Onze flat voor 75% indisch

Dag mevrouw Kooren Vinkoert,

Wat een mooie foto van u. Ik ben André Neys, toendertijd een van die kinderen die regelmatig bij u over de vloer kwam. Uw appartement was mijn tweede huis. In 1961 geboren in de Wigbolt Ripperdastraat 23-III als jongste van een gezin met nog 2 oudere zussen, Nancy & Suzanne. In 1984 ben ik verhuisd naar Slotermeer.

Ik heb hele goeie herinneringen aan onze flat. Ons blok bestond nog lange tijd voor 75% uit Indische gezinnen. Dat was wel fijn, we voelden ons allen verbonden. Logisch, we hadden heel veel gemeen. De Nederlandse gezinnen die alle appartementen inclusief achtertuintjes beneden aan de flat bewoonden waren best oké. Soms wel eens wat boos als de voetbal weer eens in hun tuintjes terecht gekomen was. (Wie durft en gaat die bal er deze keer uit halen..?) Een andere keer weer wat ontstemd als er rond oud en nieuw weer eens een berg vuurwerkafval hun tuintjes was ontstaan, maar ja het was ook altijd een wedstrijd wie de langste, krachtigste of mooiste "renteng" had afgestoken. Maar aardig konden die onderburen ook zijn.

Wat mij ook is bijgebleven waren alle gezellige zomeravonden waarop iedereen tussen de trapportieken badmintonden totdat de shuttle echt niet meer te zien was. Niet alleen de kinderen, soms deden er ouders mee. Over de balkons hangend werden de wedstrijdjes bekeken.

Stoepranden, bordjetik, verstoppertje, hand- of voetballen, op de weegschaal bij de slager en snoep kopen bij Almering, in onze straat was voor ons kinderen veel te doen. Ik voelde mij erg veilig in deze buurt. Achteraf realiseer ik mij dat je er heerlijk vrij kon spelen, maar dat er altijd wel iemand was die op je lette: vanaf de balkons hadden de ouders een goed overzicht op de directe omgeving.

Deze balkons zijn bij de renovatie van de flats afgesloten en betrokken bij de keukens. De oorsprokelijke keukens waren erg klein en werden nu 2x zo groot. Lekker eten is nou eenmaal heel erg belangrijk bij ons indischen, de kans is groot dat een onderling gesprek daarover gaat. Een van de dingen die ons verbindt.

Laatst ben ik toevallig door de buurt gereden. Er is heel veel veranderd. Ik weet dat u nu verhuisd bent naar een nieuw appartement in de Colijnstraat. Uw wens komt uit.

Een vriendelijke groet,
André