Mijn jeugdherinneringen 4

Staatsliedenbuurt

De schrijver neemt ons in een aantal delen mee naar zijn jeugd in een roemrijke en in latere jaren beruchte buurt. Vandaag deel 4.

Pickup met platenwisselaar wie, wat, wanneer, waar Foto: Peter van Zwam

Pickup met platenwisselaar wie, wat, wanneer, waar Foto: Peter van Zwam Door: Jan van Zijp

Meer winkels

Dan had je ook nog Muschall de bakker, en op de hoek van de Fanius Scholtenstraat de Spar, ook had je een dameskapperzaakje van de familie Vogel, een piepklein zaakje, en groenteman Nijdam waar we wel eens met schoolvriendjes een appeltje of winterpeen jatte. Mijn ouders kwamen daar nooit want mijn broers en ik moesten bij Lindeman 5 kilo aardappels halen, en tussen de middag ook nog om de beurt schillen, ja, iedereen hielp mee in de huishouding; zelfs de kruimeltjes oprapen van het tapijt om stroom te besparen.

Geerling radio en tv

Als kleine jongen werd ik geraakt door de prachtige etalages van radio Geerling. Deze Philips-dealer verkocht naast Philips radio's, ook draaitafels, televisies, scheerapparaten, stofzuigers, wasmachines en dergelijke . Uren kon ik naar die mooie radio's en pickupwisselaars kijken, en als er een voetbalwedstrijd was stonden de mensen voor de etalage. Vooral die tv-antennes die op de platte daken werden geplaatst vond ik heel indrukwekkend.
Heel af en toe mocht ik meerijden in het witte bestelautootje, als er ergens een radio of tv afgeleverd moest worden. Deze tv 's zaten verpakt in grote Philipsdozen met een mannetje erop en een tekst "ik sta graag". Zo'n zwartwit tv kostte toch gauw bijna 1000 gulden, teminste als je grootbeeld wou, kleinbeeld zat tegen de 700 gulden. Je kon daar alles op afbetaling kopen; voor f 2,50 per week had je een mooi toestel in huis.

Radio

Mijn ouders hadden begin jaren 50 alleen maar een radio die de hele dag aanstond. Ik hoorde die programma's overdag wel eens als ik ziek was. Radioprogramma's uit die tijd weet ik als de dag van gister: de onbijtclub van Bob Spaak, de Ochtendgymnastiek met Ab Gaubits en Arie Snoek aan de piano, de waterstanden, 'Moeders wil is wet', de Arbeidsvitaminen, orkest Jan Gorissen met zang van Max van Praag en op zondag Roel Balten, verzoekplaten voor de soldaten, om maar wat te noemen.

Er volgen nog veel meer delen.

Lees hier de eerdere delen en alle andere verhalen van Peter van Zwam.

thea

ochtendgymnastyk

bert bedankt ik heb die tijd ook meegemaakt ik volg je nou op de voet ik ga straks naar het jordaancabaret lekker gouwe ouwe liedjes randje tik bij school hoepelen tollen knikkeren ik zie alles nou zo voor mij ik kan mij herrineren dat mijn jongerezusjes aangekleed en wel naar school wilden mijn ouders en ik hielden ons stil het was nog nacht ha ha dat zagen ze pas toen ze de deur open deden oja samen met de buurvrouw kolen halen bij lokru endat mijn zusjes sigaretten gingen pikken bij de buurvrouw tante maartje heete ze via de tuin konde over klimmen roken deden ze niet in de wc waren planken waar ze die oplegden

P.M.VAN ZWAM

radiomuseum

Hallo Bert

Kom binnenkort naar Assen, dus kan ik dat wel doen
dan moeten we een afspraak maken
heb je nog op die Philips site gekeken?
Als je mij wilt me mailen ?dan graag naar
west-pro10@hotmail.com

bert klop

emmen

dat dacht ik niet. er was /is ook een radiomuseum in Diever in Drente. Ik kan het je aanraden, dat Vlagtwedder museum. En als je langs Hoogezand komt kunnen we het uitgebreid over de amsterdamse beatcultuur hebben en over de staatsliedenbuurt

P.M. VAN ZWAM

Ik sta graag

Hallo Bert

Er zijn naast de jou gemoemde verpakkingsdozen ook
tv dozen gebruikt met "ik sta graag"
Dit kan je op Google terugvinden
als je Phililps-ik sta graag in tikt
Het radio museum lijkt me echt de moeite waard om er heen te gaan, heb in de jaren 80 eens het radiomuseum bezocht in Emmen, maar dat bestaat niet meer , is dat soms verhuist?

bert klop

philips

Hoi Peter,
leuk stukje weer. Even een correctie. Dat Philips mannetje zei eigenlijk Laat mij op mijn voeten staan. Mn Pa was Tv monteur, dus ik heb die dozen in groten getale gezien in het magazijn van Bruco aan de Ruyterweg. Ook kregen wij oudere types radios en TVs gratis en voor niets als inruil. Die toestellen zijn na verloop van jaren helaas net zo hard weer naar de Kringloop zijn gegaan. T kan verkeren.