Van der Hoopstraat voor 1960 (4)

Staatsliedenbuurt, Westerpark

Zondagsmiddags gingen we veel naar de bioskoop. Dat was eind jaren veertig en begin jaren vijftig. Eerst in een clubhuis aan de van Hallstraat, waar later een garage van Gulf zat. Toen in het gebouw of clubhuis van Westerkwartier, de handbalclub, ook aan de van Hallstraat.

Bioskoop De Movies, vroeger Hollandia, op de Haarlemmerdijk 161. Hier draaiden zondagsmiddags de spannende films voor de jeugd. (foto 2006, Jan Wiebenga)

In deze clubhuizen stonden dan een soort tribunes met houten banken. Als de film spannend was stond iedereen boven op die banken te schreeuwen en te joelen. Normaal zitten was er niet bij. Later gingen we naar de echte bioskopen aan de Haarlemmerdijk zoals Hollandia en Apollo. Hier stonden wel luxe stoelen met een zachte zitting. Daar mocht je niet op gaan staan want dan werd je eruit gegooid. Maar het kabaal bij een spannende film bleef hetzelfde. Hollandia had ook een achteruitgang die uitkwam in de Vinkenstraat. De entree bedroeg een dubbeltje tot een kwartje in de clubgebouwen en in de bioskopen 25 tot 50 cent. De films waren meestal cowboyfilms en ook wel lachfilms. Ik noem Roy Rogers op zijn witte paard, Rin Tin Tin de hond, dat waren de spannende films. Charlie Chaplin, de dikke en de dunne, te weten Olivier Hardy en Stan Laurel, en Norman Wisdom waren de lachfilms. Er waren nog veel meer films maar ik ben de namen vergeten.

Wij woonden in het laatste stukje van der Hoopstraat bij de van Hallstraat. Met een lus ging lijn 10 vanuit de van der Hoopstraat, rakelings langs de winkel van Blees, de bocht om de Groen van Prinstererstraat in, weer de bocht om de Johan Melchior Kemperstraat in en dan de bocht van de van Hallstraat in. In de bochten klonk meestal een doordringend piepend geluid. Daar in de van Hallstraat bevond zich het eindpunt. Er stond daar ook een houten huisje op de brede stoep waar de conducteurs hun broodje aten en koffie dronken. De passagiers konden hier ook overdekt wachten tot de tram piepend de bocht omkwam. Als je ’s avonds in bed lag hoorde je de laatste trams altijd. Die vertrouwde geluiden vergeet je nooit. Ook niet het geluid van de zuurman, de haringman, de ijsman, de voddenman, en niet te vergeten de ratel van de vuilnisman. Voor de vuilnisman uit liep een ratelaar die met een ratel de bewoners waarschuwde dat de vuilnisman er aan kwam. Dus kon ieder zijn vuilnisbak op tijd buiten zetten. De voddenman reed met een bakfiets en riep ‘voddeééé en lompeééé alles van boven je klompeééé.’ De ijsman had een herkenbare bel aan zijn kar hangen die iedereen herkende als hij pingelde. De zuur- en/of haringman riep altijd iets onverstaanbaars. Zoiets als ‘zure-bomme-uit-het-vat-en-haring-met-een-uitjeééé.’ Ook reed er geregeld een ‘hondenslager’ door de straat met een bakfiets. Op deze bakfiets lag dan de verse waar voor de hond. Ik kwam nooit dicht in de buurt van de ‘verse waar’ want deze was op een behoorlijke afstand te ruiken. Trouwens dat hoefde ook niet want wij hadden geen huisdieren. Tenminste geen hond of kat maar wel vlooien en (hoofd)luizen. Dat wij ze hadden was niets bijzonders, iedereen had er last van. De vlooien hebben we tenslotte onder bedwang weten te krijgen maar luizen zijn bijna niet uit te roeien. Die moet je door grotere dieren op laten eten! Dat geeft volgens mij een goed resultaat.

Gepubliceerd: 31 juli 2007

Link naar de rubriek met de andere verhalen van Jan Wiebenga over de Van der Hoopstraat en de buurt: Staatsliedenbuurt. Deel 5 is in voorbereiding.

Sportclub Westerkwartier

Ik wil niet flauw doen, maar volgens mij was Westerkwartier een korfbalclub en geen handbalclub.

Dat clubhuis diende inderdaad regelmatig als bioscoop. Dat kan ik mij nog goed herinneren. Je kon er een zakje chips kopen, waarbij het zout apart was verpakt. Dat moest je dan zelf over de chips uitstrooien. Met een flesje Cola erbij was je als kind de hele middag onder de pannen...

Jan Hart

Foto Boer Sjors

Fotograaf Hans van den Bogaard uit Zwanenburg stuurde ons deze foto van Boer Sjors, waarvoor hartelijk dank.

Boer Sjors. Bron: Hans van den Bogaard.

Hilde Visser

Re: Re: Re: boer sjors

jan kok:
petra van der sande:patrick nieuwenhuis:ik zoek nog een foto van boer sjors wie o wie heeft er 1????hoi mn man kende boer sjors heel goed hij heet henk maar die heeft wel een foto van boer sjors .gr petra
boer sjors stond zaterdaga met eieren van zijn eigen kippen op de noordermarkt. hij noemde zichzelf wareloopkundige. hij lag in conflikt met stedelijke overheid. hij wilde nl zijn woonwagen die hij samen met zijn zuster bewoonde niet verlaten en eiste een ruime vergoeding. nee en foto heb ik niet.
hij staat op mijn netvlies en ik hoor zijn stem. daar moeten we het wat mij betreft mee doen.

Er is een video met foto en zijn stem op www.theobakker.net, die kun je wellicht gebruiken.
Ik ging als tiener met mijn vriendin elke vrij tijd naar boer Sjors en zijn zus. Daar heb ik nog foto's van. We gingen dan op zijn paard rijden zonder zadel, reuze spannend. Dode konijnen villen en het brood uit de schillenzak roosteren op het houtfornuis. Ik kwam dan met vlooien thuis. Ik woonde in de Bos en Lommerbuurt.(ca. 1958)

"jan kok

Re: jan baas

jabimsn@live.nl:
wat betreft de bioscoop aan de Haarlemmerdijk, de Hollandie heette die toch ?
daar was een portier, zijn naam was Ome Joop, het was onze buurman in de Houtrijkstraat, een erg aardige man
hoe verstuur ik een foto ?

de bioscoop "Hollandia"heet nu "DE MOVIES

jan kok

jan kok:

(moet zijn waterloopkundige)

jan kok

Re: Re: boer sjors

petra van der sande:
patrick nieuwenhuis:ik zoek nog een foto van boer sjors wie o wie heeft er 1????

Bert Waterman

Hoogentoren snoepwinkel

Ook ik ging in 1950-1952 naar kindergenoegen film kijken, maar voor die tijd eerst even in de van Boetzelaerstratt bij Hogentoren snoep kopen.

Bennie Bakx

Bioscoop 'Kindergenoegen'

Ja, die filmzaal herinner ik mij heel goed. Als ik mij niet vergis stonden daar geen stoelen, maar houten banken in. Aan het eind van het zaaltje was het donker waar een vierkant filmdoek voor hing. Ik weet nog dat ik samen met o.a. mijn zusters Dinie en Christa de film 'Het Monster van Frankenstein" heb gezien. De hoofdrollen werden gespeeld door Abbott en Costello, of zoiets. Daar waren meerdere films van. Mijn zusters werden 's-nachts wakker vanwege een nachtmerrie over de film. Waar blijft de Tijd!!

jabimsn@live.nl

jan baas

petra van der sande

Re: boer sjors

patrick nieuwenhuis:
ik zoek nog een foto van boer sjors wie o wie heeft er 1????

P.M.VAN ZWAM

SUBIE EN DE SEN MEN !!!

Ik kan me ook een zuurkar herinneren maar die man riep
( schrijf het even fornetisch op)
SUBI EN DE SEN MEN !
Deze klanken kan ik nog goed herinneren.

hij kwam altijd zondagmiddag omstreeks half 4
in de van der Hoopstraat,hij had een kar met 2of 3 houten vaten en daarboven een soort plank met grote blikken
en potten.
Omdat er bij on thuis op zondagmiddag altijd de jonge jenever fles,en de springbok op tafel stond, moest mijn oudere zus agurkjes en uitjes halen voor bij de borrel.
De agurkjes had je in zoet zuur , en je had gepekelde.
Ach al die venters hadden zo hun eigen klankkleur
Het is dat er geen geluidsrecordertje op deze site zit
anders deed ik hem perfect even na

Emiel

zuurwaren/bloemenman/venters

Uitjes in de wijn azijn,komkomer een cent maar hoor,ik heb ze in de wijnazijn,hassie rooie wijn. Dit werd aangekondigd als de zuurwaren man met zijn bakfiets kwam on zijn zuurwaren uit te venten.Piet de Bloemenman;tiene rozen,annemonen,kleurenzee.Een van de rode heuveltjes liep aanmaakhout te venten met zijn vader en riep altijd;ik heb mooi droog stook kachelhout om te stoken.De lompen opkoper;vodeuuu,vodeuuu,De pensverkoper;hassieeee,vlees voor honden en katten.IJsventers kwamen wel dagelijks van verschillend pluimage;een gewone witte ijskar,ovv,sierkan,jamim.Aardappelman;luiaardappelen 15 cent de kilo,luiaardappelen 15 cent de kilo.Berlinerbol,berlinerbol,lekker bij de koffie,lekker bij de thee.Ik herinner mij een man gezeten in een invalidekar die speelde trompet,maar dan het klassieke sanre,indrukkwekkend. Ook in Volendams kostuum gekleed twee trompetisten,grote trom,accordionnist,tamboerrijn,en de vrouw in kostuum manste. En niet te vergeten het draaiorgel,bij ijssalon Pola aan het eind van de van Hallstraat telde zij hun dagopbrengst.Op zondag moest ik voor mijn vader twee sigaren halen in de Groen van Prinsterstraat,eerst werd er door de uitbaatster gekeken of er geen politie rondliep,vanwege het feit dat zij op zondag niet open mochten zijn.Boer sjors leefde samen met zijn zuster,had drie paarden,twee honden,kippen en konijnen.Bij het zwembad werd ook altijd het Waarheid zomer vestival gehouden.Aan het begin van de Hemweg nabij de spoorovergang,was expeditie bedrijf de Ruyter en een speeltuin met cafe.Naast RK begraafplaats St, Barbara waren de schooltuintjes.Nu kun je langs de Westergasfabriek onder een spoortunnel naar de schooltuinen.

Nars

Vinkenstraat

Bij de ingang in de Vinkenstraat stond het altijd vol.
Wat we dan deden was met een gekleurd kaartje zwaaien
wat ook regelmatig lukte.Bij kindergenoegen in de v.Halstraat
ging dat niet en daar droop het condens van de muren.
Zijn ook op kamp geweest 7 dagen maar ik weet niet meer waar.
Daar heb ik nog foto's van met mijn broer en zuster alleen
waren we appart, meisjes en jongens.

patrick nieuwenhuis

boer sjors

herkenbaar

Ik ben in de periode 1963 / 1975 in de van Beuningenstraat opgegroeid, maar de bovenstaande verhalen zijn zelfs voor mij nog heel herkenbaar. Ik ging ook zondags films kijken in het St. Elisabeth patronaat. Ik weet ook nog dat ik op de kleuter- en lagere school eens per jaar bezoek kreeg van de "pieten"-zuster, die controleerde dan je haar op hoofdluis. Op heel warme zomerdagen moest ik van mijn moeder op de keukenstoel gaan zitten en dan ging zij op "pieten"-jacht.

re / bioscoop

Hannie, je hebt gelijk, dat was het St.Elisabeth patronaat waar zondags films gedraaid werden. Op de hoek van de Marnixkade zat de sigarenwinkel van Jacob van Gaasbeek. Een achterneef van ons. Dat van de onzelieveheersbeestjes is geen verhaal maar een gegeven. Vraag aan een hovenier wat onzelieveheersbeestjes graag lusten. Hij zal antwoorden: luizen en ander klein gevogelte. Hierover zijn we nog niet uigesproken.

Hannie Sentrop

BIOSCOOP

Hannie,
Hallo Jan een beetje een late reactie maar ik kan mij ook herinneren dat er een zaaltje was op het pleintje over de Rotterdammer Brug naast de sigarenwinkel waar wij altijd sigaren en sigaretten voor Pa moesten halen. Vanuit de van der Hoopstraat vonden wij dat een heel eind lopen maar daar moest het gehaald worden omdat het familie was.
En dat van die luizen kan ik mij nog goed herinneren. Het jeukte verschrikkelijk. Maar de onzelieveheersbeestjes dat verhaal zegt mij niets.
Wel weer een heel leuk verhaal. Leuk om te lezen. Alles komt weer boven.
Groetjes Hannie

luizen

beste Toos,
met luizen bedoel ik hoofdluizen. Hoe krijg je die weg! Door andere dieren (bijvoorbeeld onzelieveheersbeestjes) op je hoofd los te laten. Deze vreten dan je hele kop schoon. Snap je het nu! Luizenplagen heersen op vele lagere scholen, nu en in het verleden. Tot gauw.

reactie toos

Leuk verhaal
Bij ons komt ook de ijscoman met een speciaal belletje
en toen vande week de vuilnisman kwam moest ik snel in mijn pyama de vuilniszak weg brengen dus zo n ratelaar zou voor mij ook wel wat wezen.
alleen de laatste paar zinnen snap ik niet
luizen ,grote dieren wat bedoel je eigelijk met die luizen

Boer Sjors

De Houtveem, was aan de Hemweg. De grote roodgekleurde loods kon je al van ver zien. Na onze "Kindergenoegentijd" gingen we er met de jeugd uit de buurt veel zwemmen. Hoe we daar dan heen gingen weet ik niet meer. Er staat me iets bij dat we onder begeleiding in groepen er lopend heen gingen via de Zaanstraat, maar het kan ook zijn dat we met een bus gingen. Er was een groot weiland en een soort van plas met een open verbinding naar het kanaal. Boer Sjors woonde in een oud vervallen onderkomen maar je kon er als kind ongestoord en veilig spelen.