De Dijkers op het plein

Mijn jeugdherinneringen, deel 17

Van Limburg Stirumplein hoek Van Limburg Stirumstraat Foto: Beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam, 1950

Eind jaren 50 had je ook Dijkers in de Staatsliedenbuurt. Ze hadden nette kleding,   puntschoenen en een vetkuif. Sommige hadden zelfs een scooter compleet met vossenstaart, en meestal was er wel iemand met een draagbare grammofoon die de
laatste Rock and Roll hits op 45 toerenplaatjes afspeelde.

Ze stonden meestal op de zaterdagse zomer avonden op het Van Limburg Stirumplein of voor Ome Jaap de blitz uit te hangen. En  probeerden een leuke meid mee te vragen om ergens op het Leidseplein of de Nieuwendijk te gaan dansen of naar de bioscoop te gaan. Vooral die gasten met een mooie scooters en brommers hadden meestal  een leuke meid met pettycoat en het haar als  een suikerspin, aan de haak geslagen.

Met de Pleiners had de staatsliedenbuurt weinig van doen, althans in mijn beleving dan.

Lees hier alle verhalen van Peter van Zwam