De Meervaart

Auteur: Ruud Monde
Osdorp

Een hoogtepunt in mijn jeugd op cultureel gebied is toch wel de opening van het Cultureel Centrum de ‘Meervaart’ op 18 oktober 1977 geweest.

Het 'oude' Cultureel centrum De Meervaart Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam

Osdorp kreeg een injectie vanuit de gemeente en mocht zes miljoen gulden besteden. Aangezien er weinig te doen was in Osdorp behaalde de bouw van een cultureel centrum een hoop stemmen en ging er een gedeelte van dit geld op aan de bouw van de ‘Meervaart’ die nationale bekendheid kreeg door de opnames van de Sonja Barend-shows.

Zelf heb ik in dit centrum een hoop leuke herinneringen liggen. De N.B.B.O (Nederlandse Blues Boogie Woogie Organisatie) onder aanvoering van Martin van Olderen koos de Meervaart al snel uit als hun vaste podium. Vanaf 1983 begon deze organisatie een jaarlijks Bluesfestival te organiseren en kwamen er elk jaar diverse grootheden uit de Amerikaanse Blues scene richting Osdorp.

Maar naast de vele Bluesconcerten die ik hier bezocht was er voor mij veel meer te beleven in dit gebouw. Wat te denken van de vele popconcerten welke hier plaats vonden eind jaren zeventig en begin jaren tachtig. Herman Brood & The Wild Romance waren graag geziene gasten net als Gruppo Sportivo, Vitesse, Massada en Spargo. Stampvol liep de Meervaart. Later werden de zondagmiddagen gebruikt voor het organiseren van Jazzconcerten. Ik herinner mij optredens van Art Blakey And The Jazz Messengers, Dizzy Gillespy, Dexter Gordon Quartet, Stan Getz & Chet Baker Quartet, Toots Thielemans Quartet en het Modern Jazz Quartet en dan ben ik er vast nog wel een aantal vergeten.

Ook de Openbare Bibliotheek Osdorp verliet haar stekkie op Tussenmeer en nam haar intrek in de Meervaart. Naast boeken begon men hier ook met het uitlenen van LP’s. Mijn cassettebandjes collectie nam hierdoor snel toe. Ook de Muziekschool nam haar intrek in de Meervaart. De gitaarlessen die ik hier, met weinig resultaat vanwege te weinig studie, volgde van Bep Visser herinner ik mij nog goed.

Na de verbouwing in 1999 werden mijn bezoekjes aan de Meervaart minder. De programmering ging meer steeds meer richting toneel- en andere voorstellingen waarbij het publiek keurig plaats neemt en zittend de avond doorbrengt. Popconcerten en Jazzconcerten worden allang niet meer georganiseerd en na het overlijden van Martin van Olderen was het ook afgelopen met de Bluesconcerten. Eigenlijk is de Bibliotheek nu nog de enige plek in de Meervaart waar ik nog vaak kom.

Zie voor meer info de pagina ‘Amsterdams Bluesfestival’ op http://www.ruudmonde.com

N.B. Het overnemen van teksten of illustraties van Ruud Monde mag alleen met zijn uitdrukkelijke toestemming.