Van der Hoopstraat voor 1960 (11)

Westerpark, Staatsliedenbuurt

Tramlijn 10 is de oudste elektrische tramlijn van Amsterdam. Op 14 augustus 1900 reden de eerste elektrische trams op een deel van de latere lijn 10 tussen Leidseplein en Haarlemmerplein, via de Marnixstraat.

Verkeersongeval in de Van der Hoopstraat ter hoogte van de Fannius Scholtenstraat. Beschadigde tramlijn 10, na een botsing met een vrachtwagen van de firma N. Arendse en Zn., boter en eierhandel. Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, archief van de politie; 17-12-1957

Vanaf 1903 werden de trams van lijnnummers voorzien. De tot dan toe nummerloze lijn voerde voortaan het lijnnummer 10. Pas in 1942, na opheffing van lijn 14, reed lijn 10 vanaf de van Hallstraat. De route van lijn 10 werd in de loop der tijd verlengd, verlaten, gewijzigd, verlegd, omgeleid, samengevoegd en losgekoppeld.

Er zijn met de oude trams veel ongelukken gebeurd, omdat sommige kinderen en volwassenen op een (weg)rijdende tram sprongen of eraan hingen. Vandaar dat het GVB deze affiches in de tram verspreidde.
(GVB-archief, jubileumboek ‘In grote lijnen’ 1900-2000 ca. 1935)

De bovenstaande informatie komt van de internetsite Wikipedia, de vrije encyclopedie. Van alle Amsterdamse tramlijnen is een beknopte geschiedenis geschreven. Maar die van tramlijn 10 interesseerde mij omdat hij door de van der Hoopstraat rijdt. Vanaf mijn geboorte in 1942 tot onze verhuizing in 1960 hoorde en zag ik deze tram door onze straat rijden. Op de rechte stukken zoevend met af en toe een tingeltje van de bel. In de scherpe bochten luid piepend en knarsend. Maar ondanks dat je lijn 10 meestal aan zag of hoorde komen werd je er voor gewaarschuwd. Als we op straat gingen spelen riep moeder altijd ‘kijk uit voor de trem.’ Officieel is het ‘tram’ maar moeders zei altijd ‘trem.’ Toch liepen regelmatig mensen tegen de tram. Of honden en katten kwamen onder het wagenstel terecht. Als de tram plotseling moest stoppen hoorde je een vreselijk lawaai waar veel mensen op af kwamen. Hij stopte niet voor niets zo plotseling! In de van der Hoopstraat zijn verschillende ongelukken gebeurd met de tram. Bijvoorbeeld het verkeersongeval in 1957 met een vrachtwagen ter hoogte van de Fannius Scholtenstraat. Dat was welliswaar geen wereldnieuws maar de buurt stond wel op zijn kop. Tramlijn 10 is wél eens wereldnieuws geweest ten tijde van de Lucky Luyk rellen. De tram is toen op 11 oktober 1982 in de van Baerlestraat in de brand gestoken. Ik weet dit uit eigen ervaring. Vanwege het geweld waren we met een ploeg het bankgebouw van Paribas aan het dichttimmeren. De brandende tram stond vlak voor de deur. Het krioelde van de pers en de brandende tram ging de hele wereld over. In de beeldbank van het stadsarchief en het krakersarchief zijn daarover nog talloze foto’s te vinden.

Lees hier alle verhalen in: de rubriek over de Van der Hoopstraat.

Bekijk meer afbeeldingen

Lijn 10 moedwillig in brand gestoken in de van Baerlestraat door demonstranten na de ontruiming van de Lucky Luyk (Jan Luijkenstraat 3-5). Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, fotograaf: Frans Busselman; 11-10-1982

marja van den boogaard

Re: Re: tramongeluk

marja van den boogaard:ik woonde ook op nr 55 op 2 hoog.ik ben wel wat jonger als jij maar mijn zus sonja is van jou leeftijd.ik heb nog een foto waar ik met jou en anneke ?op sta voor de deur.ik had ook nog een broerje tonnie,ik sta ook op face boek als marjan sloep groetjes ik hoop nog eens wat te lezen over je .

dinie van dijke-adelaar:ik woonde op nr;55 naast ome gerrit de slager en boven wim en truus nijdam de groentenman toen het tramongeluk gebeurde,de school was net uit en ik mocht er niet langs van, toen nog ome agent.maar mijn moeder hing uit het raam en zag me staan, dus dat leed was snel verholpen,klick de drogist was er altijd als de eerste bij om eerste hulp te verlenen en zo zijn er nog vele herinneringen uit de staatsliedenbuurt,maar nog vele leuke b.v bokbokberrie bij jamin,randje tik met de bal,schuilhokkie in de fannius scholtenstr;slagballen en tollen het is er niet meer,ze zitten net als ons voor de computer.hartelijke groeten van dinie van dijke-adelaar.

Re: tramongeluk

dinie van dijke-adelaar:

Alger Algra

lijn 10 en de hoge raad

Lijn 10 heeft ook nog eens voor een rechtszaak gezorgd die uiteindelijk voor de Hoge Raad heeft gediend en die geleid heeft tot een onder juristen bekend arrest. Het wordt genoemd: "Omgevallen Weduwe". Het ging erom dat bij een ongeval met de tram, of in elk geval bij krachtig remmen, een mevrouw in de tram gevallen was en gewond geraakt. Vraag was: is het GVB daarvoor aansprakelijk?
Een ander ongevals-geval dat ik me herinner: een auto was tegen de tram aangereden. Had de chauffeur dat kunnen voorkomen? Waarschijnlijk wel. Als hij z'n gas- en rempedaal niet had proberen te bedienen met hockeyschaatsen aan wel...

dinie van dijke-adelaar

tramongeluk