Van Beuningenstraat en Rochdale

Westerpark, Staatsliedenbuurt

Nog een paar herinneringen uit de Van Beuningenstraat in de Staatsliedenbuurt. Gefilterd uit de correspondentie van mij met Mirjam Brinks, die - in opdracht van woningcorporatie Rochdale - een boek over de Van Beuningenstraat geschreven heeft.

De 6e klas van de St. Gregoriusschool uit de Van Beuningenstraat voor het Jan Willem Roskamhuis te Renkum, circa 1955. Met geheel rechts zittend mr. Jansen, daarnaast ikzelf, naast mij van de Hengel, dan zittend als 5e van rechts Koning? Staand geheel rec Foto: collectie Jan Wiebenga.

“Hoi Mirjam, in antwoordt op je e-mail vertel ik je wat mijn connectie is met de Van Beuningenstraat. Mijn vader is geboren (1912) in de Van Beuningenstraat nummer 23, drie-hoog achter. Nu is die kant van de straat helemaal gesloopt en vernieuwd. Hij was van huis uit rooms katholiek. Veel katholieken in de staatsliedenbuurt hadden hun parochiekerk in de Spaarndammerstraat, de Maria Magdalenakerk, nu helaas gesloopt. Verder bracht hij zijn jeugd door in de staatsliedenbuurt. Hij doorliep de lagere St. Vincentiusschool in de Keucheniusstraat. Van beroep was hij timmerman en later ook uitvoerder. Met zijn trouwen verhuisde hij naar de van der Hoopstraat 111-huis, waar ikzelf geboren ben in 1942. Op de RK. lagere St. Gregoriusschool, van Beuningenstraat 141a, zat ik op school. In de jaren 1948-1955, één keer blijven zitten. Ik weet alleen nog de naam van meester Jansen (5e en 6e klas), tevens hoofd der school. Een heel aardige kerel. Hij ging ook elk jaar mee met de 6e klas naar het Jan Willem Roskamhuis in Renkum. Een soort vormings weekend kreeg je daar, of was het doordeweeks? Dan werd er door de juf (ik meen 4e klas) bijgehouden hoeveel keer je per jaar naar de vroege mis in de kerk was geweest. Als je had gewonnen (de meeste keren naar de kerk) dan kreeg je een spannend leesboek.”

“Verder woonde oom (Nico) en tante (Mien) op de hoek van de van Beuningenstraat en de Fannius Scholtenstraat. Zij hadden daar een melk en zuivelhandel (van Heusden). Tante Mien was de oudste zuster van mijn moeder (Koekenbier). Tevens woonde een andere oom en tante van mij in de van Beuningenstraat bij de Groen van Prinstererstraat boven de stomerij (deze is er nog geloof ik). Tante Jo (ook een zuster van mijn moeder) runde de stomerij beneden. Zij was echter geen eigenaar. Oom Gouwe werkte bij de gemeente Beplantingen.”

“Het pand van Rochdale (Van Beuningenstraat 97 tot en met 115) waar je over spreekt ken ik wel maar ben er nooit in geweest. We liepen er langs en dat was het."
Je zegt: “In oktober bestaat dit wooncomplex 100 jaar. Het was de eerste sociale huurwoning (woningwet) in Amsterdam. Aan de hand van verhalen van bewoners, oud bewoners en anderen die vaak in de straat kwamen of werkten of naar school gingen, probeer ik de geschiedenis van het gebouw in kaart te brengen.”

Beste Mirjam, ik hoop dat je dat gelukt is, en ik kijk met belangstelling uit naar de presentatie van het boek ‘Van woning tot wonen’, '100 jaar Van Beuningenstraat' op 2 oktober 2009.

Dolf Martin

van beuningenstraat 142 2hoog

Ik woonde van 1930 tot omstreeks 1936 op bovengenoemd adres. Ik ging op school in de Van Beuningenschool op 141. De 1e, 2e en 3e klas bij juffrouw Paap, De 4e,5e en 6e klas bij meester Marsman. Enkele namen van medeleerlingen heb ik nog onthouden: Wim Grauwelman, Ko van Duikeren, Gijs Sakes, Meindert van Leeuwen, Gerrit van Oeffelen, Piet Voors, Wim de Lange en Nico Rosier. De namen van de meisjes weet ik niet meer. Daar had je als jongen geen belangstelling voor.

richard ramaker

vakantiekinderhuis

Jan Willem Roskamhuis was in Nunspeet en in Renkum was het Anna Maria Lentinckhuis op De Hartenseweg 23. Dit waren 2 van de 4 huizen van de Stichting Vacantiekinderfeest.

Annick van Ommeren-Marquer

"Souvenirs, souvenirs......"

...was de titel van een Franse chanson; als ik deze verhalen lees hoor ik door de herinneringen al het leuke van deze stad die ik nog niet zo lang ken.
Jan, Merci, het is heel leuk om te lezen.
Groet, Annick.