Leerlingen NOVA College graven in Geheugen van West

7 Fans

Geuzenveld/Slotermeer — Levende kippen als vergoeding, Wolven in Slotermeer, Stiekem rommelen met elkaar. De verhalen op de website Geheugen van West nodigen uit om gelezen te worden. Vaak verhalen over een ver verleden. Maar geschiedenis is niet alleen dat wat decennia geleden is gebeurd, vindt webmaster Juriaan Otto. “Ook jonge mensen hebben hun herinneringen aan de buurt.” Het werd de start van een interessante samenwerking met leerlingen van het NOVA College.

les op de site wie, wat, wanneer, waar Herkenning op het Geheugen van West

“He, vet man. Da’s Theo!” roept Abdel uit. Samen met zijn klasgenoten surft de jongen tijdens de Nederlandse les naar www.geheugenvanwest.nl. Het zijn veelal verhalen over vroeger — de leerlingen vinden de zwartwit foto’s van spelende kinderen in de Sloterplas wel grappig — maar ook vooral veel verhalen over de buurt. Hun buurt. Veel herkenning dus. Ja, Van Vuure kennen ze. En ja, die bloemenverkopers bij de rotonde, die kennen ze. Al surfend leren ze nog meer over hun buurt. En al surfend komen ze vast wel op hun eigen verhalen en belevenissen.
En dat is wat Juriaan Otto, projectleider van de website, graag wil. Meer verhalen en graag ook verhalen van de jongeren in de buurt. “Ook de jeugd heeft herinneringen. Die gaan niet zo heel ver terug, maar geschiedenis is al dat wat je gisteren hebt beleefd.” Aanwakkeren van historisch besef is het doel. En dus bestaat de samenwerking met de school uit meer dan het bekijken van de website alleen. Na de eerste les, waarin de circa zestig leerlingen uit de derde en vierde klas vragen over de website moeten beantwoorden en zo de site leren kennen, volgen meer buurt- en stadsgerichte activiteiten. Van een bezoek aan het Amsterdams Historisch Museum en een rondleiding door het eigen stadsdeel tot een les in interviewtechnieken en het daadwerkelijk interviewen van buurtbewoners of familieleden en het schrijven en plaatsen van stukjes tekst. Straks lezen de leerlingen hun eigen verhalen terug op ‘onze website’. De website van alle bewoners in West!