blauwe tram in halfweg

Auteur: Peter Eijkman

De foto van de blauwe tram in Halfweg is werkelijk een uniek exemplaar, omdat, voorzover bekend ,dit de enige is waarop het zogenaamde "wachtspoor" staat. De tram reed tussen Sloterdijk en Haarlem parallel aan de A5/N5 en de trekvaart naast het spoor van de NS.(op de plaats waar nu de rijbanen RICHTING Haarlem zijn).Op de foto is echter van de weg, trekvaart en NS-sporen niets te zien -een overtuigend bewijs dat dit dus het spoor in de Oranje Nassaustraat is, waar bus 85 naar Zwanenburg nu zijn traject heeft.Op de foto staat links een "metallurgique"-stel uit 1904, en geheel rechts een "Budapester" uit 1924. Beide stellen wachten op een per dag 2 x rijdende spitsuurdienst naar Amsterdam voor forensen uit Halfweg. De instapplaats was op de hoek bij de rijksstraatweg. Het genootschap "de Blauwe Tram" weet alles over de geschiedenis van deze drukste tramlijn van West-Europa, die door kortzichtigheid van de toenmalige bestuurders om zeep werd geholpen ... Nu mogen we op mooie zomerdagen fijn een uurtje of wat in de file staan op weg naar het strand.