Een Indische buurt in Geuzenveld

Geuzenveld

Al bijna 50 jaar woon ik in de Wigbolt Ripperdastraat, er zit een halve eeuw leven in dit huis! Ik heb er mooie en dierbare herinneringen aan: drie van onze vijf kinderen zijn er geboren. Mijn man is er overleden. Eén van mijn kinderen ook. Ik zal het huis met pijn in het hart verlaten.

Mevrouw Kooren Vinkoert

Mijn man en ik waren, samen met onze twee oudste kinderen, de eerste bewoners van dit huis. We waren net een paar jaar in Nederland, in 1955 zijn we uit Indonesië gekomen. De eerste tijd brachten we door in pensions, daar woonden we in één kamer, zo ging dat in die tijd. Onze dochter en oudste zoon zijn geboren in pensions. Toen onze zoon drie maanden oud was, kregen we de sleutel van ons huis in de Wigbolt Ripperdastraat. We waren de koning te rijk! Wat een ruimte kregen we opeens!

De stichting die ons indertijd hielp met het zoeken naar een woning, had in de straat en zelfs in ons blok een aantal woningen geregeld voor Indische mensen. We kenden ze niet toen we hier kwamen wonen, maar de contacten waren snel gelegd! Het was een hechte gemeenschap, kinderen liepen altijd in en uit en voetbalden op de veldjes in de buurt.

Ik moest er, toen ik net in Nederland was, wel aan wennen dat ik alles zelf moest doen. In Indonesië hadden we een ‘baboe’, die deed alles in het huishouden. Ik kon niet eens koken, wassen of strijken! Maar ik leerde het snel en dat moest ook wel, want hier zijn nog drie zonen geboren, dus ik had een gezin met 5 kinderen te verzorgen.

In het begin kookte ik gewoon aardappelen, groenten en vlees. Indische producten waren bijna niet te krijgen in de buurt! Pas later zijn er winkels gekomen waar je Indische producten kon kopen.
De boodschappen deed ik, zeker in het begin, altijd op de Slotermeerlaan. Hier in de straat zaten een groenteman en een slagerij, verder had je hier niets. Ook de winkels op het Lambertus Zijlplein waren er nog niet. Dat moest allemaal nog gebouwd worden, net als de woningen om ons heen.

Ik heb altijd met veel plezier in de Eendrachtsparkbuurt gewoond. Ik hoop dan ook dat ik hier in de buurt een nieuwe woning krijg!

Mevrouw Kooren Vinkoert (73 jaar)

Link naar meer verhalen uit de Eendrachtsparkbuurt.

Tineke Adriaansen

Jelte Eelsmastr 9 3 hoog

Zo leuk om dit allemaal te lezen . Woonde met de Familie Parinussa , de Broers Schram , Familie Hemink op nr 9 van de Jelte Eelsmastraat . Herinner me nog Fam. Oost , Fam. Huffels , Fam. Kaptein , Armand en verder moet ik te diep graven hahaha . Kwamen best wel veel over de vloer bij ons .... gezellige avonden met muziek en drank . Heb nog contact op FB met de Parinnussas Max ,Fred ,Evelien ,Francis en Sara . Superleuke tijd daar gehad met mijn vriendinnetjes Francis , Anouska en Natasja toen . Inmiddels woon ik al 15 jaar in Purmerend .

Groetjes Tineke

Henny Levyssohn

Wigbolt Ripperdastraat

Ik Henny Levyssohn en Henny Daerden hebben bij de familie Alting Siberg in de kost gezeten. Een etage lager woonde de familie Pellencau (Jimmy en Lies) met de kinderen Margie, Rene en Brenda.

kenneth van den heuvel

fam white

apart dit wel,
ik kom ook per ongeluk op deze site terecht en herken ook wel mensen ,zoals Coen en zijn zussen ,mijn zus marlon ging vroeger met leonique om. jullie woonde een blok naast ons , en als ik het me goed herinner hadden jullie grijze keeshondjes ( maar dat kan ik ook mis hebben hahaha )
ik denk een jaar of 15 geleden ben ik mevrouw white nog wel is tegen gekomen ( verhuist naar osdorp ) TIME FLIES.
De familie Kooren Vinkoert heb ik de herinnering aan,dat ze met oud en nieuw altijd enorme vuurwerk ladingen afstaken ,waar de hele buurt van meegenoot.

Coen White

Pieter van der werf straat

Zit in barcelona en lees "toevallig " deze site.
Ik woonde in de Pieter van der Werf straat, Coen White, zusjes Mariska , Sanneke en Leonique, Altijd straat voetballen met Marcel Bruijnesteijn, de tweeling Willems,.

Nancy zegt mij wel iets? Koggeschip? Bril?

Een paar levens geleden dus!

Groet.

Nancy (n_mulsch@hotmail.com)

wigbolt ripperdastraat

Hoi Rob en andere wigbolt ripperdastraters,

Ik weet nog dat mijn vader ook zo zuinig op z'n auto was. Natuurlijk was dat wel verklaarbaar want ze hebben hard moeten werken om hun auto te kunnen kopen. Zaterdag werd de auto natuurlijk van binnen en buiten gepoetst, bij het Sloterplas. Ook stond mijn vader altijd op de loer als jullie aan het voetballen waren. Want er mocht natuurlijk geen kras op de auto komen. Wij hebben ook nog een tweetal honden gehad. Een gevaarlijk uitziende Duitse herder. Voor ons echter was hij de liefste hond ter wereld. Daarna een fox terrier, een vrouwtje, die toen ze loops was de benen nam en een paar dagen later weer thuis kwam. Uit dit uitstapje zijn nog heel wat jonge hondjes geboren. Volgens zeggen hebben mijn ouders die hondjes naar een dierenwinkel gebracht. Wij hadden vroeger een tuintje in Naarden. Volgens mij maar een jaar. Daar gingen we dan met z'n allen in de kever inclusief hond (in totaal met z'n vijven naast de hond) op zondag naar toe. Lekker groenten uit de tuin.
Ik speelde vroeger heel veel met Jetje, het zusje van Benny. We schrijven elkaar nog altijd trouw met de Kerst/Nieuwjaar een kaartje. Al tijden schrijf ik dat we elkaar weer eens moeten ontmoeten, maar het komt er maar niet van. Ik heb hele goede herinneringen aan haar. We waren echt hartsvriendinnen. Jetje en Benny woonden bij hun opa en oma. Ze hadden een papegaai die altijd opa opa riep. Maar toen opa dood ging, moest de papegaai weg want hij bleef maar om opa roepen. Onze buurt herken je niet meer terug. Het is allemaal zo anders geworden. Wat hadden wij vroeger nog een speelruimte. Voor dat hele grote veld waar later op gebouwd is, maar dat we nog heel lang konden gebruiken. De speeltuinen, de sloot, het schaatsen op sloot en in de tuin, het spelen met elkaar. Cowboytje, soldaatje, tenten bouwen, allerlei spelletjes en later het kletsen op de trappen, badmintonnen en noem maar op. Ik denk nog heel vaak aan mijn heerlijke jeugd. Mijn vader en moeder leven niet meer. Mijn moeder is in 1993 overleden en mijn vader in maart van dit jaar. Zo gaan er steed meer van de eerste generatie weg. Maar er is dan nog de tweede generatie en zelfs derde en misschien wel vierde is er ook al. Zo langzamerhand zal het Indische wel verdwenen zijn en kennen ze het alleen maar uit verhalen. Ook het eten zal wel steeds meer aangepast worden.
Hebben we nu niet inmiddels al heel veel namen om te gaan kijken of er misschien iets uit kan voortkomen. Maar ja het is natuurlijk zo dat iedereen het maar druk druk druk heeft. Maar misschien kunnen we beginnen met adressen te verzamelen? Dus wie dit leest en geinteresseerd is, geef dan je (email)adres door misschien kunnen we wat, bij genoeg interesse. En verder is het dan natuurlijk hoort zegt het voort.

Rob Mosselman

Hallo martin

Beste Martin,

Tuurlijk kennen we jou nog.je woonde bij ons op het trapportaal naast de Fam.Schaaf.We speelden toen nog veel met Hieke en Meindert, de andere broers waren te oud, zoals Douwe Theo en Dirk.Weet zeker nog wel dat je buschauffeur bent geworden, net wat je zegt, nog in de tijd van mijn vader.
Jou broers en vader sleutelden altijd aan auto's.Hihi... we hadden nog wel eens ruzie met je broer Jan omdat we tegen zijn auto aan geleund zaten.Ik weet nog goed dat Jan een lelijk eendje had en dat we niet tegen zijn auto mochten leunen en dat we weggstuurd werden en dat het spatbord er toen spontaan af viel, tijdens het weglopen whaha.
Ja de fam Hogenes met Mickey en Frans, die hadden een grote amerikaanse auto voor de deur staan.Wij, mijn zus Joan en ik, werden er toen van beschuldigd krassen op die auto te hebben gemaakt.Kwam zelf politie aan te pas.Wij wisten echt van niks, maar ja wij waren toen die bruintjes he??We werden vrijgesproken van die beschuldiging.
We hadden stepwedstrijden om het blok heen ,waarbij benny uit de bocht vloog en zijn voortanden verloor..ga zo maar door.
We hebben echt een leuke tijd beleefd op de Wigbolt.
Leuk om weer iets van je te horen.

Groetjes,
Rob Mosselman

Nancy Neys

Hoi Martin,

Jij bent wel wat ouder dan ik (56), maar ik ken je nog wel. Je had in ieder geval broers maar ik dacht ook een zuster. Naast jullie woonde de familie Schaaf, o.a. Meindert, Dirk, Hieke en ik dacht nog een broer. Boven jullie de familie Mulder met allemaal meiden. Daarboven dan weer de familie Velthuis, met Patty en Richard en nog een meisje. Verder woonden bij jullie op de trap natuurlijk de Mosselmannetjes (twee gezinnen die op deze site kinderen (en zelfs daarvan weer de kinderen gereageerd hebben). Mijn broertje Andre (inmiddels ook alweer 50) woont ook in Almere maar zal jou niet zo goed herinneren. Ik herinner me ook heel goed dat je vader en je broers altijd maar aan het sleutelen waren en dat mijn vader en de Mosselmannen er ook vaak bij waren. Wat is dit toch leuk allemaal zo op deze site, maar ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat ik er niet zo veel op kom. Toevallig dacht ik ik kijk even of er nog iets nieuws te zien is. Zo zie je maar weer. Het gaat je goed en ik kom nog wel eens af en toe op deze site op weer eens wat te lezen.

Tiffany Roos

Wat leuk!

Om deze site te vinden.
Wij woonden van 1976 t/m 1986 boven de familie koorenvinkoert. Ik was zelf 10 toen wij verhuisden naar Slotermeer maar een heleboel namen komen mij bekend voor. Leuk!

Martin Bosman

WIGBOLD-RIPPERDA

Dag allemaal, ik ben Martin Bosman van nummer 21 hs.
Ik heb met genoegen naar alle verhalen gekeken, er zijn er die ik wel herken.
Weet zelf niet zo veel meer.
Maar ik denk dat het leeftijd (60) verschil andere verhalen heeft.
Ik kan mij wel nog herinneren met meneer Nijs en anderen op Zaterdag vaak aan onze auto's sleutelen.
Voetballen voor de deur,dan waren de box deuren het doel.
Of voetballen met elkaar in het park.
Hutten bouwen op het braak liggend voor ons huis.
In het huis waar de fam,Kragtwijk,woonde eerst de fam,Hoogenes Micki en Frans.(de fam, met de grote auto's)
Daarnaast de Fam, Heihof
Ik woon nu al 23 jaar in Almere,ik weet ook dat Benny Bisschop ook in Almere-
kruidenwijk woond.
Ik heb hem wel eens als klant in de stadsbus in Almere.(ben daar bus chauffeur)
Ik ben eigenlijk een latere collega van de oude meneer Mosselman.
Ik heb vaak Joan ook in de bus gesproken,kinderen van de fam Heihof wonen ook in Almere.
Allemaal de vriendelijke groet,Martin. m.bosman3@chello.nl

Nancy Neys

Hoi allemaal,

Daar ben ik weer. Heb het razend druk gehad de laatste tijd. Het is wel leuk om af en toe de stukjes te lezen. Soms herinner je wel de dingen uit je jeugd maar hier en daar blijkt het toch wel eens anders te zijn dan je dacht. Maar dat wordt dat weer leuk aangevuld. Op het moment ben ik nog al laat op deze site dus ik ga afsluiten maar ik probeer het toch bij te houden. En ja natuurlijk kunnen we eens wat organiseren voor wie dat leuk vindt. Maar er alleen maar over schrijven komen we natuurlijk niet verder. Ik kom er nog wel een keertje op terug. Ik denk dat de meeste geinteresseerden toch nog wel zo'n beetje in Noord-Holland wonen, dus moeilijk hoeven we het niet te maken. We zien wel.

Groetjes,
Nancy

Rob Mosselman

pentollen

Pentollen heeft dezelfde regels als het gewone "domino"spel.
Als je om geld speelt , dan betaal je aan elkaar het verschil van de gesloten pentolkaarten (aantal oogjes).Dan heb je een hoofdpot waar door iedereen per ronde geld in wordt gelegd en degene die met zijn kaarten uitspeelt trekt deze pot.

Mvg,
Rob Mosselman

Bud

Pentollen?

Wie Kent en Kan de Regels,?,
Duidelijk uitleggen zonder pegels? ;-)

Groets, Gar'da Kencana.

Rob Mosselman

doeloe

Hoi allemaal,

Ja Nancey, onze generatie neemt het nog mee omdat het door je ouders is meegegeven.De generaties na ons krijgen het, zoals je het goed verwoord, al wat minder mee en zo wordt het allengs veel minder.De gerechten zoals je oma en moeder het maakten worden niet meer gemaakt dus er zit niks anders op dan maar naar Indonesie te verhuizen,whaha, want daar wordt nog wel zo gekookt.(grapje)
Het ras zoals de indo is houdt op een gegeven moment op met bestaan het is helaas niet anders.Onze kinderen gaan helemaal op in de nederlandse samenleving.Je kan ze onze waarden en normen en cultuur meegeven en hopen dat ze er iets mee doen.Maar de indo gaat ontegenzeggelijk verdwijnen.Maken wij niet meer mee denk ik en misschien maar goed ook.
Ver van familie is een hele leuke film heb hem al gezien en het leuke is dat je de jaren 60 er in herkent.Zoals inrichting van de huizen, de kleine kamers en het koken, als het moet, midden in de kamer..toch een stukje jeugd die je meegemaakt hebt he??Leuke is ook dat je ziet wat een lekkerbekken de indo's zijn omdat gedurende de film je ook allerlei eten voorbij ziet komen...onze eigen eetcultuur.
Tja voor wat betreft de reunie..wie gaat dit oppakken?Lijkt me een leuk idee maar is een hoop geregel.Je moet maar de tijd en vooral zin hebben om dit op poten te zetten.Nou ja misschien pakt iemad dit op desnoods doe je het met een groepje.

Tot zover maar weer, we houden contact.

Rob Mosselman

Nancy Neys

Hoi allemaal,

Het heeft weer een tijdje geduurd maar hier ben ik weer. Ik zie dat inmiddels o.a. Rob en Roy Mosselman deze site hebben gevonden. Het is toch jammer dat de meeste mensen er soms bij toeval achter deze site komen of via via. Het lijkt me echt een leuk idee om misschien eens weer wat te proberen op te zetten om eens bij genoeg animo om bij elkaar te komen, maar ja zoals gezegd iedereen heeft het druk of zien misschien een samenzijn niet zitten. Ik zou ook niet weten of het gezellig wordt of niet maar als je het niet doet zou je het ook nooit te weten komen.

Mijn zoon Max (ik heb 1 kind, inmiddels 23 jaar) woont niet meer bij ons, maar is weer terecht gekomen in Amsterdam. Hij wil eigenlijk ook niet meer terug in een dorp wonen en ik moet zeggen dat ik toen het zo lekker weer was en ik in Amsterdam was het wel heel erg gezellig vond/vind. De mentaliteit in een dorp (veranderd wel enigszins) maar is toch nog steeds niet te vergelijken met een stad.

Vandaag heb ik een deel van de film 'Ver van familie' van Marion Bloem gezien. Het gaat over de Indische cultuur. Wij (de kinderen van zeg maar de 1ste generatie Indo's) weten en kennen deze cultuur nog wel. Ik vrees dat onze kinderen er al veel minder weet van hebben. Ik probeer wel zoveel mogelijk dingen nog door te geven. Maar neem nu het eten. Onze ouders maakten alles vaak nog zelf. Tegenwoordig kopen we de ingredienten uit een zakje. Gelukkig weten we wel hoe de smaak moet zijn zodat je nog het e.e.a. kunt toevoegen of minderen. Maar onze kinderen weten dat inmiddels niet meer en als ze niet van koken houden dan gaat dat natuurlijk naast een heleboel andere zaken gewoon verloren. Maar zo gek is dat niet. We gaan op in de gemeenschap zeg maar. Een paar generaties verder en er zijn geen indo's meer. Logisch.

Grappig dat ik inderdaad zo dichtbij een paar personen uit de Wigbolt Ripperdastraat woon/gewoond heb. Maar eerlijk is eerlijk. Misschien loop ik jullie wel op straat voorbij en herken ik jullie niet. We zullen allemaal wel veranderd zijn. Daarom misschien des te leuker om elkaar eens te zien. Maar ja, wie doet wat?

Oke, tot hier maar weer.

Hartelijke groeten aan allen
Nancy Neys

Franklin Simon

Tjeetje

Ben ik toch nog druk aan het werk en kom per toeval, googelen he, op deze site terecht. Ben zelf Indo en mijn jeugd doorgebracht in Geuzenveld. Gewoond op de Burg. Roelstraat en de Jan Zijvertstraat. Realiseer me net, na het lezen van al jullie reacties, dat ik al aardig oud begin te worden. Ben zelf uit 1957; dus ja, een beetje oud ben ik wel. Ken jullie namen niet, op Bernadette Nagelmakers na dan met haar heb ik verkering gehad in 1972 denk ik. Was toen 15 jaar en zij geloof ik 16. Heeft ongeveer een 5 of 6 maanden geduurd. Heb nu 3 kinderen in de leeftijd van 3 t/m 8. Laat begonnen he!

Groetjes, Franklin

Rob Mosselman

pentollen

PS
Pentolkaarten zijn bij een goed Toko te verkrijgen.

Mvg,
Rob Mosselman

Rob Mosselman

Tempo Doeloe

Hallo "Oud" Buurtbewoners,

Ik was toendertijd al door Max Vercammen op deze site gewezen, maar had er helemaal niks mee gedaan..shame..shame
Nu lees ik al die verhalen en dacht ..ja nu moet ik ook iets krabbelen hoor!!

Ik ben laatst nog door onze oud buurt gereden, na een bezoek aan Toko Makassar, en alle flats zijn al uitgeruimd en dichtgetimmerd.het einde van een tijdperk ,onze jeugd, is aanstaande.Met weeemoed denk je terug aan de leuke jeugd die we daar in de buurt hebben mogen beleven.
Ons eigen voetbalelftal, met in de rust het drinken van Exota, die we bij Slager Blommesteijn hadden gehaald.
Het dreggen in de Albarda gracht met zelf gemaakte haken en maar hopen dat je leuke dingen naar boven haalde.
De tijd van opgerolde pijltjes uit blaaspijpen schieten, waarbij Jim Vercammen Patricia Velthuis in haar ooghoek had geschoten.Zijn moeder was zo kwaad geworden dat ze zijn blaaspijp had gebroken.Overal in de straat kwam je papierafval tegen als het weer pijltjes schieten tijd was.
Dan had je luilakken dag nog...met zelfgemaakte Molotov cocktails rondlopen,deze na aan steken,tegen gebouwen aan gooien en we hebben zelf een brommer in de fik gestoken.
Deze stond buiten,iemand gooide hem om waarna de benzine uit de tank liep.Iemand ander stak toen de benzine aan waardoor de brommer volledig uitfikte...de eigenaar zal wel gehuild hebben.Parkbanken midden op de weg zetten met z'n allen.Als je later terugkijkt, dan schaam je je eigen dood, maar ja die inzicht hadden we toen nog niet,jeugdige onbevangeheid zullen we maar zeggen.Het naar boven brengen van de schoongemaakte vuilnisbakken en wachten op de zak snoep die je van de eigenaar kreeg.Van mijn vader mocht het niet en aangezien de famile Baudoin de meeste snoep gaf en op ons trapportaal woonde, moest ik langs onze deur sluipen zodat mn vader niks hoorde.Het gebeurde wel dat ik net met die bak in mn handen stond en hij de deur uitkwam.Kon de bak gelijk terugzetten...geen snoep vandaag...
Ach en zo kan ik wel doorgaan.Kom ik nog ruimte te kort om alle verhalen neer te zetten.Maar het begin is in ieder geval gemaakt.
Ik zal hier nog wel wel vaker terugkomen en af en toe wat schrijven, hoop dat jullie dat ook weer doen.

Groetjes,
Rob

Lydia

pentollen

Hallo bij u site staat over het spel pentollen, ik zoek nieuwe kaartjes want die van ons zijn helemaal kaal gespeeld, weet u misschien waar ik die kan vinden/kopen
met vriendelijke groet

Lydia Dirven-Boon
email adres henenlyd@hotmail.com

Lydia

pentollen

Lydia Dirven-Boon

Roy Mosselman

Hoi Nancy,
Ik zie aan de reacties van jou dat je een trouwe bezoeker bent van deze site, ik lees in een van jouw reacties dat je in Wognum woont, hebben we jaren toch redelijk dicht bij elkaar gewoont. Maar ja iedereen leeft op een gegeven moment zijn eigen leven en je hoort jaren niets meer van elkaar.
Hoe is het met je vader? Kwam hem vroeger nog wel tegen samen met je moeder op indische feestjes. Ik heb vroeger nog wel bijles van een oom van jou gehad ik dacht dat hij Sunny heette, klopt dat?
Met mijn broers en zusje gaat het goed, Richard is getrouwd met Hennie zij hebben 2 dochters Sandra en Patricia. Richard woont in Zaandam en is reeds gepensioneerd.
Lesley woont al jaren in Hoorn, zijn partner heet Iris, zij hebben geen kinderen en werken beide bij Univé.
Kim is getrouwd met Carcia zij hebben 2 kinderen Tom en Sabine, Kim woont in Landsmeer.
Ikzelf heb 2 kinderen Chantal en Rick en Rufien heeft ook 2 kinderen Heleen en Tom, wij wonen sinds 2 jaar in Alkmaar.
Lijkt me leuk om met een groepje die het leuk vinden bij elkaar te komen.
Ik denk dat er niet zoveel animo voor is, mensen hebben het tegenwoordig veel te druk. Maar het is ook wel leuk om de mensen te ontmoeten die het wel leuk vinden.
Hoor van je,
Groetjes Roy