Van der Hoopstraat voor 1960 (9)

Westerpark, Staatsliedenbuurt

Nog een paar oprispingen uit de Staatsliedenbuurt. Wat een ruimte, geen asphalt, geen parkeeermeters, ja, zelfs geen verkeer! Wat wil je nog meer. Alleen als ik deze pijp inkijk wordt ik toch een beetje droevig, of is het nostalgie?

Van Beuningenstraat, richting Groen van Prinstererstraat Met links, no. 141a, de openstaande deur van de rk. St.Gregorius school. De foto dateert van 01-12-1961 en komt uit de beeldbank van het Stadsarchief van Amsterdam.

ca. 1954

Om al die herinneringen uit je geheugen los te weken, wordt, hoe ouder je wordt, steeds moeilijker. Daarbij gooi ik alles door elkaar. Niet dat ik al dement ben, maar het gaat natuurlijk wel die kant op! Dat is maar gekkigheid. Ik schrijf wel alles wat ik me herinner onmiddelijk op. Daarna kan ik het wel rangschikken op de juiste volgorde. Vroeger was alles beter hoor je wel eens. Maar ik ben blij dat ik in dit geval een computer tot mijn beschikking heb. Anders had alles met een afgekloven potloodje gedaan moeten worden!

Ik, en ook mijn broer, zat op de lagere St.Gregoriusschool in de Van Beuningenstraat. We hadden verschillende meesters en een juffrouw. Meester Jansen heette de meester van de zesde klas. Hij was tevens hoofd van de school. Dat was een heel aardige man. Bijgehouden werd wel hoeveel keer je naar de vroege mis (voor schooltijd) in de kerk was geweest. Degene die de meeste keren geweest was kreeg een boek aan het eind van het schooljaar. Ik dacht dat ik ook een keer in de prijzen ben gevallen. Ik kreeg een boek over Puk en Muk. Daar was je toen heel erg blij mee, want de verhalen van Puk en Muk waren heel spannend.

ca. 1956

We waren in die tijd ook lid van de bibliotheek. De bieb zat ook in de Van der Hoopstraat tegenover onze kolenboer. Ik leende drie boeken in de week en las ze allemaal uit. Meestal jongensboeken van Willy van der Heide. De avonturen van de drie jongens gingen er bij mij in als koek. Dat kwam ook omdat het zich grotendeels afspeelde in Amsterdam. En dan de strip in de krant van Eric de Noorman. Daar werd wel eens om gevochten. Ik knipte ze allemaal uit en plakte ze in schriften. Gekkenwerk, want later heb ik ze in een vlaag van verstandsverbijstering allemaal weggegooid!

Ik knipte trouwens alle belangrijke nieuws uit wat in de krant stond. Dat plakte ik dan in schriften. Ik zei het al, gekkenwerk, zoiets doe je alleen als je getikt ben, ik dus. Wat ik overgehouden heb is een paar plakboeken over de watersnoodramp in 1953 en een plakboek over de moord op president Kennedy. De knipgekte is trouwens nooit helemaal overgegaan (geen medicijnen). Af en toe betrap ik mij er op dat ik nog iets uit sta te knippen. Vooral knipsels over Amsterdam hebben mijn belangstelling. En niet alleen knipsels, hele kranten met verschrikkelijke, opzienbarende of droevige koppen over de hele pagina uitgesmeerd, komen in aanmerking voor opslag in mijn archief.

ca. 1960

Onder alle bedrijven door moest er ook nog eens gewerkt worden. Na de ambachtschool Concordia Inter Nos in de Frederik Hendrikstraat werd ik door de school te werk gesteld als timmerman bij een aannemer op de Jacob van Lennepkade. De buurt werd steeds kleiner. Toen mijn ouders verhuisplannen kregen en ze ook uitvoerden hadden we onze langste tijd gehad in de Staatsliedenbuurt. In 1960 verhuisden we naar een nieuwe 5 kamer etagewoning in het Overtoomse Veld. Ieder kreeg zijn eigen kamer. Ongehoord!

Lees ook de andere verhalen over de Van der Hoopstraat.

Tonny Kiburg

Re: Re: Re: re: Rob

Jeffrey Roberts:
Claudia Heijn:Jos van Velzen:Beste Rob,Om je geheugen wat op te frissen:Het hoofd van de st-Gregoriusschool was zuster Eucharius. Zij leeft nu nog (oktober 2011) en wordt in december 98 jaar. Zuster Constance was de lerares van de eerste klas. (Zou nu groep 3 zijn). Juf Thea heet Thea Kuipers en van Laan was Karel van Laan. Ik, Jos van Velzen, was eerst gym-meester en nam in 1972 de 5e klas van Hans Staring over. Hans ging toen naar Heiloo.Jos van VelzenBeste meneer van Velzen,Ik kwam op deze site terecht en las uw berichtje!Ik heb bij u in de klas gezeten. Het was halverwege de 5e klas dat wij gingen verhuizen naar Wognum, een klein dorpje in Noord Holland. Mijn zus zat toen in de 3e klas bij een juf, ben even haar naam vergeten maar ze had een grote bos krullen. Ik kan mij nog heel veel herinneren van de school en de doorgebrachte tijd. Heb het altijd erg leuk gevonden. De tijd erna was veel minder leuk, ander huis, plaats en school. Bedankt voor de fijne geborgen tijd!!Groet,Claudia Heijn
Beste Meester Rob,
Ik heb ook bij u in de klas gezeten dat was in 1978/79. Wij waren uit Suriname gekomen en woonden ook in de straat op nr 169.
Zuster Eucharius en Zuster Constance kan ik mij nog heel goed herinneren.
Wij hadden een keer een musical opvoering in de Koperen Knoop en gingen voor ze zingen.
Het was een hele fijne tijd op school.
grts,
Jeffrey Roberts

Hallo allen, wat een bekende namen allemaal , zusters en Hans en Jos. Ik heb een heerlijke tijd gehad daar op school. Woonde zelf in de van Beuningenstraat. Vlak tegenover de school. Herinner me nog de playback wedstrijden. . Grt Tonny

Jeffrey Roberts

Re: Re: re: Rob

Claudia Heijn:
Beste meneer van Velzen,
Ik kwam op deze site terecht en las uw berichtje!
Groet,
Claudia Heijn

Beste Meester Rob,

grts,

Jeffrey Roberts

bert hoffschlag

Re: van der Hoopstraat

Rita Schouten:
Ik heb een jaar of 3 in de van der Hoopstraat gewoond en wel op nummer 1, bij mijn Oma. En ben daar heel veel weekenden geweest en veel gespeeld op het speelplein op het van Hogendorpplein(?)
En het leuke is , dat ik in mijn jeugd daar gewoond heb en nu heb ik mijn familie van mijn biologische vader gevonden en die wonen nog steeds in de staatslieden buurt. Ben dus ff gaan kijken in de van der Hoopstraat. Maar nummer 1 bestaat niet meer en het speelplein is helemaal vol gebouwd.
Alles is nu natuurlijk anders, maar wat heb ik het daar fijn gehad. En nu kom ik daar weer, zo leuk allemaal. Het westerpark is ook heel anders dan ik mij herinneer. Veel gezelliger nu.

Wat leuk . u was bijna mijn buurmeisje, want ik woonde hoek van hogendorpplein van der duynstraat en keek zo een stukje van der hoopstraat in. woonde u boven lompenhandel cevat? en misschien op de van hogendorpschool in de jaren 55

Rita Schouten

van der Hoopstraat

Jos van Langen

Gregoriusschool Staatsliedenbuurt

Vanaf 1950 (1e klas t/m 3e klas) heb ik op deze school gezeten. Ons gezin woonde aan de overkant in de 1e Keucheniusstraat nr.25. In de eerste klas was mijn onderwijzeres Juffrouw Rosier! In de vierde klas herinner ik mij Mijnheer Janssen.
Ik ben nog in het bezit van een groepsfoto van het schoolreisje naar het Ouwehand's dierenpark in Rhenen!! Ik zat toen in de derde klas (schooljaar 52/53). Ik meen dat ik in derde klas in de Van Beuningenstraat op school zat. Op die foto staan o.a. ook het hoofd (mijnheer de Haan) , mijnheer Jansen en Juffr. Rosier. Vanaf de vierde klas moest ik naar de lagere school op de Prinsengracht. Ik was toen oud genoeg om daar alleen naar toe te lopen.
Als er prijs gesteld wordt op deze foto dan kan ik deze scannen. Sinds 1968 woon ik in Wijchen, maar ik kom geregeld nog in Amsterdam. Vanwege de woningnood verhuisde ik met mijn vrouw en ben steeds in het onderwijs in Wijchen en later in Oss werkzaam geweest. Heb al een paar keer mijn kleinkinderen mijn geboortehuis laten zien.... En de school waarop ik zat.
Als er meer informatie nodig is (of vragen zijn) ben ik bereid!!

Claudia Heijn

Re: re: Rob

Jos van Velzen:
Beste Rob,
Om je geheugen wat op te frissen:
Jos van Velzen

Groet,
Claudia Heijn

Jos van Velzen

re: Rob

Beste Rob,
Jos van Velzen

Rob

Rob

Ik zat 6 jaar op de St Gregoriusschool en vermoed dat in 1968 was toen we vanuit de jordaan in de Faniusscholtenstraat kwamen te wonen boven de duikerswinkel en vroeger tapijtenzaak op nummer 70. Ik heb mijn hele jeugd in de staatsliedenbuurt gesleten en er leuke en minder leuke tijden gehad. Aan het hoofd in die tijd op school stond zuster constance en zuster eugarius geloof ik, ook waren thea laan en jos van velzen mijn leraar en lerares in groep 5 en 6 waarna ik naar de Concordia Inter Nos ging

Huub Baltus

Re: Van Beuningenstraat en St Gregoriusschool

Beste Jan Wiebenga.
Ook van mijn kant een sorry voor deze late reactie. Ik heb enkele maanden niet gekeken op de site van “het geheugen van west”.
In het begin deed ik dat wel een paar keer,maar er was toen nog geen reactie.
Nu mijn reactie op jouw mail.
De melkwinkel van van Heusden heb ik wel gekend, maar de familie zelf niet zo goed. Zo af en toe kochten we wat flessen melk als wij te kort kwamen voor de verkoop.
De naam Baltus stond wel degelijk op het raam geschilderd. Midden 1948 is mijn vader op 46 jarige leeftijd gestorven maar daarna heeft mijn moeder de zaak voortgezet. Zij hadden 5 kinderen en er moest natuurlijk brood op de plank komen. Daarom hebben wij successievelijk allemaal, zoals dat toen werd genoemd “de wijk” moeten lopen. Deze wijk besloeg vooral de Staatsliedenbuurt zelf, maar ook aangrenzende buurten en als een klant verhuisde ging je mee en bezorgde je ook op het nieuwe adres de melk. Zodoende kwamen we tot in de Kinkerbuurt. Ik merk dat jij zeer ginteresserd bent in melkzaken en buurtwinkeltjes van vroeger. Voor jouw informatie, er zat ook nog een melkzaak in hetzelfde stuk van de van Beuningenstraat op nr 94. Die heette Prijs en die mensen kenden wij goed. In mijn jeugd (ik ben van 1938) zaten er in een relatief klein stukje straat tussen de Fannius Scholtenstraat en de van Limburg Stirumstraat de volgende winkels: Op de hoek van de Fannius Scholtenstraat(dus t.o. van Heusden) zat een, zoals wij dat noemden, een olievrouwtje. Zij verkocht petroleum en zeepproducten. Dan zat er een voddenboer en daarna kwamen wij Baltus. Verder een snoepwinktje, fietsenmaker Harff, Van Eerden Kruidenier en dan melkzaak Prijs. Vervolgens zat er een soort metaalgroothandel Wentzel genaamd en op de hoek van de van Limburg Stirumstraat een levensmiddelenzaak waarvan ik de naam niet meer weet, maar volgens mij wisselde dat nog wel eens van eigenaar.
Jij bent geloof ik nog steeds Amsterdammer dus je weet wel dat deze kant van de van Beuningenstraat (dus de even nummers) is afgebroken en herbouwd.
Terugkomend op de St. Gregoriusschool tot 1950 was meneer de Haan het hoofd van de school en later meneer B.M. Jansen. Als ik de foto van de tweede en de zesde klas bekijk dan komen er wel een paar namen naar boven.
Jan ik hoop dat ik je met dit verhaal een plezier hebt gedaan en mocht je nog meer willen weten mail dan maar.
Met vriendelijke groet
Huub Baltus
Email: huubbaltus@hetnet.nl

PS Ik heb de site nu maar bij mijn favorieten gezet. .Allicht kijk ik dan wat meer.

mirjam brinks

Jan Wiebenga

Beste Jan, Zou u mij willen mailen? Ik ben in opdracht van woningstichting Rochdale een boek aan het schrijven over de Van Beuningenstraat. Daarvoor ben ik op zoek naar mensen die er hebben gewoond, gewerkt of op school gezeten. Ook ben ik op zoek naar foto' s en kranteknipsels van vroeger over gebeurtenissen in deze straat. Graag zou ik eens met u willen praten/mailen over uw herinneringen aan de Van Beuningenstraat.

met vriendelijke groet,
Mirjam Brinks
mirjambrinks@hotmail.com

re / van Beuningenstraat

Hallo Huub, even een reactie op jou informatieve reactie, ietwat laat, maar beter dan nooit. Ik concludeer dat je 2 of 3 jaar ouder bent dan ik, i.v.m. de verhuizing van de school. Je verteld dat jullie een melk en levensmiddelenzaak hadden. Stond jullie naam op de winkelruit of anderzins in een reclame. Je moet dan zeker de melk en zuivelhandel van mijn oom, Nico van Heusden, gekend hebben. Deze zaak was gevestigd op de hoek van de Fannius Scholtenstraat en de van Beuningenstraat. Het is jammer dat ze allemaal weg zijn die buurtwinkeltjes. Bij deze reacties kan je inderdaad geen fotos plakken, maar wel naar de redactie (klik boven in de homepage) met je verhaal bij de foto. Ik ben benieuwd. Groeten van Jan.

Huub Baltus

Van Beuningenstraat en St Gregoriusschool

Via een kennis hoorde ik van het bestaan van de website "het geheugen van west".
Als oud amsterdammer, geboren in de staatsliedenbuurt, in de van Beuningenstraat, was ik erg nieuwsgierig wat er over de buurt wordt geschreven. Vooral het verhaal van Jan Wiebenga met de foto van de van Beuningenstraat trok speciaal mijn aandacht. Net als Jan, heb ik op de St Gregoriusschool gezeten, maar niet in de van Beuningenstraat. Ik ben in de 1e Keucheniusstraat Nr. 32 naar de lagere school gegaan. Ik liep iedere dag, ook tussen de middag, door dit deel van de van Beuningenstraat naar school, links om door de Groen van Prinstererstraat en daarna rechtsom de Keucheniusstraat in. Wat waren de straten toen nog leeg, er stond een enkele auto, zelfs nog minder dan op deze foto. Wij konden de eerste jaren nog voetballen op het pleintje bij het "kippenbruggetje", maar later mocht dat niet meer en wij werden zelfs een keer opgepakt door de politie en onze ouders moesten ons op het bureau van Beuningenplein komen ophalen. Later moesten we op het hoofdbureau van de politie in de Marnixstraat komen, waar we te horen kregen waarom we niet mochten voetballen op straat en moesten daarna er een opstel over maken. Toen had de politie nog tijd voor dergelijke onbenulligheden.
Ik heb het over de periode van 1945 t/m 1951. (Mijn rapportboekje heb ik er op nageslagen).
Blijkbaar is de school later verhuisd naar de van Beuningenstraat. Ik heb nog een foto van de 2e klas uit 1946, maar die krijg ik jammergenoeg niet bij dit bericht "geplakt".
Ons gezin woonde tot ongeveer 1958 in de van Beuningenstraat op 108 en later op 110/112. Wij hadden een melk- en levensmiddelenwinkel, maar wij zijn daarna uit de buurt verhuisd. Nu woon ik al 38 jaar in Delft. Waar blijft de tijd?.

Jan Rutgers

Concordia4

Hallo Jan, er staat een foto bij mijn oproep aan klasgenoten en die heb ik weer uit het stadsarchief. Is misschien wel leuk om daar eens rond te neuzen??? Maar wie zeg ik dat? :-p

Concordia/3

Alberda, ja nu ik de naam hoor. En de naam Keuter komt mij ook bekend voor. Ik werkte bij F.H.Peters op de Jacob van Lennepkade (38 jaar). Die aannemers schoven mekaar nog wel eens wat werk toe. Als de een het te druk had kreeg de ander ook wat. Dat hoor je tegenwoordig niet meer. Ken jij een smid die op de Overtoom zat, vlak naast het Kattenlaantje. Ik zoek de naam van dat bedrijf. Het is er nu niet meer. Wij kwamen daar altijd hijsbalkhaken halen die hij voor ons gemaakt had. Jij zegt de oude CIN is afgebroken. Je hebt zeker geen foto van het oude pand. Dat zou te gek wezen.

Jan Rutgers

Concordia/2

Helaas Jan, jij bent dus 2 jaar ouder, maar dat doet er niets aan af dat we tot dezelfde generatie behoorden. Ik was 1958/1960 op de CIN. Wij hadden ook nog Alberda een boom van een vent en hij leerde ons plaatwerken en smeden. In de tweede klas kwam daar ook lassen bij, autogeen en elektrisch. Dankzij zijn lessen heb ik later in een smederij gewerkt in de Leliestraat bij Breukelaar. Mijn oom had daar schuin tegenover een werkplaats van zijn aannemersbedrijf. Wellicht ken je hem J.B.Keuter aannemer.
De reunie is geweest net voor dat de CIN werd afgebroken, ik hoorde er van twee dagen er na, mijn moeder had wel bericht gekregen, maar had aangenomen dat ik er niet heen zou willen, jammer.

re / op reactie

Nee Toos, dat is te naïef gedacht. Fietsen moest je vroeger en in alle tijden op slot zetten. In Amsterdam althans. Alleen in je eigen huis hoef je je fiets niet te slotten. Of wel ....
Jan, ik ben van 42, ben geen 42, dus misschien van dezelfde jaargang. Mr. Hoek en Adriaansen heb ik op school ook gehad, en mr. Stoter, die trok altijd aan je oren als je zat te praten. Hij gaf vak(bouw)tekenen. de heer Smit was onze directeur, hij schreef ook schoolboeken, o.a. 'bouwconstructies'. Net als mr. F.Weyde van metselen. Hij schreef 'van klei tot baksteen'. Onze timmerleraar, naam??, gooide, als hij kwaad was, altijd gereedschap naar je kop. Klein mannetje, zag er uit als een buldog. Op bankwerken kwamen wij nooit, en andersom waarschijnlijk ook niet. Ik zat daar in 55/56 en 56/57 op de dagschool en daarna nog 4 jaar op dezelfde avondschool. Van een reunie weet ik niks af. Misschien wel leuk om die 65+ ers nog eens terug te zien. Ik zal eens op schoolbank neuzen.
Groeten van Jan.

Freek Wolleswinkel

Beste Freek,

Stuur aub een e-mail naar de redactie, dan kunnen wij antwoorden op jouw reactie.
Klik op de rode woorden of gebruik dit adres: geheugenvanwest@planet.nl

Met vriendelijke groet,
Jan van zijp

toos

hoera weer zo'n leuk verhaal
wat een rust straalt er uit die foto hier boven
die fietsen die daar staan moest daar ook een slot op zo als tegenwoordig of kon je die zo laten staan

Jan Rutgers

Concordia Inter Nos

Och heden toch, wij hebben gelijktijdig de gang gemaakt naar de Frederik Hendrikstraat. Ik deed de afdeling Bankwerken en zat in klas 1 CB en 2CB. Jij zal ongetwijfeld ook te maken hebben gehad met meneer van der Hoek die gaf o.m. Nederland dacht ik. Meneer Adriaansen was de onderdirecteur en gaf technisch tekenen. Ik heb jammer genoeg de reunie vlak voor het afbreken gemist.
Ik moet zeggen, dat dankzij dit "Geheugen van West" er steeds meer herinneringen boven komen drijven. Daarnaast geniet ik ook wel van jouw verhalen omdat wij denk ik van dezelfde jaargang zijn.