Mijn jeugdherinneringen 1

Staatsliedenbuurt

De schrijver neemt ons in een aantal delen mee naar zijn jeugd in een roemrijke en in latere jaren beruchte buurt. Vandaag deel 1.

De Van der Hoopstraat in 'deze tijd', de oude woningen zijn in 2005 gesloopt wie, wat, wanneer, waar Foto: Peter van Zwam, 2008 Door: Jan van Zijp

Onze ouderlijke woning

Ik woonde in de Van der Hoopstraat nummer 52 3-hoog - boven slagerij Soeting - en zat vanaf 1952 met mijn twee broers en een zus op de Van Hogendorpschool. Het gezin groeide en ik had in 1961 vier broers en drie zussen. In mijn beleving waren we niet arm, maar ook niet rijk. Mijn vader zat in de bouw en mijn moeder verdiende er thuis bij als naaister achter de Singer-naaimachine. De derde etage bestond uit een voor-, midden- en achterkamer waar ook de keuken was. En een veranda waar ‘s maandags de was hing te drogen en waar we met Oudejaarsavond om 12 uur deksels tegen elkaar mocht hengsten en sterretjes mochten opsteken. Of waar je zomers een tentje maakte waar je dan glaasjes water in dronk. Boven had je de lattenzolders, met een overloop en een branddeur die toegang gaf naar alle naastgelegen zolders. Vanuit het zolderraampje klom je zo op het platte dak.

Tramongelukken

Tramlijn 10 reed in de straat; blauwe trams met bijwagen, die een halte hadden op het Van Llimburg Stirumplein. Een 5-rittenkaart kostte 50 à 60 cent en met een rit-stempel op je kaart kon je, als je wou, de hele stad door in 1uur tijd. En vlak voor het einde van je overstaptijd kon je de terugrit beginnen.
Er gebeurde wel veel tramongelukken in de straat, in combinatie met andere auto`s en motoren, meestal op de hoek van de Fanius Scholtenstraat. Drogisterij, glas- en verfhandel Klick heeft door deze aanrijdingen heel veel van zijn eigen etalageruiten zien sneuvelen. Het gebeurde zo vaak dat er een auto of motor zijn etalages binnenreed, dat hij zich hiervoor niet meer kon verzekeren.
Ook reed er 26 maart 1957 omstreeks kwart voor twee in de middag, een tramstel bij slagerij Soeting binnen, de ravage was zo groot,dat de schouderkarbonaadjes, en spek van het muisje, zoals dat altijd op het prijskaartje stond te lezen, en de grote bloedworsten die in de etalage lagen, de vuilnisbak in konden.
Hij heeft zeker zes maanden met een noodwinkelraam gezeten. Naar mij weten zijn er geen gewonden gevallen, maar had heel veel erger kunnen aflopen. Mijn moeder heeft het zien gebeuren, zij hing driehoog uit raam om mijn oom uit te zwaaien. Hij had juist iets opgehaald bij ons thuis en reed met zijn auto, die voor de slagerij geparkeerd stond, net weg. Als hij drie seconden later was weggereden, dan was de ramp echt compleet geweest.

Lees hier alle verhalen van Peter van Zwam.

Bekijk meer afbeeldingen

Tramlijn 10 ontspoord in de Van der Hoopstraat ontspoord in de Van der Hoopstraat. Foto: Ruud Vader, 26 maart 1957 ontspoord in de Van der Hoopstraat. Foto: D. Kruijt, 26 maart 1957 (Uit:  "Trammelant" een boekje vol "Rampen", van R.A.M. Platjouw, uitgekomen in 1989.) Foto: Ruud Vader, 26 maart 1957

Tramlijn 10 ontspoord in de Van der Hoopstraat ontspoord in de Van der Hoopstraat. Foto: Ruud Vader, 26 maart 1957 ontspoord in de Van der Hoopstraat. Foto: D. Kruijt, 26 maart 1957 (Uit: "Trammelant" een boekje vol "Rampen", van R.A.M. Platjouw, uitgekomen in 1989.) Foto: Ruud Vader, 26 maart 1957

marja

tramongelukken van der hoopstraat

ik woonde in de van der hoopstraat 55 boven de groente winkel van wim en truus nijdam vanaf 1956 tot 1971.ik heb ook de nodige tram ongelukken gezien,een is mij altijd bijgebleven die van willie albertie die heeft ook tegen lijn 10 opgestaan met willeke nog als jong meisje volgens mij moet ik daar nog een foto van hebben ik zal eens gaan zoeken,toen ik weg ging uit de van der hoopstraat stond ons huis gestud met palen.ik heb daar een leuke tijd gehad. marja van den boogaard.

corrie brouwer

beste giel

ik weet wel dat ze jaren in de van beuningenstraat hebben gewoond ik dacht op 154 ik zelf woonde op 152 mijn vader is jaren later toen mijn moeder was overleden her trouwd met mvr verbruggen hoop je daar mee te helpen

H van Dijk

Eerste tv-toestel

Ik ben geboren in 1949 en opgegroeid in de Fannius Scholtenstraat 38-1. De ongelukken met tram 10 waren legendarisch en kwamen vrijwel wekelijks voor. Drogist Klick zorgde meestal voor de eerste hulp. Het ironische was dat de tram ook nog wel eens zijn drogisterij op de korrel nam. Ik kan mij nog een enorme klap herinneren op een vrijdagavond rond elf uur. Als gevolg van een aanrijding was de tram in de winkel van Klick tot stilstand gekomen. Gelukkig was er op dat tijdstip niemand meer in de drogisterij.

Ons eerste tv-toestel kwam van Van Mook & Tubergen. Deze zaak zat ergens in de Groen van Prinstererstraat. Later zijn die twee uit elkaar gegaan en heeft (dacht ik) Tubergen de winkel in z'n eentje nog een tijdje voortgezet.

Leon de Laat

Re: Westerstraat

Gie Jansen:
Vraag: heeft de familie Verbruggen ( Alberti ) ooit in de Westerstraat gewoond en zoja op welk huisnummer.Zoneen : op welk adres in de Jordaan woonden ze dan wel. Alvast bedanktGiel JansenWestervoort

De ouders van Willy Alberti zijn:
Jacobus Wilhelm Verbrugge (geb. 1901)