Geheugen van West

Auteur: Jan Hart

Geschiedenis
De website is in 2004 door het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer gestart. Dit stadsdeel heeft daarmee de basis gelegd voor een fantastische verzameling verhalen en foto’s over een markant deel van Amsterdam. Vanaf 2004 werkt een vaste schrijversgroep - die regelmatig bijeenkomt in De Brug aan de Aalbersestraat in Geuzenveld - aan de website. De samenstelling van de schrijversgroep wijzigt met de tijd, maar er is steeds een kern van 8-10 vaste vrijwilligers die interviewen, verhalen verzamelen en zelf verhalen schrijven. En er is een grotere groep die regelmatig - ook vanuit het buitenland - nieuwe, zelf geschreven verhalen instuurt.

De stichting Geheugen van West is in 2007 opgericht en inmiddels is er een vast samenwerkingsverband met het Amsterdam Museum.

Nieuw-West en (Oud)West
Hoewel de website zich aanvankelijk richtte op Nieuw-West (Geuzenveld, Slotermeer, Slotervaart, Osdorp en Bos en Lommer), werd al snel duidelijk dat dit deel van Amsterdam onlosmakelijk verbonden is met Oud-West (Westerpark, Baarsjes, Oud-West en Hoofddorppleinbuurt). Ook de naam van de website kan niet anders uitgelegd worden dan dat alle verhalen en foto’s van het ‘oude’ Amsterdam-West welkom zijn!

Doelstelling

Het Geheugen van West wil de sociale cohesie in Amsterdam-West versterken, wil bewoners uit hun (sociale) isolement halen, wil de geheugenfunctie van oudere bewoners verbeteren (reminiscentie) en wil meer verdraagzaamheid bij jong en oud door kennis en begrip van elkaar en van elkaars verleden.
 De stichting doet dit door het publiceren van verhalen en foto's van vroeger en van nu en van en door iedereen die zich betrokken voelt bij Amsterdam-West en Amsterdam Nieuw-West.

Samenwerking

Het Geheugen van West werkt nauw samen met het Amsterdam Museum (v.h. Amsterdams Historisch Museum) en met stichting De Brug in Geuzenveld.
Daarnaast werkt het Geheugen van West nauw samen met heel veel partners uit de stadsdelen.

Sponsors

Het Geheugen van West is een groot succes en trekt heel veel bezoekers - meer dan 95.000 unieke bezoekers per jaar - die langer dan gemiddeld blijven ‘hangen’ op de website. Dus een uitgelezen mogelijkheid om publiciteit te genereren. Het Geheugen van West werd tot en met 2011 gefinancierd door het stadsdeel Nieuw-West.
Vanaf 2012 is het Geheugen van West onderdeel van een samenwerkingsverband met het Amsterdam Museum; daarmee zijn de kosten voor de website en de hosting voorlopig gewaarborgd.
Maar er zijn altijd sponsors nodig. Dus heeft u belangstelling om de stichting te steunen (met naamsvermelding en bekendheid bij onze grote groep bezoekers), neem dan contact op: Stichting Geheugen van West.

Contactpersonen:
Hans Staphorsius: Coördinator/bestuurslid