Kosthuis in Amsterdam

Amsterdam, Geuzenveld
Geuzenveld in aanbouw – kruising Dr. H. Colijnstraat – Ruys de Beerenbrouckstraat Met het bekende landje ertussen, waar de Wigbolt en later het CBR zullen komen. (foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam)

Wat vooraf ging aan de Herinneringen van een 'oudgediende Diender', deel 1

Barteld Plenter heeft onlangs beschreven wat vooraf ging aan zijn eerdere verhalen over zijn diensttijd bij de Amsterdamse politie. Dit is het eerste deel van die beschrijving die de komende weken zal verschijnen op onze website.

Een paar weken geleden reed ik samen met mijn vrouw nog eens door de Wigbolt Ripperdastraat in Geuzenveld. Ik herkende maar weinig meer van de straat waar we op in november 1957 waren komen wonen. Geboren in Drenthe, daar getrouwd, twee kinderen gekregen, Pieter en Ina, ben ik op 1 januari 1956 in dienst getreden van de Amsterdamse Politie. Ruim tien jaar na de 2e wereldoorlog was er in Nederland nog een groot gebrek aan woningen. Hierdoor moesten we dan ook bijna 2 jaar wachten voor we in aanmerking kwamen voor een woning. Vanaf 2 januari 1956 tot 1 november 1957 ben ik echter liefdevol opgevangen door mevrouw en meneer Meedendorp woonachtig op de Ceintuurbaan 264/II. Dat kwam zo, nadat ik me op 2 januari 1956 bij de Politie Opleidingschool aan de 3e Oosterparkstraat had gemeld, kreeg ik na afloop van de eerste opleidingsdag een lijstje mee met daarop verschillende adressen van mensen die zich hadden aangemeld als zijnde “kosthuizen” voor aspirant-agenten. Na wat zoeken kwam ik bij de familie Meedendorp terecht die dus een kamer vrij hadden. Ik besloot metéén dit eerste adres wat ik bezocht als mijn tijdelijke woonadres aan te nemen. Ik heb er nooit spijt van gehad. Meneer Meedendorp was amanuensis op een school en mevrouw was een van oorsprong een gezellige Gelderse dame. Het kostgeld bedroeg fl.112,50 per maand. Dit geld werd volledig door de Gemeente betaald. Nadat ik het bedrag persoonlijk maandelijks had gedeclareerd en het had overgedragen aan mijn hospita gaf ze mij meestal fl12,50 als zakgeld terug. Dat was erg lief…. en niet de bedoeling, maar het was niet echt een vetpot voor mij vond ze, ook omdat ik al een kind had en een 2e op komst. Het echtpaar was bijzonder gesteld op me, of dat nu kwam omdat hun enige zoon in de oorlog was omgekomen weet ik niet, ik kan het alleen maar vermoeden, ze wilden er nooit over praten.

Het eerste jaar bedroeg mijn maandsalaris fl 298.- voor een gezin met 1 kind (Pieter). Wel had ik elke week vrij reizen per NS naar huis in Drenthe. Na afloop van het eerste opleidingsjaar waarin ik met redelijk goede cijfers was geslaagd, werd ik geplaatst aan het bureau Raampoort, Marnixstraat (ik meen nr. 148). In februari ’57 werd ons 2e kind geboren in Drenthe (Ina) Het duurde echter tot november 1957 dat ik eindelijk het bericht kreeg dat ik in aanmerking kwam voor een woning.
Natuurlijk waren we dolblij dat we een woonruimte kregen toegewezen in een mooie nieuwe flat op de 2e etage van de Wigbolt Ripperdastraat nummer 1, Amsterdam Geuzenveld (eigenlijk was het 3 hoog, maar de onderste etage werd “huis”genoemd maar je moest we 2 trappen op om er te komen). Daar werden korte tijd daarna nóg twee kinderen geboren bij de familie Plenter (Jannie (’59 en Jelle ‘62).

Binnenkort het volgende deel.

Lees ook de andere verhalen van deze diender

Corrie Stroop- Welman

Hoveling en de Hoco

Hoek R de Beerenbrouckstraat en P vd Wefstraat

Het winkeltje op de hoek van de Ruys de Beerenbrouckstraat en de Jacob Cabeliaustraat heette geen Hoving, maar Hoveling. En de winkel is idd verhuisd naar de hoek R de Beerenbrouckstraat en P vd Werfstraat, zie de hoek op de foto.
Winkel van Hivel8ng

Winkel van Hivel8ng

Ton Tieleman

De Hoco

Channa van Straaten heeft gelijk wat betreft De Hoco.
Ik heb daar zelf (bij mijn ouders) op de hoek gewoond van de C. Roobolstraat
Groet.

Willem Verbruggen

Eerst Gasspecialist, later HoCo

Andy:
Channah van Straaten:De HOCO zat in de beginjaren dat wij in Geuzenveld woonden niet op de hoek Ruys de Beerenbrouckstraat/Pieter van der Werfstraat, maar aan de overkant van de Ruys met de Jacob Cabeliaustraat. De Ruys de Beerenbrouckstraat was inderdaad niet erg breed, daar heb ik mij in later jaren, toen ik nog wel eens in Geuzenveld kwam omdat mijn ouders daar woonden, over verbaasd. Als kind zie je de dingen anders, en vooral groter.Channah, je hebt gelijk.In de winkel die werd aangeduid hoek P. v.d Werfstraat zat eerst een haardenwinkel. Ik weet niet meer zijn naam, maar ik dacht de firma Jaspers.

Dat was een winkel van De Gasspecialist. Een ander filiaal van deze zaak bevond zich in Slotermeer helemaal aan het begin van de Burg. De Vlugtlaan, bij de dijk.
De fa. G.J. Jaspers zat in de 1e Hugo de Grootstraat (vanuit Jan van Galenstraat links over de brug).

Andy

Re: HOCO

Channah van Straaten:

Channah, je hebt gelijk.

Andy

Re: nog steeds over lokatie foto

Louis:
Hoi Pieter en Channah,Ik heb de foto nog eens goed bestudeerd en ben tot de conclusie gekomen dat het ook de lokatie waar Channah naar verwees niet juist is. Ook ik heb een vriend gehad die boven de HOCO woonde, zeg maar op de hoek van de Pieter van de Werff en de Ruys de Beerenbrouck. Volgens de beschrijving van Channah zou dan geheel onderaan links de HOCO moeten zitten maar.... de ramen van "onze" flatjes zaten daar helemaal niet. Ook de flat verderop heeft daar niet gestaan. Als rechts de Ruys zou moeten zijn dan was ie wel erg smal. Ik zit me suf te prakiseren waar dit nou zijn ? Pieter ik heb het gehele archief van de Beeldbank afgestruind maar deze foto kon ik niet terugvinden. Waar had je 'm vandaan ? Had jij wellicht nog meer foto's uit de beginjaren van de hoek Colijnstraat en Wigbolt ? Ik zal mijn archief ook eens nazoeken.

Ik weet zeker dat Channah gelijk heeft. In de winkel die jij bedoelde zat eerst een haardenwinkel. Ik weet niet meer zijn naam, maar ik dacht de firma Jaspers.

Nico

Ruys de Beerenbrouckstraat

Hallo,

Ja ik ben dan Nico Luckerhof, en inderdaad de broer van Helma.
Leuk om weer eens iets te horen zo uit onze oude buurt, waar helaas niets meer van terug te zien is.
En Wilma Melkert weet ik mij ook nog te herinneren die in die tijd op de 1e verdieping woonde zo vlak naast de hoco later 4=6.
Ja mooie tijd daar gehad met de dijk waar wij over heen naar toe liepen om naar school te gaan, en af en toe als jochies de dijk in de fik staken, tenminste een klein gedeelte ervan.
En zoals ik begreep heeft Louis daar misschien nog oude foto's van kunnen vinden.
Ik zal maar weer eens contact zoeken met Louis.

En oh ja wij woonde dan op de 3e verdieping van diezelfde flat als Wilma Melkert.

Rob Mosselman

Wilma Melkert

Wilma Melkert,

Had je een zus genaamd Monique Melkert, zij was een vriendin van mijn zus Joan Mosselman.
Als het zo is... misschien weet ze dat nog en ik moet eerlijk zeggen dat ik haar toendertijd bloedmooi vond.

groetjes,
Rob Mosselman

zelfde type huizen maar straat onbekend

Ik heb van 59 tot 79 gewoond op de 3 etage in de Dr. H. Colijnstraat 208 t.o. het voormalige CBR. Van de verhalen van Pieter en z'n vader heb ik gesmuld en herken mezelf er ook in. Er zijn veel oveenkomsten met die tijd maar klopt ook wel want we zijn van hetzelfde bouwjaar ! Channah twijfelt nog steeds. Ik heb de foto zelf gedownload en is best aardig uit te vergroten maar heb nog een foto uit die tijd gevonden van een soortgelijke flat als op die foto maar dat is volgens de beschrijving de Geuzendonkstraat (??) wat ik niet kon plaatsen en ook niet kon niet vinden. Als je 'm wilt zien wil ik 'm best mailen of plaatsen maar weet niet waar of hoe ? Hij staat in een groot artikel uit de Katholieke Illustratie uit 1953 over de nieuw te bouwen stadwijken Slotermeer en geuzenveld met prachtige foto's (niet op internet te vinden)

Channah

Akbarstraat

Hoi Wilma,

Het zou kunnen dat het de Akbarstraat is, maar ik ben nog niet helemaal overtuigd. Ik kan hem ook niet zo gauw vinden op de beeldbank van het Stadsarchief. Ik heb het hartstikke druk, maar als het goed is wordt dat vanaf volgende week donderdag minder. En dan ga ik natuurlijk speuren naar vergelijkingsmateriaal! ;-)

Groeten van Channah

Louis

Waar precies woonde jij, Louis en hoelang?

Wel grappig dat hier zo lang gezocht werd naar de naam van die straat en dat de oplossing al die tijd gewoon hier op de site stond!

Louis

Opgelost

Wilma heeft het mysterie inderdaad opgelost ...er wordt verwezen naar de Akbarstraat wat volgens mij wel klopt ! Leuk ik zal je naam doorgeven en de link doorsturen naar Nico die het dan doorstuurt naar Helma ! Bedankt en we gaan op verdere zoektocht naar meer foto's van de Eendrachtspolderbuurt ! Is er wellicht iemand die dit leest en die nog afbeeldingen of foto's heeft van deze buurt uit de jaren 60 tot medio 1980 ? Ze zijn van harte welkom !

Mijn reactie heeft even geduurd omdat ik het een en ander moest navragen bij mijn moeder. Maar ook mijn vader Ybele Steensma heeft in de jaren 50 gebruik gemaakt van de kosthuisregeling. Mijn ouders woonden toen in Rotterdam. Mijn vader solliciteerde bij de politie in Rotterdam maar werd afgekeurd wegens kleurenblindheid. Volgens mij kon hij gewoon alle kleuren zien. Hierna heeft hij het in Amsterdam geprobeerd en daar werd hij wel aangenomen. Als adspirant agent heeft hij enige tijd bij een zekere mw. Bijleveld in de ?e Oosterparkstraat in Amsterdam in de kost gezeten. Er bleek ook nog een collega kostganger te zijn maar daar weet ik de naam niet van. In de weekeinden ging hij dan naar zijn gezin in Rotterdam. Volgens zeggen legde hij, om de kosten enigzins te drukken, die afstand vaak af op de fiets. Als het regende pakte hij waarschijnlijk de trein. Een auto had hij niet. Zondagavond was het dan weer bijtijds vertrekken om maandagochtend op tijd te kunnen beginnen. Later kregen mijn ouders een huis in Geuzenveld aangeboden.

Akbarstraat

Misschien heb ik het mysterie opgelost.

Was net wat aan het "bladeren" en kwam terecht bij een stukje met de titel "allochtonen bestaan niet". (Hier op de site).
Boven dit stukje staat dezelfde foto met daaronder de tekst: Akbarstraat, Bos en Lommer.
Zou dit kloppen?

Ps. Louis, mijn naam is Wilma Melkert en als klein kind was ik bevriend met Helma Luckerhof.

Channah !!!

Haha, geweldig.... we lopen nu allevier met een obsessie rond, nee Channah, het spijt me, ik ben direct vanuit de Wigbolt verhuisd naar Purmerend en woon daar nu ook alweer zo'n 28 jaar. De reden denk ik, waarom die foto (digitaal) in mijn bezit is, is waarschijnlijk omdat ik dacht dat het inderdaad het landje voor mijn deur in de Wigbolt was, ergo grenzend aan de "Ruys" . Inmiddels weten we dat dat niet zo is.
Ik gooi de handdoek lieve mensen.... misschien is er in een verre toekomst iemand die de foto herkent en ons uit ons "lijden" verlost :>))
Pieter

Louis

de groeten

Ik onderhoud nog contact met de zoon Nico die vroeger ook bij me in de klas zat. Met de 2 dochters gaat het ook prima en wonen al een hele tijd in de omgeving van Stedebroec. Ze waren in de jaren 70 toen rechtstreeks vanuit de Ruys al naar Bovenkarspel verhuisd.
Ik weet dat je Wilma heet maar van wie kan ik de groeten overbrengen ?

Louis

Wat grappig dat je nog altijd contact hebt met de familie Luckerhof.
Hoe gaat het met ze?

Channah

Pieter!!!!!

Jij hebt de foto waar we het steeds over hebben opgeslagen. In je mapje Beeldbank, maar dat doet er nu even niet toe. Er moet een reden geweest zijn om het op te slaan. Heb je wellicht nadat je in Geuzenveld woonde in een andere tuinstad gewoond, waarvan je oude foto's vond? Als dat zo is zou het een ingang tot verder zoeken naar de locatie kunnen zijn.

Groeten van Channah, die het speuren niet kan laten. ;-)

Louis

doe gewoon alsof

Ja Wilma ik was ook al tot die conclusie gekomen en ging er van uit dat het (helaas) niet de Ruys was, maar.....alleen de foto zelf draagt nostalgische gevoelens over doe je gewoon alsof je je daar weer waant. Overigens geef ik Channah gelijk over de HOCO van meneer Hoveling, want die zat inderdaad in het prille begin aan de overkant ! De 4=6 is pas later naar de overkant gegaan (zie ook www.geheugenvanwest.nl/article-3032-nl.html)
Op jouw trappenhuis woonde ook de fa. Luckerhof die ik zo af en toe nog wel eens zie ! Pieter bedankt voor je reacties en zal binnenkort ook eens een poging wagen om een stukej in te sturen. Weet jij nog iets over een reunie misschien want ik heb me ooit wel eens aangemdl maar daar nooit meer wat op gehoord.

Ruys

Ga ik me er ook nog even mee bemoeien maar volgens mij kan dit onmogelijk de Ruys zijn.