Van der Hoopstraat voor 1960 (3)

Staatsliedenbuurt, Westerpark
Statige (trouw)auto Advertentie uit het parochieblaadje van de Magdalenakerk (1957)

Herinneringen uit de Staatsliedenbuurt van 1942-1960
(Deel 3 van een serie verhalen)

Tussen Pasen en Pinksteren begon het strandseizoen. Mijn vader regelde dan een vrachtauto bij de firma Zuidam uit IJmuiden om het strandhuisje bij ons in de straat op te halen. Wij hadden dan ’s morgens vroeg alle onderdelen voor de deur in de Van der Hoopstraat al klaargezet. Het kon zo opgeladen worden. Natuurlijk gingen wij, de jongens, mee in de vrachtauto. De anderen gingen ons achterna in de eigen wagen, als die het deed tenminste! Anders gingen ze ook in de vrachtauto. Bij het strand aangekomen, ging het op ijzeren rijplaten naar de plaats van bestemming. Dat was altijd bijna helemaal achteraan de rij huisjes, voorbij paviljoen Gouda. Je had de eerste rij, waar wij meestal stonden, en daarachter had je nog een tweede rij huisjes bijna tegen het duin. Boodschappen moest mijn moeder op de pier in de verschillende winkeltjes doen of in IJmuiden. Maar meestal namen we de boodschappen mee uit Amsterdam. En zeker de aardappelen.

In de jaren vijftig had mijn vader ook verschillende auto’s. Hij begon met een tweede hands Opeltje. Maar daar is verschrikkelijk veel aan gesleuteld. Op het laatst liepen wij, ikzelf, mijn broer en zusjes, meer achter de auto te duwen dan dat we er mee reden? Dus dat sleutelen had ook niet veel geholpen. Toen kocht mijn vader een brede zwarte Citroën met de reserveband achterop onder het raampje. Ook deze wagen mankeerde van alles en nog wat. Avond aan avond was mijn vader soms met een monteur aan die Citroën bezig. En dat alleen opdat we zondags met de auto naar de kerk konden! Van mij had het allemaal niet gehoeven, ik ging net zo lief lopen of fietsen. Pa heeft nog verschillende auto’s gehad maar er mankeerde altijd wel wat aan. Wat dat betreft had hij geen geluk. Mazzel had hij wel dat er toen nog geen regering was die alle automobilisten aan een melkmachine ging aangesluiten!

Op straat werd veel gespeeld. Dat kon toen nog, want er was haast geen verkeer. Je moest alleen uitkijken voor lijn 10. Af en toe liep er wel eens iemand tegen de rijdende tram of een hond of kat kwam onder het wagenstel. Er verzamelde zich dan een menigte mensen rond het ongeval. Dan was er reuring in de buurt waar nog dagen over gesproken werd. We deden dieffie met verlos of schuilhokkie, bok-bok-berrie of boksprong, landje veroveren, bussietrap, handstand, stand in de wand, lummelen, tollen, pinkelen, hoepelen, touwspringen, krijten, knikkeren, hoelahoep, diabolo, hinkelen, rolschaatsen, steltlopen, klepperen. Dan had je in de winter natuurlijk het schaatsen, en als het dooide schotsie springen. In alle jaargetijden werd er fikkie gestookt. En dan vooral op hartjesdag 28 augustus. Dan had je nog luilak op de zaterdag voor Pinksteren. Koninginnedag op 30 april. Oud en nieuw. Hou maar op, ik kom tijd tekort.

(Redactie: Jan Wiebenga is nog lang niet uitverteld. Over een poosje volgt deel 4)

Link naar de rubriek met meer verhalen van Jan Wiebenga: Staatsliedenbuurt.

Re: Re: reactie deel 3

Sonja Korff:
toos:Gelezen een leuk verhaal gewordenop naar deel 4
Ik heb ook in de vander hoop straat gewoond.van1957 tot 1965bij de koffie winkel op de hoek van halstraat. En van der hoopstraat wat ik mij herhinderd uit die tijd was het melkboertje die liet de boodschappen halen bij de kruidenier voor zijn klanten.de jongste dochter van van klaver de boekhandel heet Joke en dat oude drogistje aan huis.en Wim de fietsemaker uit de van halsstraat als het warm weer was liep je met je vriendinnetjes in badpak naar wim dan spuite hij je nat met de waterslang .mij buurjongen hete jossie ze zus Irene en Merie en Greetje en meester Oosterhuis vond ik een vresenlijke man en juffrouw dolman echt erg .ik kan mij heel veel HERINDEREN uit die tijd.sonja

Sonja,

Dankzij jouw reactie weet ik weer wat de naam was van de jongste dochter (Joke) van de familie Klaver. Mijn zuster, Nelly Mense, ging veel om met de oudste dochter, Willy Klaver. Willy is later getrouwd met een zeeman en verhuisd naar Rotterdam. Daarna is het contact verloren gegaan. Veel meer weet ik helaas niet over Willy
Haar moeder moest ergens in de jaren '80 verhuizen in het kader van de stadsvernieuwing. Zij kon toen een woning krijgen in de buurt van de Zoutkeetsgracht. Ik weet niet of zij nog leeft. Mijn zuster (eigenlijk halfzuster) is in 2003 overleden op de leeftijd van 60 jaar.

Henk

Sonja Korff

Re: reactie deel 3

toos:
Gelezen een leuk verhaal geworden
op naar deel 4

Emiel de Roover

Re: re vd hoopstraat

tvangenne:
Wij hebben van 72 tot 75 op de Wittenkade gewoond en hadden daar als huisarts Dr Belmer.
Als mens en arts prima!

tvangenne

re vd hoopstraat

Emiel de Roover

Re: Re: van der Hoopstraat

H van Dijk:
Emiel de Roover:Ik lees over boekhandel van Klaver,de boekhandelaar had een dochter Ria van Klaver,ik was twaalf jaar en verliefd op Ria,zij zat op de Rochussenschool.Alle reden om daar verliefd op te worden,zij had lang mooi haar,mooie wenkbrouwen,ik meen dat zij ook een jonger zusje had.Ja wat hebben sommige dingen een inpect.In de staatsliedenbuurt was slechts een arts dokter Belmer van de Nassaukade,hij had een grote praktijk maar stond dag en nacht klaar voor zijn patienten,halverwege de jaren 50 praktiseerde dr. Schild in de Marnixstraat,een oude heer met een baardje.
Heette dat zusje soms Willy? Mijn eigen halfzuster (Nelly Mense) ging veel met haar om. Willy is later verhuisd naar Rotterdam en getrouwd met een zeeman.

De naam van dat zusje weet ik niet meer.Het is ruim 55 jaar geleden,Ik kwam aan de weet dat Huisarts Schilt 103 jaar is geworden.Ik las het in een medies tijdschrift.Hij werd in 1957 opgevolgd door dr,Beler,of die nog leeft? hij was van 1926.Had een grote praktijk en moest alles alleen doen.

bert hoffschlag

Re: staatsliedenbuurt

ria hoogeveen:
Ik heb vroeger in de wittenstraat gewoond en ben daar ook geboren, tot mijn 20 thuis gewoond en na ons trouwen nog 2 jaar in de woning van mijn opoe je mocht geen oma zeggen dat was een belediging, ik heb daar een heel fijne jeugd gehad en had het nooit willen missen. mijn hele fam woonde trouwens in de buurt en zelfs nog 2 tantes bij ons op de trap.
ik zat op de jacob de wittschool.
Ik heb met plezier al de verhalen gelezen over de v.d hoopstraat ik had een tante die woonde in de kleine v.d hoopstraat.
Mijn vader werkte bij de tram en reed op lijn 10 als ik voor het raam stond kon ik zo zwaaien als kind .
Er is veel v eranderd mijn geboorte huis staat niet meer het huis van opoe ook niet meer jammer maar het waren halve woningen dat willen de mensen niet meer,nou ik heb genoten in ons huis geloof dat maar.
mijn moeder spaarde met een spaarkaart voor de sinterklaas kadotjes bij de speelgoed winkel op de hoek v.d van hoogendorpstrtaat, een mooie tijd.

Zelf woonde ik in de van der duynstraat, hoek van hogendorpstraat boven boekwinkel eureka en ben van de van hogendorpschool naar de jacob de witschool gegaan vanaf de vijfde klas , en denk vaak terug aan die buurt die er voor een deel niet meer is. ik ben van 1948

marja

Re: Re: Re: Re: van der hoopstraat

Arie Haagsma:
Ans Vegt:d.van dijke-adelaar:marja van den boogaard (sloep), 2 okt 09, 09:04ook ik heb in de van der hoopstraat gewoond en wel op nr 55 boven de groente winkel van wim en truus nijdam.ik woonde er van af 1957 tot mijn trouwen in 1971.ook ik weet me wel veel winkels van die tijd.tegen over ons was klik de drogist maar hij verkocht echt van alles een grote beleving was die winkel en dat had je de boekwinkel van klaver,ik had ook ergens gelezen over een visboer wouters.dat was een oom van mijn vader ome henk en tante trien.ik heb zelf op de van bosseschool gezeten in de clifford straat maar daar lees ik niks over en ik was niet alleen op school ik kan nog wel veel meer neerzetten van mijn verhaal maar ik doe het nog wel eens ik zet eerst alles maar even op een rijtje dan schrijf ik wel een stukje als jullie het leuk vinden groetjes marja van den boogaard.Hoi Marja,Het is wel een late reactie, maar ik lees nu pas deze site.Wij, familie Vegt hebben op drie hoog boven de Propers gewoond in de Fannius Scholtenstraat.Dat waren Ome Cor en Tante Trien, Cootje, Henkie, Joke en corrie Proper.Ik heb ook op de Van Bosscheschool gezeten en op de site van schoolbank staan klassefoto's.Ik heb een zuster Nellie en toen nog twee broers Henk en Jelle.Mijn schooltijd was van 1962 t/m 1967 en toen zijn we naar Zaandam verhuisd.De directeur van de school heette toen Dhr. Oosterhuis en was een strenge man.Ik herinner mij ook nog Meester Mcdonald een hele lieve man en van de kleuterschool De Zanglijster jufr. de Koning?Ik ben op schoolbank al op zoek geweest naar mensen die ook wat te vertellen hadden of bekenden van deze buurt.Ik hoop dat je dit nog leest en wat herinneringen zal oproepen.M.vr.gr.Ans
Dag Ans,
Even een rectificatie over de familie Proper, hun dochter dr naam is Petra. Is n.l. volle familie van mij, tante Trien was een zus van mijn vader.
vr groet

de visboer wouters ome henk en tante trien woonde in de van boetzelaarstraat tante trien was een nicht van mijn vader,mijn vader ging op zaterdag altijd met ome henk mee met de vis stal naar de bosenlommerweg waar hij op de hoek admiraal de ruiterweg stond.en de fam proper heb ik ook gekend woonde volgens mij op nr 39 in de van der hoopstraat.ik was met joke bevriend in die tijd.

Emiel

Re: Zomaar een herinnering

Bernardus Adrianus Bakx:
Beste Emil,
Dokter Schild kan ik mij nog heel goed herinneren, hij was immers ook onze huisarts. Ik weet nog dat hij een keer heel boos werd omdat mijn zuster aan hem vroeg: 'Dokter, waarom heeft u wel haar beneden ( zij bedoelde op zijn kin natuurlijk ) maar geen haar boven op uw hoofd? Mijn moeder moest hier hartelijk om lachen maar de dokter liep gekwetst de deur uit. En o ja, mijn naam is Bennie Bakx, ik woonde op het van Beuningenplein 2-3 hoog, daarna 14-2 hoog, en tenslotte op 22-3 hoog, én ik heb ook op de Rochussenschool gezeten. Ik was de oudste van 14 kinderen!

P.S. dokter Schilt had een sik.

Arie Haagsma

Arie Haagsma:

Dag Ans en andere volgers,

Heb het berichtje door gezonden naar mijn nicht Petra,

"Bij deze haar reactie"

Leuk verhaal waar komt dat vandaan ? Ik ken de veggies zoals wij ze noemden nog goed herrineren ,want ze kwamen regelmatig op de fiets even vanuit Zaandam op visite . Wij zijn ook wel in Zaandam geweest .Ik snap de verwarring met Joke wel. Joke was een dochter van een broer van mijn vader Jaap Proper

Hij had ook nog een dochter Ria en een zoon Rob .Joke was in de leeftijd van Cootje en kwam vaak langs, net als de rest .want jaap proper kwam

vaak een potje schaak spelen met mijn vader. Bovendien woonde Jaap en Rie Proper dus ook Joke in de van der hoopstraat

,allen ik weet niet meer wat het huisnummer was.

Groetjes Petra

Arie Haagsma

Re: Re: Re: van der hoopstraat

Ans Vegt:

Dag Ans,

vr groet

Bernardus Adrianus Bakx

Zomaar een herinnering

Beste Emil,

Ans Vegt

Re: Re: van der hoopstraat

d.van dijke-adelaar:

Hoi Marja,
Het is wel een late reactie, maar ik lees nu pas deze site.
Wij, familie Vegt hebben op drie hoog boven de Propers gewoond in de Fannius Scholtenstraat.
Dat waren Ome Cor en Tante Trien, Cootje, Henkie, Joke en corrie Proper.
Ik heb ook op de Van Bosscheschool gezeten en op de site van schoolbank staan klassefoto's.
Ik heb een zuster Nellie en toen nog twee broers Henk en Jelle.
Mijn schooltijd was van 1962 t/m 1967 en toen zijn we naar Zaandam verhuisd.
De directeur van de school heette toen Dhr. Oosterhuis en was een strenge man.
Ik hoop dat je dit nog leest en wat herinneringen zal oproepen.

M.vr.gr.
Ans

H van Dijk

Re: van der Hoopstraat

Emiel de Roover:

ria hoogeveen

staatsliedenbuurt

Marijke Douwé

DVOS en de Fanius

Het toeval wil dat ik de Heren ome Cor v Bruggen(en zijn vrouw), Piet Sterker(en zijn vrouw Ka) jaren heb gekend dat zij in Wervershoof kwamen wonen.

Uit de fanius scholtenstraat ken ik de familie Cor Proper nog.

d.van dijke-adelaar

Re: van der hoopstraat

marja van den boogaard (sloep), 2 okt 09, 09:04
ook ik heb in de van der hoopstraat gewoond en wel op nr 55
boven de groente winkel van wim en truus nijdam.ik woonde er
van af 1957 tot mijn trouwen in 1971.ook ik weet me wel veel
winkels van die tijd.tegen over ons was klik de drogist maar
hij verkocht echt van alles een grote beleving was die winkel
en dat had je de boekwinkel van klaver,ik had ook ergens
gelezen over een visboer wouters.dat was een oom van mijn
vader ome henk en tante trien.ik heb zelf op de van
bosseschool gezeten in de clifford straat maar daar lees ik
niks over en ik was niet alleen op school ik kan nog wel veel
meer neerzetten van mijn verhaal maar ik doe het nog wel eens
ik zet eerst alles maar even op een rijtje dan schrijf ik wel
een stukje als jullie het leuk vinden groetjes marja van den
boogaard.

Emiel de Roover

van der Hoopstraat

dina van dijke-adelaar

leven in staatsliedenbuurt.

leuk iets te lezen van me buurmeisje marja,ik woonde op1 hoog nr.55.Naast ons had je kapsalon vogel en slagerij melissen of te wel ome gerrit.Ook ik heb op de van bosseschool gezeten en weet nog veel van die tijd,ook weet ik de vele ongelukken nog met de lijn 10 op de hoek v/d hoopstr;en fannius scholtenstr;boer sjors met een paard in de gang en andere beesten in de fannius scholtenstr;slagballen en in de winter een lange glijbaan in de straat,schaatsen op de wittenkade en de haarlemmerweg bij het westerpark richting de boldootfabriek echt een hele leuke tijd in staatsliedenbuurt gehad,ik vraag hoe het er nu is gauw maar eens ga kijken.

marja van den boogaard (sloep)

van der hoopstraat