Van Hogendorpschool 1

Westerpark, Staatsliedenbuurt

Schoolherinneringen in drie delen. Vandaag deel 1

Van Hogendorpschool wie, wat, wanneer, waar Van Hogendorpstraat 33, fotofragment van internet

Van Hogendorpschool wie, wat, wanneer, waar Van Hogendorpstraat 33, fotofragment van internet Door: Jan van Zijp

Na de kleuterschool bij de nonnekes in de Zaanstraat, zat ik ook een jaar op een school in een zijstraatje in de Spaarndammerstraat, een strenge school waar discipline hoog in het vaandel stond, de naam van die school weet ik niet meer. En voor de hoofdonderwijzer die in de zesde klas les gaf, daar was je echt bang voor, maar als hij jarig was dan kreeg de hele school vrij om in het filmzaaltje in de Spaarndammerstraat zijn verjaardag te vieren.

Ik had eens bij de groenteboer een appeltje gejat en ik werd door de winkelmevrouw in mijn kraag gepakt en onder een aardappelkist gezet, ik was nogal een klein ventje. Na twee uur, dus aanvang schooltijd liet ze me gaan en ik kwam dus vijf minuten te laat op school. Als je te laat op school kwam werd de hoofdonderwijzer erbij gehaald en moest je uitleggen hoe dat kwam. "Ik weet het niet meester", “Oh, je weet het niet? Nou, ga maar op de gang staan!” Ik hoor het hem nog zeggen, als op de dag van gisteren.

Het was een katholieke school en er zaten geen meisjes in de klas, dat was taboe. Het had ook iets met de kerk te maken die op de hoek van de Zaanstraat en de Spaardammerstraat stond. Die is in de jaren 60 of begin 70 afgebroken. Vanuit die twee scholen gingen we ook naar die kerk, ik begreep er helemaal niets van, maar de mooie bijbelse schoolboeken met prachtige plaatjes en het parochieblad, dat weet ik nog. Ook had je bij die school een leerfabriek, je liep daar langs in een soort van doorgang waar het altijd naar peper rook. De wat oudere schoolvriendjes gingen daar in de kerstperiode kaarsjes aansteken, of zaten te playeren met kaartjes gemaakt van sigarettendoosjes.

Begin jaren 50 werd ik van die school gehaald en ging naar de tweede klas op de Van Hogendorpschool.  Dat was in een tijd dat er grote schoolplaten aan de muur van je klas hingen, een grote ijzeren zwarte potkachel, met grote schermen ervoor, leitjes met krijt en een sponzendoos. IJzeren kratjes schoolmelk, Doris Day, Eddy Christiani, Frankie Laine, Max van Praag en Patty Paige. ‘Moeders wil is wet’, met Mia Smelt en de Arbeidsvitaminen en de familie Doorsnee waren de radiosuccessen uit die tijd.

V.l.n.r. Eddy Christiani - Patty Page - Frankie Laine wie, wat, wanneer, waar

V.l.n.r. Eddy Christiani - Patty Page - Frankie Laine wie, wat, wanneer, waar Door: Jan van Zijp

Magda Kok

Magda kok

Hallo wat leuk dat ik deze site heb gevonden op de klassenfoto sta ik op de achterste rij tweede van links mijn oudste zus Dineke kok zat een klas hoger bij meester Meijer. Ik was het vriendinnetje van Truus je hessels. Weet nog veel van deze periode graag een reactie van jullie

Netty van Ratingen-Westerhuis

Herinneringen van Hogedorpschool en van Beuningenstraat

Mijn oudste zus Ria Westerhuis, mijn oudere broer Piet Westerhuis en ikzelf Netty, hebben ook in de jaren '50/'62 op de van Hogedorpschool gezeten. Ria zat in de klas van meester Stutterheim, Piet in de klas bij juffrouw Richter en ikzelf zat van klas 1 tot en met 3 bij juffrouw Roskamp en van klas 4 tot en met 6 bij meester Meijers. Hoofd van de school was toendertijd meester Tuinstra, dat was een hele lange man die toendertijd in een Citroën eend met een canvas dak reed. De gymleraar die wij als laatste hebben gehad was meester Bol. Alle namen van de kinderen die toen bij mij in de klas zaten, weet ik niet meer. Maar wel een paar daarvan, Jantje Hoffman, Arie Rosenboom, Corrie ten Bosch, Henk Meier, Wim van Loon, Wim van der Meer, Evie Kuipers, ? Braad, Lex le Noble, Ans Kool, Vera Bonnes, Corrie de Lange, Ria Punt, Ans Mons, Bettie Smits (haar moeder deed nylonkousen repareren in de van Hogedorpstraat) Corrie Vernooij, Hennie ?, verder kan ik me zo even geen andere namen herinneren. Wij woonden in de van Beuningenstraat 23 huis, aan de kant van de Haarlemmerweg. De tijd na kerst was altijd een strijd om de oude kerstbomen, om het grootste vuur te hebben. Het Westerpark speelden wij vaak en 's zomers gingen we zwemmen in het Brediusbad. Mijn vriendinnetjes waren Jennie Abbekerk en Ans Kool, haar vader had een fietsenstalling in de van Beuningenstraat vlakbij de kolenboer Kostende. Zelf woonden wij één huis van de kapokfabriek af naast de familie Deubel die op nr 25 woonden en aan de andere kant op nr 21 woonde een man die piano speelde met een zoon een vrouw daarbij kan ik me niet herinneren. De dodenherdenking werd strikt opgevolgd, klokslag 20:00 uur was het je mond dichthouden en stilstaan, zelfs het verkeer bleef stil staan, vond ik altijd heel indrukwekkend. Voor de van Hogedorpschool had je een speelplein met een zandbak met allerlei speeltoestellen, waar wij ook vaak na schooltijd gingen spelen. Ik kan me nog herinneren, dat m'n zus, broer en ik een hele korte periode naar de eetzaal zijn geweest. Nu ik dit zo zit te schrijven, komen er weer veel leuke herinneringen terug.
Leuk om de reacties te lezen en hopelijk komen er nog leuke reacties bij.
Groetjes van Netty van Ratingen-Westerhuis

A.Hoffschlag

Re: Foto van alle klassen van de van Hogendorpschool

Joop Stroober:
Ik heb nog een foto van alle klassen voor de van Hogendorpschool.
Ik denk uit 1956 of 1957.
Het is wel een hele lange foto. Ik denk dat er ongeveer 200 leerlingen op staan.

A,Hoffschlag

van hogendorpschool

wat een leuk verhaal peter, zeer herkenbaar. we hebben een tijd geleden contact gehad via schoolbank dacht ik. Gr. Bert Hoffschlag

Joop Stroober

Foto van alle klassen van de van Hogendorpschool

Rob Zwart

School in de fik.

Leuk om dit allemaal te lezen heb zelf ook op de van Hogendorpschool gezeten ( 1970 -1976. ) Was een hele leuke school.
Een leuk verhaal of nou ja leuk toen in ieder geval niet nu kan ik er wel om lachen. Op de foto zie je een schutting naast de school daar hadden een aantal kinderen een hut gemaakt was allemaal wel spannend totdat er het idee werd geopperd om een fikkie te steken wel dat fikkie groeide uit tot een flinke brand raamkozijnen in de brand regenpijp in de fik brandweer en politie erbij gelukkig geen gewonden: Heb daar flink voor op mijn sodemieter gehad.

Corry ( van Koot) Harms

Re: Re: VAN 1960 TOT 1963 GAF IK DAAR GYMNASTIEKLES

Corry van Koot - Harms:
Ruud Has:Het hoofd der school was toen Ed van Ormond, een fervent basketballer bij de de club Agon. De gymnastiekzaal bereikte je met een trapje naar beneden. Op één moment had het lokaal gediend als stemlokaal en stonden de schotten van de stemhokjes opgestapeld langs de klimrekken. In mijn onschuld begon ik met de les met als inleiding een spelletje paaltjesvoetbal. Eén der leerlingen raakte in het spel een van de schotten die daarna begon te wankelen en omviel.Ik heb er later van de inspectie vreselijk voor om m'n kop gehad omdat ik in zulke omstandigheden beslist geen les had mogen geven.Ook herinner ik me nog de activiteiten rond de tv-actie van Mies Bouman "Open he dorp". De school vormde het middelpunt van de inzameling van luciferdoosjes die met geld daar ingeleverd moesten worden.Dan was u mijn gymleraar. Zat op deze school 1960/1966 was de dochter van de sigarenwinkel van Beuningenstraat/van der Duijnstraat Van de Familie Harms.Wat leuk via deze weg u weer tegen te komen.Groetjes Corry (van Koot) Harms

Ook was u de Gymleraar van mijn neef Frans Kimmijzer. ( al jong overleden 1966)

Corry van Koot - Harms