Mijn jeugdherinneringen 3

Staatsliedenbuurt

De schrijver neemt ons in een aantal delen mee naar zijn jeugd in een roemrijke en in latere jaren beruchte buurt. Vandaag deel 3.

The Terry Tones wie, wat, wanneer, waar Foto: Henk Schmidt

The Terry Tones wie, wat, wanneer, waar Foto: Henk Schmidt Door: Jan van Zijp

Dijkman

Naast ome Joop de kapper had je Dijkman - begonnen in 1956 of 1957 met accordeons en gitaren - die ook lessen gaf en grammofoonplaten verkocht. Velen uit de Staatsliedenbuurt hebben er wel muzieklessen gehad, zelfs mijn zus. Vlak voor zijn openingsdag ging niet alles vlekkeloos, op de grond lag rood Jabo-tapijt, dat was erg in de mode, en ze hadden een hondje dat niet zindelijk was. Ik zag dat zijn vrouw telkens weer het tapijt moest schoonmaken. Ik heb Dijkman toen heel kwaad zien worden.
Aan de muur hingen doorgaans Spaanse gitaren; beatgroepen bestonden er nog niet, hooguit wat rock-and-roll bandjes, amusements-orkestjes en vocalgroepen, zoals The Terry Tones.
Het was maar een kleine zaak in de Van der Hoopstraat, die later verhuisde naar de Rozengracht waar hij naam maakte en in heel Nederland bekend werd. Iedereen in de muziek of die in een beatgroep zat, heeft daar wel eens een mooie gitaar, versterker, drumvellen of snaren gekocht.

Drogist Klick

Dan had je op de hoek van de Fanius Scholten, Klick, drogisterij, verf en glas
je kon voor hem altijd boodschappen doen, je moest dan bij de chininefabriek een pakje ophalen of iets dergelijks, waarvoor je een paar staven drop kreeg of vijf cent. Hij leek precies op dat mannetje dat ook op die rode snoepblikken van Hack stond
Hij stuurde mij eens helemaal naar een drogisterijen importeur, ik dacht Brocades op de Bikkersgracht, daar kreeg ik een doos mee die haast niet te tillen was. Hoe ik het naar de van der Hoopstraat heb gekregen weet ik niet meer, maar ik was bekaf,
kreeg er een paar luttele centen voor en een staaf drop. Mijn moeder was woedend toen ik het haar vertelde en zij ging persoonlijk naar de heer Klick om een bedrag van 35 cent voor de moeite af te dwingen.

Ossestaart

Bij Melisen de slager dacht ik dat je alles makkelijk kon krijgen als hij het maar opschreef. Mijn moeder heeft later een rekening gehad, dus dat was gauw afgelopen met die lekkere ossestaartjes die ik zo uit het vuistje opat.

Er volgen nog veel meer delen.

Lees hier de eerdere delen en alle andere verhalen van Peter van Zwam.

Ria de Klerk

Re: Muziekwinkel Timmermans, Bilderdijkstraat Amsterdam.

Muziekwinkel Timmermans, Bilderdijkstraat Amsterdam.:
Ik ben Leo Timmermans ,ik ben de kleinzoon van Leo Timmermans, de eigennaar van de muziekwinkel destijds in de Bilderdijkstraat in Amsterdam. Door een familie-tragedie is de familieband destijds ontbonden .
Ik ben dus een nazaat van hem. Het houd me, m'n hele leven al bezig hoe het zit met ons familieverleden.
Mijn vader en moeder waren geen praters veel werd er verborgen gehouden.
Mijn vader is in 2001 overleden ook door een familie tragedie.Verder heb een zoontje ,Rick van 11 jaar ,die bij mijn ex-vrouw woont.
Verder heb ik regelmatig contact met hem.Hij doet het goed op school,heeft
altijd goede zin ,ik ben trots op hem.
Mijn moeder woont in een bejaardehuis.
Vorig jaar heb ik hem een keyboard gegeven en hij kan best goed keyboard spelen.
Hij heeft talent in ieder geval.Muziek en voetbal is zijn passie.
Mijn vader was arcordeonist,als hobby.Ik heb zijn accordeon georven.
Als Rick wat ouder is krijgt hij deze, eigenlijk van zijn opa dus.
Afgelopen voorjaar ben ik met mijn zus voor een dagtrip met de trein naar
Amsterdam geweest en zijn in de Bilderdijkstraat geweest, mijn zus wilde
haar tante opzoeken die daar ook gewoond heeft en ik was meer nieuwsgierig waar de muziek winkel van mijn opa zat . Waar de muziek winkel zat,zit nu een reibureau in ,hebben we nagevraagd bij de schoenwinkel.De eigenaar van de schoenwinkel kende mijn opa en wist het een en ander over de familie te vertellen.Mijn tante zat in een bejaardehuis wist hij.Wij zijn op zoek
naar haar geweest in dat bejaardehuis,maar ze woonde daar niet volgens de
receptioniste van dat bejaardehuis.Ook in andere verzorgingshuizen hebben
we navraag gedaan,maar hebben haar niet gevonden.
Misschien vindt je het een interessant stukje en wil je reageren.
Leo Timmermans
Mede 31
5142 NX
Waalwijk
leo.waalwijk@home.nl

Dag Leo,
Wat apart, heel toevallig kom ik op deze site en kom de naam Timmermans tegen. Ik ben boven de accordeonwinkel op nr, 138 geboren en opgegroeid. Ik heb daar ruim 20 jaar gewoond. Mijn opa heeft nog een tijd beneden bij Timmermans gewerkt, ik denk dat jouw overgrootvader toen de eigenaar was met later zijn zoon Jan en er liep nog een Ad rond maar was geen familie, geloof ik. Later hebben ze ook nog een platenzaak gehad op nr. 140 die jouw overgrootmoeder runde. Frits Kemper woonde met zijn gezin op 136 1hoog naast ons. Ik denk, dat jouw vader mijn buurjongen was maar ik had daar geen contact mee, hij was een stuk jonger dan ik.
Leuk ineens al die herinneringen, die weer boven komen.

T van Genne

Re:Timmermans lunchpauze

Hans als amsterdammer schaam ik mij diep voor dit uiterst onbeschofte gedrag van deze winkelier ook al is het nog zo lang geleden,dit was niet het gedrag van de doorsnee winkelier ik heb ze altijd als hulpvaardig en zeer klantvriendelijk,de uitzonderingen daargelaten,ik heb daar een wat langere tijd geleden tegenover gewerkt en had niet de indruk dat het gerechtvaardigd was om een uur lunchpauze te nemen terwijl in fabrieken waar toch hard gewerkt werdt een halfuurje gebruikelijk was.Hard werken kwam daar niet voor bij Timmermans.De arrogantie van die lui!!!.Ik dacht dat ze er nu nog zaten?Dit wetende zou ik met een grote boog om deze winkel heenlopen.En Hans als jij het bent nog bedankt voor al je muziek,heerlijk met Anita en zo.,Groeten Theo

Hans Vermeulen

Timmermans lunchpauze

In 1980 kwam ik vanuit Rozenburg met het openbaar vervoer (pontje naar Maassluis, trein naar Rotterdam, trein naar Amsterdam, pokkeneind lopen naar Bilderdijkstraat) naar de winkel van Timmermans. Zij verkochten echte Fender pickups en ik had er een nodig om mijn Stratocaster kopie te pimpen. Ik weet nog dat ik om een minuut vóór twaalf binnenkwam. Ik werd naar buiten gestuurd met de mededeling dat het lunchpauze was. Ik heb vervolgens een uur lang lopen blauwbekken in de omgeving. Toen ik na de lunchpauze terugkwam had ik binnen een minuut mijn aankoop gedaan. Als ik er aan terugdenk moet ik er toch wel om lachen. Ik was zo'n bleu provinciaaltje die alles pikte. Ik had geen keus; kon nergens anders naar toe. Het was de enige winkel (voor zover ik toen wist) die losse Fender elementen verkocht.

webgnome

Re: Re: Muziekinstrumenthandel in Amsterdam

Leo Timmermans:
Fred:Muziekhandel Dijkman zat in de jaren 60 ook in de Sarphatistraat met een grote winkel . Mijn toenmalige vriend en bandmaat Sjaak B. kocht er een Schaller KV50 versterker (werelds).Op Zondagmiddag met mijn (toen nog) vriend Ruud M. kwijlend voor de etalage's van Dijkman aan de Rozengracht, hij kocht er zijn eerste nieuwe STAR drumstel. Ik kocht er een Vox bandechootje. Later verhuisde Dijkman naar de overkant aan de Rozengracht in de buurt van het Rothaanhuis, waar ze nu nog zitten. De ouwe Dijkman heeft reeds lang geleden het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld.De muziekwinkels in die tijd; Moe Hermans (Utrechtsestraat) , de Sound Shop (Witte de Withstraat), Dijkman (Sarphatistraat en Rozengracht), Timmermans (Bilderdijkstraat), Muller (Raadhuisstraat), de Vreng (Nieuwendijk), de Waal Bilderdijkstraat. In Amsterdam Noord zat er ook nog eentje op de Klaprozenweg vlgns mij maar die winkelnaam ben ik ff kwijt.

Die in Amsterdam Noord moet Dirk van Zalingen geweest zijn. Hij had een zaak op de Hagedoornweg, op de hoek van de Malvastraat.

Michel Kemper

Hoi Leo,
Ik ben Michel Kemper, de kleinzoon van uw tante. Ook ik heb nooit een vinger achter 'de problemen' kunnen krijgen. Mijn broer en ik zijn altijd erg geintresseerd geweest naar de muziekwinkel en hoe het gezinsleven boven en rondom de zaak geweest zou zijn. Mijn oma heeft er nooit een woord gesproken evenals mijn vader (Leo Kemper). We hebben er ons maar bij neergelegd maar vinden het wel jammer. Vanochtend vond ik een paar plastic zakjes met Timmermans muziek erop, er zaten wat kreidler 50cc boekjes uit 72' in van mijn vader maar verder helaas geen foto's van vroeger ofzo. Het enige wat ik eigenlijk weet is van vroeger dat uw opa of zijn broer, destijds een grote goudkleurige Mercedes reedt. Een absurdistisch detail tussen alle raadsels vind ik zelf.
Verder vind ik het wel belangrijk om u te melden dat mijn oma inderdaad in een verzorgingsinstelling is opgenomen. ik ben niet op de hoogte van de verdere situatie omdat ik vrij weinig kontact heb met mijn vader.
Als u wilt weten waar ze ligt kunt u het beste mijn vader mailen: kemperlg@hotmail.com

P.H. van Oosterhout.

Re: Muziekwinkels

H van Dijk:
Dankzij deze website heb ik ontdekt dat ik eind jaren '50 gitaarles heb gehad van de oude heer Dijkman. Hij had toentertijd een klein zaakje in de Van der Hoopstraat in de Staatsliedenbuurt. Daar hadden mijn ouders een gitaar voor mij gekocht. Er waren tevens een aantal lessen op dinsdagavond aan verbonden. Later is Dijkman weggetrokken uit die buurt en heel groot geworden op de Rozengracht.
Begin jaren '70 kocht ik een 12-snarige EKO-gitaar bij Timmermans in de Bilderdijkstraat. Er zaten op dat gedeelte twee muziekwinkels vlak bij elkaar. Ik weet niet meer of ze allebei van Timmermans waren (moet haast wel).
Op Beeldbank Amsterdam vond ik nog een foto uit 1974:

Die andere muziekwinkel heette "De Waal". De Waal zat oorspronkelijk in het pant waar Timmerman later zat. Timmerman was toen verkoper bij De Waal. Hoe het allemaal in elkaar zat is niet meer zo belangrijk, maar De Waal moest het pant uit en de zaak heropende als "Timmerman". De Waal begon een nieuwe zaak - nog geen 100 meter daarvandaan. Ze waren géén vrienden ...

Boekwinkel Klaver

Wij woonden in de Fannius Scholtenstraat vlakbij de Van der Hoopstraat. Mijn (half)zuster Nelly Mense ging in die tijd veel om met Willy Klaver. Ik kan mij nog herinneren dat dit werkelijk een bloedmooie vrouw was. Willy is later getrouwd met een zeeman en vertrokken richting Rotterdam. Wij verhuisden in 1960 naar Osdorp en ook mede daardoor is het contact toen verloren gegaan.
Ergens in de jaren '80 had mijn zuster nog enige tijd contact met de moeder van Willy. Zij was alleen overgebleven en maakte aanstalten om te verhuizen naar de buurt van de Zoutkeetsgracht.

Peter van Zwam

Re: van der hoopstraat

marja:
peter woonde jij niet boven de boekenwinkel van klaver?ik kan mij herineren dat daar een grote fam woonde.en ja voor klick ging ik ook vaak boodschappen doen maar bij mijn weten kreeg ik nooit wat.boven klick op 1 hoog woonde een man die altijd voor het raam zat en altijd aan het mopperen was op de jeugd,heb jij ook nog meegedaan met luilak om de fietsen op de tram baan te leggen en dan met een ijzer draad aan elkaar te binden dan had de eerste tram altijd pech wand dan moest de bestuurder het hele zooitje los maken.ik moest altijd met mijn broertje op de uitkijk staan voor als de politie kwam.ik heb er wel een leuke tijd gehad en we mochten altijd bij de groente boer nijdam televisie kijken want die hadden als een van de eerste een tv.op woensdag middag naar dappere dodo.en zomers altijd buiten op straat spelen en dan hingen de ouders uit het raam,ik loop nog wel eens door de buurt en dan komen er wel veel dingen boven water.

Hallo Marja
Boven de boekwinkel woonde de fam Achterberg op nr 54 3 hoog
wij woonde boven slagerij Soeting op 52 3 hoog
Wat een leuke buurt was het toch!

marja

van der hoopstraat

H van Dijk

Muziekwinkels

John

Timmermans

Tot wanneer heeft de zaak van Timmermans gedraaid? Welk jaartal?

LP Timmermans

Muziekwinkel Timmermans, Bilderdijkstraat Amsterdam.

Leo Timmermans
Mede 31
5142 NX
Waalwijk

Leo Timmermans

Re: Muziekinstrumenthandel in Amsterdam

Fred:

bert klop

orgels

Op de Ruyterweg naast Drukkerij Senefelder zat een zaak die alleen maar hammondorgels verkocht. Eens in de week zette die man alle registers en deuren wagenwijd open en schalde een Cor Steijn achtig muziekbehang door de hele buurt. Volgens mij zat er ook een goeie muziekzaak op het Spui en natuurlijk Sacksioni in de Vermeerstraat

Fred

.........en natuurlijk Dirk Witte aan de Vijzelstraat en Hampe op het Spui.
Er zijn inmiddels meer muziekinstrumentenwinkels in Amsterdam maar we hebben het hier over de jaren 60.

Fred

Muziekinstrumenthandel in Amsterdam