Massada

Auteur: Ruud Monde
Osdorp
Het 'oude' Cultureel centrum De Meervaart Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam

Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig, waren topjaren wat betreft
concerten die plaats vonden in ‘De Meervaart’ te Amsterdam. Naast de blues- en jazz optredens was er een ware explosie aan popconcerten.

Vroeger
Groepen als ‘Herman Brood And His Wild Romance’, ‘Gruppo Sportivo’ en ‘Sweet D’Buster’ waren acts die regelmatig op het programma stonden. Ook de trots van de Molukse gemeenschap ‘Massada’ heb ik hier verschillende malen op zien treden. Muzikaal gezien was deze band misschien wel de beste van al deze bands. Wat een power, ritme, en muzikaliteit straalde deze band uit. Hun optredens deden denken aan
‘Santana’ in hun topdagen. Al snel was ik eigenaar van hun eerste lp ‘Astaganaga’ die regelmatig op mijn draaitafel lag. On-Nederlands goed met als hoogtepunt het nummer ‘Latin Dance’. Midden jaren tachtig was het helaas over met de band. Eind jaren negentig komt de band op verzoek van zanger Johnny Manuhutu weer bij elkaar voor een optreden tijdens zijn bruiloft. Dit resulteert in de oprichting van de ‘Massada Revival Band’, die later weer verder gaat onder de naam ‘Massada’. In 2001 volgt er een optreden tijdens de manifestatie ‘Samen Voor De Molukken’. In 2004 wordt de dvd ‘Massada 25 Years Live’ opgenomen in het 'Graaf Wichman Theater' te Huizen. In 2006 toert de band zelfs door Indonesië met als hoogtepunt een optreden op het 'International Java Jazz Festival’. De band blijft hierna optredens verzorgen alleen is het niet meer op regelmatige basis.

Nu
Blij verrast was ik toen ik op het programma van Paradiso van 2011 de aankondiging zag staan dat de band hier onder de titel ‘Astaganaga Tour’ een optreden zou gaan verzorgen, daar moest ik natuurlijk als fan van het eerste uur bij zijn! Klokslag half tien stijgt de spanning in de redelijk goed gevulde grote zaal. Zou de band nog wel het gewenste niveau halen? Nippy Noya, de beste percussionist die ik ooit gezien heb, betreedt het podium en tovert tropische klanken uit zijn ‘Kalimba’, waarna stroomt het podium langzaam vol stroomt met muzikanten. Negen man maar liefst. De drie drummers/percussionisten, Jopie Mannuhutu, Alvin Manuhuwa en de reeds eerder genoemde Nippy Noya, zorgen met hun spetterende spel voor fantastische ritmes, mooie breaks en prachtige solo’s.  De drie gitaristen, Rudy De Queljoe, Jan Jermias en op bas James Sabandar, spelen gedegen met mooie zuiver klinkende solo’s. Tel daar ook nog eens twee keyboard spelers, Lino Emerencia en als gast speler Fready Aindjola, bij op en de band is compleet. Natuurlijk mag ik zanger Johnny Manuhutu niet vergeten te noemen. Zijn rol is kleiner dan vroeger, maar als hij de microfoon pakt dan is het feest. Ik kijk terug op een geweldig optreden op 17 juni met als hoogtepunten ‘Latin Dance’, ‘Nena ’ en ‘Sageru’. Wat mij betreft is Massada weer klaar voor een revival!

Kijk ook eens op de website van Ruud Monde.

N.B. Het overnemen van teksten of illustraties van Ruud Monde mag alleen met zijn uitdrukkelijke toestemming.

bert

Re: siouxy

En een magnefiek concert van Nico, die ooit met Lou Reed in de velvet underground speelde.

bert:
ik herinner me begin jaren 80 een new wave punk avond met onder andere de band van ijskoningin Siouxy, the Banshees. Ook Herman Brood met zn Wild Romance heb ik in de Meervaart gezien en de miskende Vlaamse zanger Guido Belcanto. Andere poptempels in Osdorp waren De Opgang, waar ik Kayak wel heb zien spelen en Kwak, waar ook dezelfde Brood voor een man of dertig kwam spelen. Verder natuurlijk de jaarlijkse bluesfestivals in de Meervaart.

bert

Massada

ik kreeg laatst een DVD van iemand met live opnames van Massada. Dat swingt inderdaad de pan uit. Indorock van de bovenste plank.

bert

siouxy

Fred

Folkopera Nieuw West

Folkopera Nieuw West:
In september 2002 vindt de première plaats van de folk-opera NIEUW WEST. Dit muziektheaterstuk wordt speciaal voor de gelegenheid geschreven en zal een pakkende cross-over vormen tussen klassiek, folk en pop. Het verhaal volgt het ontstaan van de westelijke tuinsteden vanuit een persoonlijk en dramatisch/theatraal perspectief. Als leidraad voor het verhaal dient de eerder door Stichting De Driehoek gepubliceerde bundel Nieuw West. Het libretto zal worden samengesteld uit bestaande teksten én nieuw materiaal. Dichters en schrijvers afkomstig uit Nieuw West worden
uitgenodigd hieraan bij te dragen. De opera bestaat uit een verzameling toegankelijke songs, die inhoudelijk een geheel vormen, met verbindende teksten die door een acteur worden gesproken. De muziek wordt uitgevoerd door een ensemble dat instrumenten uit rock en folk koppelt aan een klassiek instrumentarium. De bedoeling is een blend te creëren die appelleert aan een zekere muzikale nostalgie, maar ook naar het heden verwijst. Gedacht wordt aan gastoptredens van musici van diverse achtergrond. De folk-opera zal op CD worden uitgebracht.
De folk-opera Nieuw West is een coproductie van Stichting De Driehoek en Cultureel Centrum "De Meervaart". Artistieke leiding is in handen van Jan Paul van Spaendonck en Jan van der Meij.

Fred

Tekst van Jan van der Meij

'Nieuw West'

Nog lang lag alles open daar
Alles kon en niets was klaar
Want dit was alleen maar het begin

Wat later kwam, zou beter zijn
Maar als ik omzie nu doet het inzicht
pijn
Dat de verbeelding nog het beste
was.

NIEUW WEST, NIEUW WEST
Het spoor dat daar terug naar leidt
Brengt me bij mijn kindertijd.

Fred

Bands in de Meervaart

En niet te vergeten Powerplay die ik begin jaren 80 op een Zondagmiddag in de Meervaart zag spelen met; Jan v.d.Meij (gitaar ,zang, hij woonde toch in Osdorp?), Leon Klaasse (drums) en Peter van Straten (Bas). Deze formatie speelde in de lange Powerplay historie met elkaar van 1980-1984.
Massada heb ik in de jaren 80 eens zien optreden in de Brakke Grond in Amsterdam en het swingde als vanouds, prima band. Neppie Moya van Massada speelde ook mee als sessiemuzikant in de Geuzenveldse band Spargo.