Iftar met Stichting Destek

1 Fan

Afgelopen vrijdag was ‘Het Geheugen van West’ genodigde op een bijzondere Iftar-bijeenkomst in het oude CBR-gebouw in Geuzenveld. Goeie vriendin van deze website Leyla Tamul had met een tweetal andere organisaties een zeer smakelijke maaltijd bereid. De zogeheten Iftar, de islamitische avondmaaltijd na een dag vasten.

Iftar I wie, wat, wanneer, waar Gewoon lekker en gezellig eten tussen de mensen van Geuzenveld-Slotermeer.

Natuurlijk hadden wij van het Geheugen van West een beetje vals gespeeld, want overdag hadden wij gewoon onze boterhammetjes gegeten. Dat werd ons gelukkig door niemand van de aanwezigen kwalijk genomen. Leyla vertelde ons dat er iedere avond in de Turkse gemeenschap wel ergens een Iftar wordt georganiseerd en dat het vanavond haar ‘beurt’ was. Dit is overigens geen verplichting, maar gewoon iets wat de meeste Turkse moslims fijn vinden te doen. En zo schoven wij aan bij de alleraardigste familieleden én vrienden van Leyla. En het was net of we hen al jaren kenden.
Eerst kregen we een prima soep, die werd gevolgd door het hoofdgerecht met rijst en twee soorten vlees. En salade uiteraard. Daarna baklava (zoet maar lekker!) en thee en koffie. Hoe de dames en heren deze zeer smakelijke maaltijd in een dergelijk klein keukentje zo snel hebben weten te bereiden, zal ons wel altijd een raadsel blijven. Leyla vertelde ons wel dat ze pas twee dagen van te voren had besloten deze Iftar (samen met anderen dus) te organiseren. Onze complimenten in ieder geval.
Tijdens de koffie was er dan ook nog hoog bezoek. De stadsdeelvoorzitter Robin de Bood kwam in hoogsteigen persoon en verontschuldigde zich voor zijn late komst. Maar daarvoor had iedereen begrip, immers, hij kwam van een andere Iftar. Nadat hij de aanwezigen wees op het belang van het in gesprek blijven met elkaar — hierbij verwijzend naar de gebeurtenissen van de laatste week — dankte hij de organisatie (in het bijzonder Leyla Tamul) en spoedde zich terug naar zijn tafel voor Turkse thee en koffie.
Wij van het Geheugen van West hebben zeer genoten van deze Iftar en hopen dat we volgende jaar weer worden uitgenodigd. Ook hopen wij dat wij vaker op onze site mogen lezen over deze bijzondere ‘niet-Nederlandse’ gebruiken en tradities. Want pas nú weten wij waar men het over heeft als men het woord Iftar gebruikt. Iftar staat voor ons in ieder geval voor lekker en gezellig en voor een heleboel moslims gaat er nog een heel andere en diepere betekenis van uit.

Iftar twee wie, wat, wanneer, waar

Iftar III wie, wat, wanneer, waar Satdsdeelvoorzitter Robin de Bood spreekt de aanwezigen toe.