Gevaarlijk speelgoed op 't dak

Staatsliedenbuurt

Toen ik een jaar of acht was en zag hoe de eerste tv antennes op ons platte dak geplaatst werden, was ik zo onder de indruk van die masten dat ik die  ging namaken van houten stokken. (Mijn jeugdherinneringen 13)

Daken vol antennes  <p>Foto: fragment van <a href="http://karoetsie.web-log.nl/karoetsie/">http://karoetsie.web-log.nl/karoetsie/</a></p>

Daken vol antennes

En ik monteerde die nepantennes aan de schoorsteen op ons platte dak. Hoe gevaarlijk was je niet bezig ..., daar had je geen benul van. Met lang touw en vijfduimers deed ik dat allemaal na, op de manier zoals Geerling van de Radio- en TV-zaak dat ook eed. Het touw kwam dan binnen in de zolderkamer en ging naar een sinaasappelenkist waar ik
onderin een vooroorlogse radio gezet had. Die had ik gekregen van Piet Elias; dat ding heb ik nog zelf uit de kelder onder zijn winkel moeten halen.

Hij deed wel niets, maar het was de kick. Boven op die radio zat een door mij gefabriceerde nep pick-up. Een spijker een bierviltje, een stokje met een naaimachinenaald - van mijn moeder - en schelledraad en een conservenblik. Een gejatte 78 toerenplaat die je met je vinger rond liet draaien deed de rest!

Omdat mijn vader zag dat ik altijd daar mee bezig was nam hij eens een hele grote speaker voor me mee. Wist ik veel dat je die draden niet in het stopcontact  mocht steken. Op een middag stak ik ze dus daarin en kreeg een stroomstoot van jewelste. "Man, man, man, wat een misere", zelfs de hoofdstop was gesprongen, die beneden in een zwart kastje zat. Er moest speciaal een man komen van het  G.E.B. om de schade te herstellen. En mijn moeder kreeg de rekening van 4 gulden. Dat was een hoop geld als je bedenkt dat de huur 11 gulden was.

Ja, zo gebeurde er wel eens iets waardoor ik heel vaak in de keuken voor straf sommetjes moest maken, of op mijn sodemieter kreeg.

TV-perikelen

Onze eerste TV kwam van Van Mook & Tubergen. Zij zaten ergens in de Groen van Prinstererstraat. Het toestel deed echter niets en moest vervangen worden. Misschien was er alleen maar een zekering defect, maar dat werd op dat moment niet helemaal duidelijk.
Hoe dan ook, tot laat in avond heeft men (over)gewerkt om een tweede toestel af te leveren. Dat tweede toestel werkte wel naar behoren. Vanaf dat moment hadden wij (wij = de kinderen) ook TV en hoefden niet meer naar de buren. Dat was namelijk altijd al een doorn in het oog van mijn ouders geweest.

Bert Hoffschlag

staatsliedenbuurt

Bij mij komen ook dat soort herinneringen naar boven als ik zo je leuke verhalen lees gr. Bert

ton

REM-antenne

Ja, prachtig, en dan vanaf het dak naar beneden roepen of ie goed stond..."nee, nog een tikkie naar links"... Ook het experimenteren met de REM-antenne hield de buurtgenoten een hele tijd bezig. Werd door hen zelf gemaakt van een plankje en wat draad eromheen gebonden. Ook deden de gordijnroedes en metalen kleerhangers soms dienst als antenne.

bert klop

antennes

Prachtverhaal weer Peter.

Mijn vader heeft met zn epilepsie jarenlang antennes op daken gezet en er ook weer afgehaald toen de centrale antenne zn intrede deed. Leuk ook je stukje over Willy Alberti op TV noord holland.