De lammetjes van Osdorp

Straatbeelden in Amsterdam

8 Fans

Veel mensen die opgegroeid zijn in Nieuw-West zullen aan deze beeldengroep op het Osdorpplein goede jeugdherinneringen hebben.

De beeldengroep op het Osdorpplein

De beeldengroep werd in 1966 geplaatst en heet officieel ‘Schaapjes’ maar wordt in de volksmond ‘Lammetjes’ genoemd. Een icoon op het Osdorpplein.

Nadenken over mijn favoriete beeld is niet moeilijk
Kinderen spelen graag bij de acht bronzen lammetjes en zitten er op. Ik kan mij herinneren dat mijn broer altijd op het eerste lammetje ging zitten. Maar ik had meer sympathie voor het laatste lammetje dat de groep niet kon bijhouden en - in mijn beleving - zielig door zijn pootjes is gezakt.
Nog steeds als ik op het Osdorpplein loop, zie ik de kinderen van nu dit stukje kunst gebruiken voor hun eigen fantasie. En nog steeds zijn er kleine meisjes die net als ik zorg dragen voor het laatste lammetje.

Eerder gepubliceerd op Hart Amsterdam.

Re: Re: Re: Schaap in osdorp

Rene Klomp:
Hartelijk dank voor het linkje Channah, ik ben direct gaan kijken, en een feest der herkenning!
Voorts dacht ik dat het schaap wegwas, maar ontdekte op Google maps dat het verplaatst is naar het gedeelte ter hoogte van nr 29 . Groeten, Rene Klomp

Graag gedaan, René. Ik ben nu eenmaal een speurneus. :-) Inmiddels ben ik helemaal in de ban van het werk van Gerrit Bolhuis. Zo erg, dat ik gisteren via bol.com een boek over hem besteld heb. Wat een mooie beelden heeft die man gemaakt!
Groeten, Channah

Rene Klomp

Re: Re: Schaap in osdorp

Channah van Straaten:
Klomp:In het park aan de Botteskerksingel heeft in de jaren 60/70 ook een beeld van een schaap gestaan, wat in de volksmond Het schaap met de 5 poten werd genoemd omdat het met een poot onder de buik in de grond verankerd stond.
Dat is, net als de lammetjes, ook een beeld van Gerrit Bolhuis, uit 1968. Om er meer over te lezen, klik hier: http://www.buitenbeeldinbeeld.nl/Osdorp/ en vervolgens op Botteskerksingel (2e regel).

Re: Schaap in osdorp

Klomp:

Klomp

Schaap in osdorp

Bart Vreeken

En de haan op het schoolplein

Die lammetjes waren wel het hoogtepunt van het Osdorpplein, natuurlijk wilde je er op zitten.
Dat gold ook voor de haan op het schoolplein van onze school, de Louis Bouwmeesterschool, toen het plein voor de 1e en de 3e klas. Staat die haan er nog? en staan de lammetjes er nog?

Gerrit, niet GerriOt

Typfoutje: de titel van mijn vorige reactie moet zijn: Gerrit Bolhuis

Gerriot Bolhuis

De beeldengroep is gemaakt door Gerrit Bolhuis (1907-1975) en geplaatst in 1966. Bolhuis heeft meer bekende beelden gemaakt, bijvoorbeeld ook De Gevallen Hoornblazer aan het Eerste Weteringplantsoen en de Bokkenrijder in het Oosterpark. Via Google is veel van en over zijn werk te vinden.