Mijn jeugdherinneringen 6

Staatsliedenbuurt

De schrijver neemt ons in een aantal delen mee naar zijn jeugd in een roemrijke en in latere jaren beruchte buurt. Vandaag deel 6.

Willy Alberti: "Met liedjes het land in" wie, wat, wanneer, waar Foto: eigen collectie Peter van Zwam Foto: collectie Peter van Zwam

Met mijn ouders mee

Zaterdags mochten we mee naar de markt op de Lindengracht, het was er altijd gezellig. Ome Tinus speelde op zijn accordeon en hij zong en danste met het marktpubliek; we liepen na afloop met volle boodschappentassen terug en onderweg werden P. Elias - voor de laatste nieuwe van onder andere Johnny Jordaan - slagerij van Zalingen - voor de lekkere vleeswaren -  en de drankenwinkel in de 2e Nassaustraat- voor de jenever en de springbok  - steevast bezocht. Nog even bij de bloemenkar langs voor 7 stuivers een bossie bloemen, een harinkie bij Simon op het plein en dan naar huis.

Jordaanfestivals

Ook de jordaanfestivals werden niet overgeslagen, mijn ouders namen ons mee naar de Palmgracht waar de kermis stond. Als je geluk had zag je Willy Alberti of Manke Nelis op de Lindengrachtmarkt voor de draaitafel optreden. Je kunt je haast niet voorstellen hoe armoedig het Jordaanfestival nu is, als ik terugdenk aan die tijd.
Het gebeurde allemaal in de Jordaan tussen de Palmgracht, de Lindegracht en de Westerstraat. De belangrijkste straatjes waren versierd met lampjes 's avonds had je dan ook optredens op de Brouwersgracht. Alle grote artiesten uit de jordaan traden er op. Zwarte Riek, Johnny Jordaan, Tante Leen, Manke Nelis, Johnny Meyer, Willy Alberti
en Truce Speijk. Het festival sloeg je nooit over, ik heb het in ieder geval tot 1964 elk jaar meegemaakt.

Er zijn en volgen nog veel meer delen.

Lees hier de eerdere delen en de andere verhalen van Peter van Zwam.

ton

Marcanti

Op zo'n Jordaanfestival is Ben Cramer nog 'wereldberoemd' geworden. Op 2 dekschuiten die dwars over de Brouwersgracht gelegd waren werd het feest gegeven. Ook waren de feesten van de winkeliersvereniging in de Staatsliedenbuurt legendarisch. Moeders spaarden hun zegeltjes bij de winkeliers en plakten vellen vol om entreekaarten te kunnen bemachtigen om het feest dat steevast in MARCANTI werd gegeven te kunnen bezoeken.

bert klop

johnny meyer

ik herinner me Johnny Meijer nog als klant van het Postkantoor aan de Haarlemmerdijk. Altijd een sigarenpeuk in zn mond, pakken bankbiljetten puilden uit de zakken van een versleten pak en bijna altijd beneveld. Beetje de Wally Tax van de Jordaan. Zwaar getallenteerd muzikant, maar niet echt tegen het Leven opgewassen. Laatst nog op TV een documentaire gezien, waarin onder meer naar voren kwam dat zijn (geleende?) accordeon linea recta is doorverkocht na zijn overlijden.