Re: Van Beuningenstraat en St Gregoriusschool

Auteur: Huub Baltus

Beste Jan Wiebenga.
Ook van mijn kant een sorry voor deze late reactie. Ik heb enkele maanden niet gekeken op de site van “het geheugen van west”.
In het begin deed ik dat wel een paar keer,maar er was toen nog geen reactie.
Nu mijn reactie op jouw mail.
De melkwinkel van van Heusden heb ik wel gekend, maar de familie zelf niet zo goed. Zo af en toe kochten we wat flessen melk als wij te kort kwamen voor de verkoop.
De naam Baltus stond wel degelijk op het raam geschilderd. Midden 1948 is mijn vader op 46 jarige leeftijd gestorven maar daarna heeft mijn moeder de zaak voortgezet. Zij hadden 5 kinderen en er moest natuurlijk brood op de plank komen. Daarom hebben wij successievelijk allemaal, zoals dat toen werd genoemd “de wijk” moeten lopen. Deze wijk besloeg vooral de Staatsliedenbuurt zelf, maar ook aangrenzende buurten en als een klant verhuisde ging je mee en bezorgde je ook op het nieuwe adres de melk. Zodoende kwamen we tot in de Kinkerbuurt. Ik merk dat jij zeer ginteresserd bent in melkzaken en buurtwinkeltjes van vroeger. Voor jouw informatie, er zat ook nog een melkzaak in hetzelfde stuk van de van Beuningenstraat op nr 94. Die heette Prijs en die mensen kenden wij goed. In mijn jeugd (ik ben van 1938) zaten er in een relatief klein stukje straat tussen de Fannius Scholtenstraat en de van Limburg Stirumstraat de volgende winkels: Op de hoek van de Fannius Scholtenstraat(dus t.o. van Heusden) zat een, zoals wij dat noemden, een olievrouwtje. Zij verkocht petroleum en zeepproducten. Dan zat er een voddenboer en daarna kwamen wij Baltus. Verder een snoepwinktje, fietsenmaker Harff, Van Eerden Kruidenier en dan melkzaak Prijs. Vervolgens zat er een soort metaalgroothandel Wentzel genaamd en op de hoek van de van Limburg Stirumstraat een levensmiddelenzaak waarvan ik de naam niet meer weet, maar volgens mij wisselde dat nog wel eens van eigenaar.
Jij bent geloof ik nog steeds Amsterdammer dus je weet wel dat deze kant van de van Beuningenstraat (dus de even nummers) is afgebroken en herbouwd.
Terugkomend op de St. Gregoriusschool tot 1950 was meneer de Haan het hoofd van de school en later meneer B.M. Jansen. Als ik de foto van de tweede en de zesde klas bekijk dan komen er wel een paar namen naar boven.
Jan ik hoop dat ik je met dit verhaal een plezier hebt gedaan en mocht je nog meer willen weten mail dan maar.
Met vriendelijke groet
Huub Baltus