Van Hogendorpschool 3

Westerpark, Staatsliedenbuurt

Schoolherinneringen in drie delen. Vandaag het derde en laatste deel.

De oude school is er niet meer wie, wat, wanneer, waar Foto: Peter van Zwam, 2008

De oude school is er niet meer wie, wat, wanneer, waar Foto: Peter van Zwam, 2008 Door: Jan van Zijp

Eenmaal in de week gingen we ook naar het badhuis in de Zaanstraat. In rijen van vier met de juf of meester voorop via de Haarlemmerweg, het viaduct onderdoor zo de Zaanstraat in. Ook kregen we zwemles in het Marninxbad, waar ik A en B haalde
Dat was soms afzien, we liepen doorgaans in een korte broek, ook in de winter. Toen het echt koud was, verbood mijn vader ons om in een lange broek te gaan lopen. Telkens als mijn moeder lange broeken voor ons wou kopen, dan riep hij "Niks er van, ze moeten kerels worden". Mijn moeder heeft toch doorgezet en op de Lindengracht lange broeken gekocht, dat gaf wel wat ruzie in huis, maar we hebben ‘swinters in het midden van de jaren 50, nooit meer in korte broeken gelopen.

Eens in de zoveel tijd kwam er een wat oudere vrouw met een knot op haar hoofd
op school bijbelvertellingen geven. Om daar bij te zijn moest je toestemming van je ouders vragen, mijn broer en ik mochten van thuis daar niet bij zijn, maar ze hebben ons nooit de klas uitgezet. Dat mens vertelde prachtig over de  bijbel en had een ‘stopwoordje’; tijdens haar vertellingen zei ze steeds "Is het niet, hè!”
Ze moet er een goede boterham mee verdiend hebben want de meesters en juffen  kwamen met de tram of de fiets, maar deze vrouw die toch aardig in de 60 was, kwam op een spiksplinternieuwe Solex. We keken onze ogen uit, wat een mooie bromfiets was dat.

Later kreeg ook een van onze leraren een auto - een Ford Anglia - een klein blauw autootje, dat heel mooi glom. Meester Tuinstra heeft toen ook een VW-kever gekocht.
Nou dan was je rijk hoor, als je een nieuwe automobiel kon kopen.
Dat had alleen bakker Juriens in de Van der Hoopstraat; een mooie zwarte Citroen Traction Avant, met spatborden, en Geerlings, de eigenaren van de radio- en TV-zaak,
die hadden een klein wit bestelautootje.

Het zijn toch die kleine dingen die je nooit vergeet!

Twee jaar geleden was ik in mijn oude buurt en wou mijn oude school nog eens zien, maar die was tot de grond toe afgebroken en is er nieuwbouw voor in de plaats gekomen. Jammer dat het pleintje van toen niet meer bestaat. Voorbij, voorbij, er resten alleen nog wat herinneringen.

willij van Veen Jansma

waar is onze jeugd gebleven

Ook ik kan haast niets meer terug van de staatslieden/ Spaarndammerbuurt.Ja je wordt verdrietig niet dat de buurten niet goed zijn Meer omdat de fijne plekjes er niet meer zijn. De speeltuin op het van Beuningenplein helemaal weg het buurthuis van Westerkwartier helemaal weg. Hier was het hart van de Staatsliedenbuurt hier werd je opgevoed hier maakte je bootjes speelde je toneel hier borduurde je hier zong je Hier ging je naar de Zondags bioscoop. Hier werd Sint Nicolaasfeest gevierd. Hier had je fietskampen Hier was je jeugd hier was je veilige haven hier waren je zussen broers en vrienden Hier waren de vrijwilgers die met heel hun hart de kinderen uit de staatslieden buurt hun tijd hun hart hun oor hun oplossingen gaven. Waar is mijn stukje geluk gebleven Ik kan alleen nog maar aan deze mooie tijd denken en af en toe naar een enige foto uit deze tijd Jammer dat er in die tijd zo weinig werd gefotografeerd

Cor van Drongelen

Ook ik heb op de van Hogendorpschool gezeten

Wij woonden in de van der Duijnstraat (oude stijl)no 3, 3 hoog. Mijn zus Joke heeft haar hele lagere schooltijd op de van Hogendorpschool gezeten. Ik zelf vanaf de 1e klas tot aan pasen de 3e klas. Toen ben ik alleen naar Amersfoort verhuisd. Mijn moeder en zus bleven in Amsterdam. Een jaar geleden ben ik wezen kijken hoe de buurt veranderd was. Ik werd er verdrietig van omdat ik vrijwel niets meer herkende, behalve het electrahuisje op het van Hogendorpplein. Het huis in de van der Duijnstraat waar ik gewoond heb was er niet meer, wel een modern gebouw. De school is weg. Het heeft even geduurd voordat het tot mij doordrong dat het leek alsof mijn wortels uit de grond waren gerukt.Op verschillende momenten in mijn leven heb ik in de staatsliedenbuurt gewoond maar alle huizen zijn door nieuwbouw vervangen. Het was een vreemde gewaarwording.