De Amsterdamse Blues

Auteur: Ruud Monde
Amsterdam

Vooral het Amsterdamse levenslied scoort hoog in mijn platenkast. Wat te denken van Johnny Jordaan, Tante Leen, Bolle Jan, Willie Alberti, Manke Nelis en Andre Hazes! Allemaal toppers in mijn ogen.

Willy Alberti: "Met liedjes het land in" wie, wat, wanneer, waar Foto: eigen collectie Peter van Zwam Foto: collectie Peter van Zwam

In de jaren zeventig begon het met mijn voorliefde voor deze muziek. Vaak was ik te vinden in kroegen als ‘Bolle Jan’ in de tweede Nassaustraat (“hallo dames en mensen”) of ‘John John’ in de Willemsstraat. Lekker blond, maar iedereen zeer wel bespraakt. Ook bezocht ik jaarlijks het Jordaan Cabaret in ‘De Palm’ op de Palmgracht tijdens het Jordaanfestival. In de Westerstraat was het tijdens dit festival vaak feest voor café ‘Nol’ met onder andere een legendarisch optreden van niemand minder dan ene ‘Brintha’.

In die periode werkte ik als glazenwasser in Amsterdam-Oost en was ik een vaste bezoeker van ‘Ko’s Koffiehuis’op de Linnaeuskade waar het levenslied elke dag door de speakers klonk. Ik voetbalde in die tijd bij BDK (Bok de Korver), een echte Amsterdamse voetbalclub waar ook wekelijks de smartlappen door de kantine knalden. Bij een jubileumfeest van deze club zag ik nog een beschonken Johnny Jordaan optreden. Later begon ik mijn ‘carrière’ binnen de financiële dienstverlening bij de Rabo bank in de Jan Evertsenstraat en kreeg ik contact met de echte oer Amsterdammers. Gebak en fooien waren geen uitzondering in die tijd. Na mijn overplaatsing naar de Rabobank in de Kinkerstraat was Rene Froger een vaste (slechte) klant van mij. Bijna huilend zat hij tegenover mij om te vragen naar een voorschotje en overtuigde ik mijn chef ervan dat hij er wel zou komen en een voorschotje geen kwaad kon.

En dan was er die platenzaak van Willie Alberti vlak naast het Osdorpplein waar ik heel wat lp’s kocht. Woedend kon je Willie maken als je jouw fiets tegen zijn etalageruit plaatste. Het ‘onderdeurtje’ stormde dan naar buiten en schold je de huid vol. Later, na zijn dood, was ik nog in zijn museum aanwezig waar zijn vrouw mij een liefdevolle rondleiding gaf.

Op het Rembrandtsplein was het ook altijd genieten in het ‘Hof van Holland’ waar vele artiesten het Amsterdamse levenslied zongen. En hoe je er ook over denkt, de beste accordeonist die ooit geleefd heeft is toch wel Johnny Meijer die net zo makkelijk jazz als het levenslied speelde. Ik zag hem enkele malen optreden en was meteen verkocht. Nog regelmatig klinken zijn accordeonklanken door mijn speakers. En wat te denken van Manke Nelis iemand die een cafe in korte tijd op zijn kop wist te zetten. Helaas is het na het overlijden van Hazes, wat mij betreft, een beetje gedaan met dit genre. Maar wat niet weg gaat zijn mijn mooie herinneringen aan deze prachtige tijd!

N.B. Het overnemen van teksten of illustraties van Ruud Monde mag alleen met zijn uitdrukkelijke toestemming.

"Wat kenmerkt de Amsterdammer? Juist ja een grote bek en een heel klein hartje. De Amsterdammer is emotioneel en laat dit snel zien. Dit kenmerkt ook de muziek in Amsterdam. De smartlap is nog steeds ongekend populair onder de Amsterdammers. Stap maar een volkskroeg binnen en de kans is groot dat Hazes op staat. Ook ik houd van deze volkse gezangen. Uit mijn platencollectie blijkt dit ook wel. De echte Roots muziek is de muziek waar ik mijn hart aan heb verloren. Lp’s en cd’s waar de tranen vanaf lopen. En ja, ik beken het eerlijk, ik ben in het bezit van honderden lp’s waarop de smartlap centraal staat."
Ruud Monde

Peter van Zwam

Willy Alberti

Hallo Ruud
Heel leuk dat je deze foto hebt gebruikt voor je stukje.
Heb zelf alleen maar mooie herinneringen aan de beste zanger van
Nederland , die ons landje rijk was, heb ook veel radio en tv programma`s meegemaakt, de foto hierboven heb ik geschoten bij het programma
Met liedjes het land in , in de vespohal in Nieuw Vennep
de uitzending werd opgenomen op 17 januari 1973 ,en werd 2 februari door de NCRV op de buis gebracht.De producent was Joop van de Ende.

Ja... het Jordaan cabaret in de Palm, of de talentenjacht tijdens het
Jordaanfestival , daar heb ik nog aan meegedaan samen met 6 andere
aankomende artiesten
Ook traden er die avond tante Leen, Johnny Jordaan Willy en Willeke op.
de amateurartiesten samen met deze grote uit de Nederlandse
showbizz gebroederlijk achter het toneel , dat was wat !
Ik heb niet gewonnen , maar die tijd was erg leuk
Het Jordaanfestival van toen is niet te vergelijken met wat het nu is
met de kermis op de palmgracht , optredens op de schuiten op de brouwers en lauriergracht de viswedstrijden ,en artiesten voor de draaitafel op de Lindengracht om maar wat te noemen. kan er uren over verhalen
In mijn komende stukjes , jeugdherinneringen voor G.v.WEST komt dat nog aan bod .