Families in de Wigbolt

Wat vooraf ging aan de Herinneringen van een 'oudgediende Diender', deel 5

Wigbolt Ripperdastraat nu Foto: Pieter Plenter 'Nog net niet gesloopt', Foto: Pieter Plenter

Burenplicht

Alleen de mensen op de volgende trap kende ik een beetje. We groetten elkaar, maar verder had ik niet veel omgang met deze buren. Ik kende wel de familie Oostra (eveneens afkomstig uit Drenthe), familie Brul; waarvan de vrouw zelfs afkomstig was uit hetzelfde dorp als mijn vrouw en ik. De reden dat wij niet zoveel omgang met déze familie hadden lag aan het feit dat de vrouw enige jaren daarvoor voor de 'vijand' had gewerkt. Later is dit wel bijgedraaid, want de vrouw werd enige tijd in een ziekenhuis opgenomen en toen hebben de dochters een paar nachten bij ons thuis geslapen. Ook pasten diezelfde dochters ook wel eens op op onze kinderen als mijn vrouw en ik eens een avondje uit wilden of moesten. (Misschien een overblijfsel van de in Drenthe in zwang zijnde Noabersplicht = burenplicht.)

Cootje

Dan was er nog de Amsterdamse familie Hemminga, met een flink aantal kinderen waaronder een zoontje, Co(otje), evenbeeld van Ciske de rat en een heerlijk kereltje. Uit zijn mond hoorde ik eens in onvervalst plat Amsterdams, nadat hij mevrouw Almering met een hoedje op had zien langs paraderen, het volgende: 'Mens wat hé je nou op je kop? Het lékt wel een duivetil'. Nog iets over Cootje, mijn vrouw liep met een paar zware boodschappentassen terug naar huis. Ze moest ermee de 6 trappen op naar 2-hoog, toen Cootje er aan kwam: 'Zal ik je effe helpen buuf?" En rende met een volle tas de trap op. Vóór mijn vrouw boven was, rende hij haar alweer voorbij naar beneden, zonder dat ze de tijd kreeg hem ook maar te kunnen bedanken. Dat was Cootje ten voeten uit.
Dan was er op diezelfde middelste trap op 2-hoog nog de familie Doest, ook ruim voorzien van kroost (zes dochters en twee zoons - en dat op een 4-kamer flatje) afkomstig ook uit het noorden des lands. En ook nog een collega van mij, Piet Visser met familie, en tevens nog de families Koenders en Bolderman. Verder was ik niet zo erg bekend met de mensen uit de flat of uit de buurt. Mijn vrouw en kinderen kenden uiteraard wel meer.

Om de hoek

Tekenend voorbeeld hiervan was wel het volgende: vanuit het politiebureau Raampoort werd mij verzocht een kerstpakket te bezorgen bij een collega in de Jelte Eelsmastraat. Ik zei dat ik niet wist waar die straat was en dat ik bedoelde collega niet kende. Deze collega, Gerrit Griekspoor, was opgenomen in een sanatorium. En kon dus niet zelf dit pakket in ontvangst nemen.
Ik kwam tot mijn schande tot de ontdekking dat de Jelte Eelsmastraat bij mij om de hoek was. Sterker nog, vanuit mijn woonkamer kon ik bij wijze van spreken in de slaapkamer van collega Griekspoor kijken.
Wie er op het laatste trappenhuis van onze flat woonden weet ik niet, op de familie Blommesteijn na dan, die de slagerij hadden op de andere hoek van de flat. Van de latere - 2e generatie en nog latere - bewoners van onze flat in de Wigbolt ken ik alleen nog de families Warmerdam, Friskes en Kruithof bij naam… Daarna ben ik het spoor bijster geraakt.

Gepubliceerd: 28 juli 2009

Lees ook de andere verhalen van deze diender

Ko en Willy Hemminga

Verhaal co(otje)

Ik wilde even reageren op het verhaal van Ko hemminga waar ik al bijna 40 jaar getrouwd mee ben,dat ik het zo leuk vind omdat te lezen,het klopt helemaal hij is nog steeds een Ciske de rat alleen wat rustiger geworden haha.
Heel leuk om weer eens wat van vroeger te horen,ik ben Willy Tingen,denk niet dat jullie mij kennen,maar ik heb ook in geuzenveld gewoond,Ko en ik kennen elkaar al vanaf onze jeugd,we hebben twee geweldige zoons en twee schoondochters en.... een prachtige kleinzoon.
Ik denk dat ik nu wel genoeg over mezelf heb verteld ,ik denk dat Ko het wel leuk zal vinden als hij nog wat van jullie hoort.
groetjes Wil Hemminga

Han

Re: familie's in de Wigbolt

Marie-Anja Seitz-Warmerdam:
Hallo meneer PlenterOp ons portiek (nr 5) woonde naast de fam. Brul de fam. van Schie. Dit was een hele nette familie om te zien en ze hadden een zoon Tonny? en een dochter Lia. Mevr. van Schie zei in zowat elke uitgesproken zin g.v.d. en dat stoorde mijn moeder heel erg.Op het portiek van Blommenstein woonde nog een fam. Heus en een fam. de Rijke of de Rijk. Die hadden een zoon Stefan en er was ook nog een jongetje die iets van Bischeck heette en in mijn herinnering was dat een neefje van Stefan.Groetekes van Marie-Anja Seitz-Warmerdam

Boven de famile Heus woonde de familie Kristel (Buschauffeur met rood haar)

Marie-Anja Seitz-Warmerdam