Feest in de Van Beuningenstraat

Staatsliedenbuurt, Westerpark

Met een imponerend boek en unieke foto’s.

(Oud) buurtbewoners - Foto: Jan Wiebenga, 2 oktober 2009

Op vrijdag 2 oktober vond er een klein feestje plaats voor het pand van woningstichting Rochdale. Om half een in de middag verzamelden zich (oud) buurtbewoners, straatgenoten en kinderen om 100 gekleurde ballonnen op te laten.

Om kwart voor een kon het aftellen beginnen en stegen de ballonnen door volkomen windstilte loodrecht omhoog.

De pers was ook aanwezig om alles digitaal vast te leggen.

Na dit gebeuren toog het gezelschap naar het vlakbij gelegen café De Gruyter, alwaar een boekpresentatie zou plaatsvinden over het bewuste pand van Rochdale, tevens opdrachtgever voor het boek.

Evert Bartlema (ex-kraker), nu medewerker van Rochdale, hield een pleidooi voor de woningstichting, en Dirk de Jager van het stadsdeel Westerpark sprak over de leefbaarheid in de buurt. Mirjam Brinks, auteur van het boek ‘Van woning tot wonen’ bedankte organisaties en personen voor hun medewerking bij het boek. Het boek gaat niet alleen over het Rochdalecomplex, maar ook over de bewoners en gebeurtenissen in de Van Beuningenstraat de laatste honderd jaar. Een imponerend boek met unieke foto’s.

Dit alles om te gedenken dat 100 jaar geleden op deze plek in de Van Beuningenstraat de eerste woningwetwoningen werden opgeleverd en betrokken. Het complex is ontworpen door architect Jan Ernst Van der Pek en Arie Keppler, de eerste directeur van het Gemeentelijk Woningbedrijf. Vergelijkbare ontwerpstijlen zijn te vinden in de Van der Pekbuurt in Amsterdam-noord en het Javaplein.

100 ballonnen gaan de lucht in Foto: Jan Wiebenga, 2 oktober 2009

Hoog in de lucht - Foto: Jan Wiebenga, 2 oktober 2009

De man met de ballonnen en de pers stonden klaar De man met de ballonnen en de pers stonden klaar
- Foto: Jan Wiebenga, 2 oktober 2009

Café De Gruyter Café De Gruyter - Foto: Jan Wiebenga, 2 oktober 2009

De schrijfster Mirjam Brinks in gesprek over het boek 100 jaar Van Beuningenstraat Foto-inzet: Jan Wiebenga, 2 oktober 2009

Re: boek

Jannie Jansma:
Ik ben geboren in de van Boetzelaerstraat 59 huis op 61 woonde mijn oom Henk Banaan was zijn bijnaam vanwege zijn fruithandel en uitroep en tante Dik de zus van mijn moeder op 57 was er een snoepwinkel Dirk Hoogentoorn .Ik heb gewerkt bij de Gruyter op de hoek van de van Hogendorpstraat Groen van Prinsterstraat Ook ik zou graag willen weten waar dit boek te koop is.

En dat winkelpand is er nog steeds. Men heeft zelfs het oude logo intact gelaten. Mooie tijd!
(eigen foto)

De Gruyter Voormalig winkelpand van De Gruyter

Jannie Jansma

boek

Claudia Kool

Boek

Ik ben geboren in de van beuningenstraat in 1971 op nr 185 2 hoog. Heb daar met mijn ouders gewoond tot mijn 19 de, die verhuisden daarna naar de van hallstraat waar meerdere familie woonden.
Ome Henk banaan stond bij ons op camping Zuiderzee in medemblik. Ik zou graag willen weten waar dit boek te verkrijgen is.
Mvg Claudia Kool

Iris Flens

Re: nostalgie

dina van dijke-adelaar:
de enige de gruyter die ik ken is die van vroeger op het van limburg van stirumplein de levensmiddelenzaak met het snoepje van de week.Ik ben te lang niet terug geweest om iets te herkennen van nu.

Ik ben alweer van wat jaartjes later 1965 en herrinner mij ook nog de bakker op de hoek maar ook de melkboer ome cor waar ik snoepjes kocht als ik oude kranten had opgehaald bij o.a tante Jet die ook altijd uit het raam hing. Nu je ouder wordt denk je daar veel meer aan heb zo'n leuke jeugd gehad, Nico jansen heeft nog bij ons op zolder gewoond.

DJ HERMAN

Re: de Gruyter van Hogendorpstraat

willij van Veen Jansma:
Ik weet zeker dat er vroeger nog een de Gruyter was op de hoek van Hogendorpstraat hoek Groen van Pinsterenstraat. Mijn oudste Zus heeft daar namelijk in de jaren 50 gewerkt,Zelf ben ik in de van Boetzelaerstraat geboren naast de snoepwinkel van Dirk Hogentoorn en naast mijn de Fam Jansen (Oom en Tante) Mijn Ome Henk Jansen was Fruitkoopman en fietste met zijn bakfiets door de buurt vol fruit Zaterdags stond hij op de Lindegracht.( De foto boven van de oud buurtbewoners staat hij op de foto tussen de 2 Dames Ja hij leeft nog steeds hij is ver in de 90 en woont op de oude Kainefabriek Zij zoon Nico Jansen is voetballer geweest eerst bij Fc Amsterdam later bij Feyenoord en RWDM BElgie. Ik heb op de Bentinckschool gezeten en op de Rochussenschool. Tot aan mijn trouwen heb ik op het van Beuningenplein en de hele buurt gezeten . Werkte ik bij Piller confectie atelier Ik heb hele mooie herinneringen aan dez buurt

eric de vries

Re: De Gruyter

Jannie Jansma:
Klopt helemaal wat Willij van Veen schrijft op alle 4 de hoeken van de van Hogendorpstraat en Groen van Prinsterstraat zaten winkels .de Gruyter t/o drogisterij Heidenrijk Daar weer t/o huishoudelijke artikelenzaak Mars en die weer t/o de bakkerij waarvan de naam me even niet te binnen schiet,heb nl bij de Gruyter gewerkt daar en ben de oudste zus van Willij va Veen.En klopt ook dat er op het van Limburgstirumplein ook een de Gruyter zat .Het snoepje van de week daar stond de Gruyter bekend om .

De bakkerij was van Nol Bertram. En Mars kwam elke ochtend even langs. Zijn dochter heeft nog op de Hoofdweg gewoond als ik mij goed herhinder.

Jannie Jansma

De Gruyter