5 jaar vrijwilliger bij VVA Spartaan

Verteller: Willem Lubbersen

Soms wel 70 uur per week voor Willem Lubbersen.

Wedstrijd uit een ver verleden van Spartaan Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 1927

Blijvende passie
"Ik ben in Putten geboren maar woon al 21 jaar in Amsterdam. Verschillende banen heb ik gehad, van kok tot grafisch ontwerper; ik ben ook betaald voetballer geweest bij FC Amersfoort en PEC Zwolle. Wegens gezondheidsredenen moest ik stoppen met werken.
Na een bezoek aan het Lucas Ziekenhuis kwam ik hier op het veld kijken, voetbal blijft een passie. Graag wilde ik een sigaret maar, had niets bij mij; toen bood Toon mij er een, wij raakten aan de praat en zo ben ik hier begonnen.
Er was sprake van nieuwbouw van de club, daar werd ik ook veel bij betrokken en nu ben ik al vijf jaar Technisch Beheerder. Alles doe ik met hart en ziel; het is wel hard werken, soms 70 uur per week ..."

Maatschappelijk werker
"Mijn mooiste herinnering? De opening van dit gebouw, een kroon op mijn werk.
De grappigste? Eén van de spelers van VVA Spartaan was zo blij met de overwinning dat hij bloot op het veld ging lopen, de tegenstanders kwamen wel uit Spakenburg ...
Iets vervelends meegemaakt? Ja hoor, maar bij een leuke vereniging kun je dat snel vergeten. Het is zeer afwisselen, soms moet ik problemen oplossen, het is ook wel maatschappelijk werk."

Van piepjong tot stokoud
De club is opgericht op 23 september 1901, binnenkort jarig dus;
wij hebben 500 leden, de jongste is 5 jaar terwijl de oudste met 91 jaar de kroon spant.
"Mijn wens? Altijd en immer hierbij blijven, ik heb het zo naar mijn zin!"

Bekijk ook de fotoreportages over deze nieuwbouwwijk in de rubriek Laan van Spartaan.

Bekijk meer afbeeldingen

Willem Lubbersen: "mijn gezin telt ook mee hoor!" Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 2 september 2009

Mooi uitzicht vanaf het Lucas Ziekenhuis Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 2 september 2009

Wim de Oude

De Spartaan Geuzenveld, Hoofdklasse

Ik zou het op prijs stellen de fotohistorie van de Spartaan te zien.George Letteboer zal mijn vader wel gekend hebben, helaas in 2010 overleden.Gevoetbald in jeugd met Peter Arts, Bertje Brons e.v.a..Prachtige tijd geweest.Toenmalige voorzitter Willem Acda en secretaris Karel Gödecke.Vereniging die 100 jaar bestaan heeft, gelukkig voortgezet in fusie VVA/Spartaan.

brigitte letteboer

meneer godri

ja mijn vader george letteboer leeft nog en wordt volgende week 86 jaar en is nog erg goed groetjes brigitte letteboer.

cor godri

De Spartaan

Ik heb als aspirant en Junioor in De Spartaan gespeeld 1946 tot ongeveer 1951.Dat was een mooie tijd.Ik zag toevallig dit website en de namen van spelers die dicht bij mijn hart lagen : Hen Meijer had een geweldig schot, hij had in het Ned 11 moeten spelen , maar wat denk je wel , uit een 2e klas club, Jantje los was gweldig snell om de rechter vleuigel, Eef westers was overal Rein van van Lier was geloof ik de aanvoerder, En George Letteboer was heel groot , hij was een geweldige spil. Ik vraag me af of die jongens no leven. Ik woon al 57 jaar in Canada. Ben nog ziek van het verlies tegen Spanje.
cor godri

brigitte letteboer

george letteboer

beste meneer anoniem als u mijn naam gebruikt. zou ik graag willen weten wie u bent mijn email adres is b.hoevens@hotmail.com( dochter van george).

de grapjas

Mijnheer Anoniem,
ik heb niemand willen krenken, laat dat duidelijk zijn!
Het was echt als grap bedoeld. Maar inderdaad niet goed overgekomen bij u.

De heer Wiebenga

U is een grapjas mijnheer Wiebenga, alleen getuigt uw humor van weinig smaak.
Het anoniem iets plaatsen kan namelijk erg pijnlijk zijn voor de inzender als daar grapjes over worden gemaakt. Ieder mens heeft wel eens de drang heeft om zich zo nu en dan in een gesprek te mengen, maar om moverende redenen doet hij dit dan anoniem.
Beetje lomp om daar grapjes over te maken, toch?

Wat Lenstra en Smit betreft, die speelden nooit in De Spartaan en zijn bovendien in 1985 resp. 1974 al overleden. Bovendien waren ze beiden een stuk ouder dan ik, dus uw berekening en veronderstelling gaan op veel plaatsen even mank als Arthur Seyss Inquart.
Boer Sjors heb ik tenslotte niet persoonlijk gekend, doch ik heb hem wel tietallen malen gezien op zijn land tussen een paar kippen en een stukje onbeduidend bouwland, als mijn vriendjes en ik gingen zwemmen in Zijkanaal F. Ik kan veel over boer Sjors vertellen en niet alleen over boer Sjors, maar daar heb ik nu geen zin in.

Anoniem

Geachte anoniem? Ja, je weet nooit wie je voor je hebt dus voorzichtig zijn?? Verteld u toch u naam. Bent u een bekende voetballer? Even terug tellen 81 min 60 is 21. Bent u Kick Smit? Bent u Abe Lenstra? Bent u ... Als u gegevens heeft over boer Sjors, dan graag. Mag ook anoniem.

Anoniem en Jan Rutgers

A en J. Jullie zitten barstensvol verhalen uit die tijd. Zet ze alsjeblieft op papier en stuur ze naar het Geheugenvanwest. Het is beslist geen sentimentele nostalgie. Heb gewoon lak aan diegenen dit dit wel vinden en zoals Jan al schreef ' ik spreek je nog wel als je ook de 60 bent gepasseerd', zo is het maar net.
Jullie zullen vast nog wel mooie zwart wit foto's hebben.

Aan Jan Rutgers

Beste Jan Rutgers, ik deel met jou de nostalgische herinneringen aan de Spaarndammerdijk, boer Sjors, appels jatten in de volkstuintjes van Ons Genoegen, zwemmen in De Polder waar je later ook lekker kon vrijen met je eerste en volgende vriendinnetjes, Sloterdijk met de Coca Cola fabriek, enz. enz.

Maar APSV dat ken ik niet, je bedoelt waarschijnlijk APGS de voetbalclub van de Amsterdamse politie. En tegen het veld van De Spartaan aan had je nog SDZ. Abekewalda zat op de Velserweg dacht ik, evenals DVOS dat veel later was opgericht, ik dacht in de jaren veertig/vijftig. "Door Vrienden Opgericht Staatsliedenbuurt."
En in de Staatsliedenbuurt zat ook SDW aan het eind van de van Hogendorpstraat.
Wél had je tegenover DWS nog De Germaan, (een beetje meer naar de spoorbomen toe), Dat veld was geregeld afgekeurd daar het zo laag lag, dat na een paar dagen regen er na een paar weken nog water op lag.
Ik ben nu 81 jaar maar kan me alles nog als de dag van gisteren herinneren. (En misschien werd APGS later wel veranderd in APSV, maar dat is dan na mijn tijd).

Alles is slechts tijdelijk

De Spaarndammerdijk een lustoord voor jochies, die de school niet bijster interessant vinden en veel liever in slootjes op ontdekkingsreis gingen of de weilanden verkenden of er ook vogeleieren te vinden waren of kikkers of wat dan ook.
Ja de Spartaan, Abbekewalda, DVOS, APSV en ja natuurlijk DWS. DWS waar je voor een dubbeltje een staanplaats had en je Arie Kil kon zien en waar je kon lachen omdat je lekker pesterig commentaar stond te leveren achter het doel en dan de keeper bloedje link op je was. Het is er niet meer en het zal op de nieuwe lokaties met de nieuwe mensen best wel gezellig zijn en misschien zelfs wel leuker, maar in mijn ogen kan het niet tippen aan de jaren 50 van de vorige eeuw. En voor je me gaat bekogelen met opmerkingen over sentimentele nostalgie, ik spreek je nog wel als je ook de zestig bent gepasseerd, wedden dat je dan precies hetzelfde zegt?

willem

jammer

jammer dat u anoniem reageert. wellicht heb ik in het archief een en ander uit die tijd

De Spartaan

Van 1940 tot 1963 speelde ik in De Spartaan.
Ik heb gevoetbald met Henk Meijer, met Jan Los, Eef Westers, jonge en oude Rein van Lier, George Letteboer en vele anderen.
We hadden toen een haat/liefde verhouding met onze buren, het bekende D.W.S. Het waren onvergetelijke gouden tijden aan de Spaarndammerdijk.