3 railig spoor

Auteur: Peter Eijkman

In het artikel over de blauwe tram staat dat een klein stukje drie railig spoor nog te vinden is in de brug over de Singelgracht in de DE Klerq straat. Dit is ZOWEL waar als niet waar...
Bij diverse spoorvernieuwingen na 1957 zijn succesievelijk alle sporen van de derde rail van de NZH verdwenen( als eerste op de kruising Spuistraat/Raadhuisstraat en de kruising Rozengracht/Marnixstraat), en toen begin jaren 80 als laatste stukje de sporen op de brug over de Singelgracht werden vernieuwd hebben de sporenbouwers van het GVB als herinnering een speciaal NIEUW stuk drie-railig stuk spoor gebouwd en neergelegd.Op de zijkant van het toen op het trotoir klaar gelegde stuk rails was met witte verf "speciaal NZH Nassaukade" geschreven. Deze derde rail is dus nooit door de NZH bereden- maar als monument ter nagedachtenis aan lang vervlogen tijden is het een mooie geste geweest.