Tramongeluk in de Van der Hoopstraat

Auteur: Ruud Vader
Staatsliedenbuurt, Westerpark

Of de bestuurder van de tram van de slager een plakje worst kreeg voor de schrik...?

Tramlijn 10 ontspoord in de Van der Hoopstraat ontspoord in de Van der Hoopstraat. Foto: Ruud Vader, 26 maart 1957 ontspoord in de Van der Hoopstraat. Foto: D. Kruijt, 26 maart 1957 (Uit:  "Trammelant" een boekje vol "Rampen", van R.A.M. Platjouw, uitgekomen in 1989.) Foto: Ruud Vader, 26 maart 1957

Tramlijn 10 ontspoord in de Van der Hoopstraat ontspoord in de Van der Hoopstraat. Foto: Ruud Vader, 26 maart 1957 ontspoord in de Van der Hoopstraat. Foto: D. Kruijt, 26 maart 1957 (Uit: "Trammelant" een boekje vol "Rampen", van R.A.M. Platjouw, uitgekomen in 1989.) Foto: Ruud Vader, 26 maart 1957

"Een aanrijding met een vrachtauto deed op 26 maart 1957 om ongeveer half 2 'smiddags deze wagen van lijn 10 ontsporen in de Van der Hoopstraat. Wagen 460 kwam dwars over de weg te staan en boorde zijn neus bij de slagerij naar binnen. Getuige het hoopje zand onder de zandstrooierpijp heeft de bestuurder uit alle macht geremd."
Bovenstaande is de tekst uit het boekje "Trammelant" van R.A.M. Plajouw. (De redactie)

Ruud Vader voegt daar aan toe:
De naam van de slager is Soeting. Mijn vrouw woonde als kind van 4 boven de slager op 3-hoog. Het huisnummer is 52.
Van mijn zwager hoorde ik dat een oom van hem net met z'n auto daar weg was, anders was daar niets meer van over geweest.

Jan Rutgers

Humor??

Ook ik mocht eens getuige zijn van een ongeluk met lijn 10. Tussen het van Lumburg Stirumplein en de halte Wittenkade(brug) werd een auto oom half acht door de tram gegrepen en in de etalage van de fornituren en gordijnen winkel gedrukt. Ik meen dat de zaak Nooij heette en deze zou die dag om negen uur beginnen met de uitverkoop. De bestuurder van de auto stond er wat beteuterd bij te kijken. Als rechtgeaarde straatjongen vroeg ik:"Hej fader kon je niet wachten tot ie ope ging"? Waarom de man mij toen een klinkende draai om de oren gaf, heb ik jaren later pas begrepen, toen vond ik hem een droogkloot zonder humor.