoveel van die lange en hoge zandheuvel lagen waar schijnbaar niets mee gedaan werd. Nu weet ik beter. De A10 loopt daar nu overheen, en andere wegen tram/autobus banen.
We zullen toen met de bus gekomen zijn. Ik kan me herinneren dat wij altijd uit de straat kwamen t.o het huis waar m'n tante woonde. Aan het eidn daarvan een grote weg waar de bus stopte. Oja in de Jacob Geelstraat stond ook nog een kerk.
De laatste keer dat ik in die straat was was ergens in 1983
Daarna is m'n tante gescheiden en naar Hoorn verhuisd waar haar oudste dochter ook woonde.

Toen ik in een tehuis terecht kwam in de Vossiusstraat liepen wij vaak naar het Jan van Galenbad. Ook kwamen we in het Hallentheatre Cliff Richard films kijken, prachtig.

In 1959 verhuisde wij naar West, Jacob van Lennepstraat. Oma verliet haar tuinhuisje op "Nut en genoegen", waar ik regelmatig logeerde.En kwam op de Jacob Geelstraat bij haar oudste dochter inwonen.

Misschien kom ik snel daar in de buurt wonen.NW van het park.

wim Hohage

man

Ik woonde in de Cabralstraat van 1935 tot 1951. De stad hield op bij de Orteliuskade. Daar had je het Jan van Galenbad en verder alleen zandlandjes waar je heerlijk kon spelen. Verderop was de ringdijk. Voor het Jan van Galenbad had je de "boerenslootjes", landerijen waar veel boeren zaten. o.a. Dirk v.d. Broek, die later als eerste een zelfbedieningszaakje begon op het Mercatorplein. Je kon er heerlijk schaatsen, o.a. naar Sloten, de Uitweg enz. De trams 7 en 13 hadden hun eindpunt op het Mercatorplein.

Re: Nieuw West voordat het Nieuw West was

Voordat het nieuw west was,
Volgens mij zijn de eerste woningen opgeleverd aan de postjeskade tegenover het Jan van Galenbad, waar je toen nog voor tien cent kon zwemmen.
ikzelf woonde op de Admiralengracht en weet nog goed hoe de groente bootjes van de boeren, (zo noemde wij ze ) achter de Ambachtschool omhoog gingen en zo de kostverlorenkade opvoeren naar de Kweker.
En 's winters gingen we inderdaad veel schaatsen op de boerenslootjes (in die tijd waren de winters veel kouder)
Ikzelf ben in 1962 in Osdorp komen wonen en doe dat nu nog.

Tuinstad Slotervaart en het vroegere landelijke gebied.

Het landelijke gebied van de vroegere gemeente Sloten ken ik alleen uit verhalen en van foto’s. Dit, omdat ik in 1956 in Slotervaart geboren ben, en de Westelijke Tuinsteden de plaats van het landelijke gebied al hadden ingenomen.

In een beschrijving van de tochten van de heer Haring door dit landelijke gebied komt het weer tot leven. Daardoor is het ook beter mogelijk om een indruk te krijgen van het land wat hier ruim een halve eeuw geleden nog te ervaren was.

De bij het artikel geplaatste luchtfoto dateert uit 1958 en toont het noordelijke deel van de Tuinstad Slotervaart. Schuin van linksonder naar rechtsboven loopt de Johan Huizingalaan. Van midden onder naar de linkerhoek is de Comeniusstraat te zien, met in de linkerhoek de flats van het Sloterhof (ontwerp architect Berghoef) in aanbouw.
De laagbouwbuurten aan weerszijden van de Johan Huizingalaan, gebouwd tussen 1955 en 1957, zijn net klaar. Op de voorgrond de zogenaamde Spoorwegbuurt, hier woonden toen veel werknemers van de spoorwegen. Tussen de Johan Huizingalaan en de Sloterplas op de achtergrond, de door de door particuliere woningbouw gebouwde
eigen huizen in de buurt van de Cornelis van Alkemadestraat, Pieter Borstraat, Hemsterhuisstraat en Bakhuizen van den Brinkhof.

Op luchtfoto’s als deze is ook het fraaie ontwerp van de Tuinstad in open bebouwingsstructuur goed te zien. Dit was een van de essentiele kenmerken van het ontwerp van het Algemeen Uitbreidings Plan van Cornelis van Eesteren, wat de basis was van de bouw van de Westelijke Tuinsteden.