De Gruyter op het Van Limburg Stirumplein

Staatsliedenbuurt, Westerpark

Voor het buurtwinkel-project van het Amsterdams Historisch Museum zocht ik naar info over oude buurtwinkels die ik ook daadwerkelijk zelf gekend heb. Ik vond een stukje in de ‘Bossche Krant’. Een krantje voor en van het winkelpersoneel van De Gruyter.

De tijdelijke bus  op het Van Limburg Stirumplein in 1960 (Uit de krant) Achter stapte men in de zelfbedieningsbus om te winkelen. Op de bestuurdersplaats zat een cassiére om af te rekenen, met of zonder het snoepje van de week

De tijdelijke bus op het Van Limburg Stirumplein in 1960 (Uit de krant) Achter stapte men in de zelfbedieningsbus om te winkelen. Op de bestuurdersplaats zat een cassiére om af te rekenen, met of zonder het snoepje van de week

Alleen koffie en thee

Voor de verbouwing van de De Gruyter winkel, van bediening naar zelfbediening, op het Van Limburg Stirumplein werd een winkelbus ingezet om de verkoop doorgang te laten vinden. De winkel is mij wel bekend van vóór de verbouwing. Ik kwam er wel eens met mijn moeder. Als ik mij goed herinner hoofdzakelijk voor de koffie en de thee. Moeders vond De Gruyter te duur om de dagelijkse boodschappen te doen. De winkel lag ook op de route naar de woning van mijn grootouders die op de Wittenkade woonden. Zo liepen we er vaak langs en soms naar binnen.

Het inwendige van de Z.B. bus van De Gruyter wie, wat, wanneer, waar Alles werd gedaan om het de klanten onder deze omstandigheden naar de zin te maken Door: Jan van Zijp

Snoepje voor vele jaren

In die tijd had ik al' verkering' met mijn huidige vrouw. Zij werkte toen bij De Gruyter op het Zonneplein in Amsterdam Noord en later in de Van der Pekstraat. Dus helemaal vreemd zijn deze winkels mij niet. Op woensdag en zaterdag haalde ik mijn snoepje om zes uur af bij de winkel. Maar meestal werd dat dan later, omdat de winkel eerst schoon gemaakt moest worden. En daar moesten we natuurlijk op wachten. Ja, ik was niet de enige afhaler.

Een groot feest

De meiden van De Gruyter waren amicaal, gezellig en niet op hun mondje gevallen. Door deze opstelling kregen ze veel trouwe klanten in de winkel. Sommige klanten kwamen ook de winkel in om alleen hun verhaal kwijt te kunnen. Naar deze mensen werd dan geluisterd en soms werden ze gerustgesteld met een kopje koffie. Geregeld was er wel wat te vieren, een verjaardag, jubileum of andere mijlpaal. Het gebak, of wat er van over was, stond dan op ons te wachten.

Lees ook andere verhalen over buurtwinkels op de Buurtwinkel-website van het Amsterdams Historisch Museum.

En lees hier alle verhalen van Jan Wiebenga.

René van Duuren

De Gruyter amsterdam

Hallo allen,

Na mijn geboorte in de eerst Helmerstraat (1951) zijn mijn ouders verhuist naar het Hugo Verriesthof in Amsterdam, een zijstraat van de Lodewijk van Dijysselstraat.

Ik weet nog dat ik regelmatig bij de Gruyter kwam en daar had ik plezier van.

Weet iemand of die winket nog bestaat?

Vriendelijke groet,

René van Duuren

Re: Dijkman

Kleine correctie/aanvulling: De muziekwinkel van Dijkman in de Van der Hoopstraat, waar ik mijn eerste gitaar kocht, is in eerste instantie verhuisd naar de Sarphatiestraat. Pas later is hij zich gaan vestigen op de Rozengracht. Sinds een aantal jaren heeft men trouwens ook een filiaal in Alkmaar.

Tamara De Graaff

Bakkerij Tjomsma

Mijn oma had een “brooddoos” vol met verschillende soorten zeep. Een aantal zeepjes zijn verpakt in het papier van Bakkerij Tjomsma. Zo heb ik meer herinneringen gevonden tussen haar spulletjes!

Papier van bakkerij Tjomsma

Rene

Bakkerij Tjomsma

Het was 1956 dat mijn ouders een filiaal van bakkerij Tjomsma in de spaarndammerstraat begonnen. Mijn vader moest eerst de bakfiets uit een zijstraat in de buurt van limburg van Stirumplein halen en vullen met brood en dat naar de winkel in de spaarndammerstraat brengen.
Later werd Tjomsma, bakkerij Den Bak. Ik weet nog dat ik met mijn vader op luilak ochtend luillakbollen moest ophalen in de bakkerij. Toen mijn vader dat aan Den Bak vroeg kreeg hij als antwoord: kijk maar eens tussen je tenen.
Een onvergetelijke tijd. Mijn vader liep de broodwijk vanaf Den Bak naar de woonwijk haarlemmerbuurt, Tasmanstraat en Spaarndammerbuurt.
Ik hielp hem vaak mee en zat dan op het wiel aan de zijkant van de bakkerskar.
Ik heb die herinneringen in mijn geheugen gegrifd en ben na begin 1960 nooit meer in die buurt teruggeweest. Alles zal veranderd zijn, het bestaat in mijn geheugen nog hoe het toen was.

Peter van zwam

Staatsliedenbuurt

Ik weet het nog als de dag van gisteren
Ik woonde in de jaren 50 in de van der Hoopstraat nr 52
3 hoog boven de slagerij Soeting waar ook lijn 10 is
binnengereden.Aan de overkant zat radio tv zaak Gerels met 4 etalages,daarnaast zat de Waarheid, en bakker Juriens. daarnaast had je de familie Vogel die een kleine kapperzaak had.Aan de zijde waar ik als kleine jonge woonde ,had je de bakker Muschal ,De gelukstoffees haalde je bj ome Joop
die steevast zei ,wat wou je hebben,en bij Jamin een ijsje voor 10 ct mocht kopen van je moeder
Voor drogisterij klick (die er uitzag als dat mannetje
op die rode snoepblikken van HACK) moest ik wel eens boodschappen doen,kreeg daar een paar staven drop voor
Op het van limburstierumplein zat Kanger de kruidenier, wat later Het Interlockhuis werd.Ook de winkelweken waren gezellig ,als kind zat je dan voor het interlockhuis en keek dan zo de versierde van limburgstirumstraat in , terwijl speakers op het plein de klanken van
the crew cuts , she boom , en bij ons in de jordaan
ten gehoren brachten.Er is zoveel meer wat ik me kan herinneren,maar dan ben ik 1000 a4tjes verder
Ben er twee jaar geleden nog eens geweest
en de wijk op film gezet veel is nieuwbouw geworden
en de van Hogendorpschool waar ik ,met mijn broertjes en zus op zat is helaas ook afgebroken. Terug even naar de vander Hoopstraat ,de huizen aan onevenkant waar Gerlings zat, staan nog recht overeind,helaas is het hele blok , waar Klick , Soeting,Dijkman, ome Joop, Muschal ,en het Interlockhuis zaten afgebroken, en is het blok opnieuw opgebouwd.

Siebe de Roos

de Gruyter bus legmeerplein

Deze De Gruyter bus heeft begin jaren zestig ook een tijd gestaan op het Legmeerplein. Reden was toen de verbouwing van de winkel op de Hoofddorpweg hoek Hoofddorpplein.

Als klein jongetje ging ik samen met me moeder daarin wel eens boodschappen doen en dat ervaarde ik toch vooral als heel spannend.

st.deroos@hotmail.com

fred de moor

de gruyter zb-bus

die zelfde zb-bus die op het Limburg van Stirumplein stond,heeft later in de van Hogendorpstraat bij de hoek van Groen van Prinstererstraat gestaan.
Ik heb daar alleen gestaan als personeelslid van de Gruyter,later toen de winkel bijna klaar was van de verbouwing van bedieningswinkel naar ZB-winkel,met vleeswaren,kwam de hele personeelsploeg van het Limburg van Stirumplein naar de ZB-Bus in de van Hogendorpstraat,ik ik ging naar dat plein,en werd als beloning de jongste 1ste verkoper van Nederland.
De kassa in de ZB-Bus zat waar eerst het stuur zat van de bus,het was een oude legerbus.
Ik kan van deze beide winkels heel erg veel vertellen,en ik hoop dat oud-personeelsleden schrijven.

Peter Fijma

Piet de "dief"

Ik had juist mijn rijbewijs in dienst gehaald en omgewisseld voor een burgerrijbewijs, toen ik bij het -destijds overbekende stads-)expeditiebedrijf ABC (met felgele auto's) ging werken. Wij vervoerden dagelijks de toenmalige "onverwoestbare" King=Cornbroden en ik had lange tijd de wijk West met De Gruyter-, Carels, Simon de Wit, 4=6 en overige winkels, die ik -in de vroege voorzag van vers brood. Van enkele winkels hadden wij een sleutel.

Die onfortuinlijke morgen stond ik met mijn felgele Renault-Goelette op het Van Hogendorpplein en had mijn lading in de winkel gezet; met een smak gooide ik de zware achterdeuren van de auto dicht en............. vergat mijn vingers terug te trekken ! In de vroege morgen gilde ik het uit, want mijn duim was aanzienlijk gehavend. Gelukkig had ik toen al een verbanddoos in de auto.

Dit speelde in 1966, maar weet het nog als de dag van gisteren; de wond is nog te zien op mijn 63r.

Jan Rutgers

AanMarja

De snackbar was onderdeel van de bakkerij als ik me niet vergis. Tjomsma (later den Bak) had over de volle breedte van het huizenblok de hele onderkant. In de van der Hoopstraat was de ingang van de bakkerij. Mijn broer heeft een tijd lang de bezorging gedaan op zaterdag met de bakfiets.
Met Sinterklaastijd heb ik ook wel eens wat meegeholpen, maar ik was daar niet echt geschikt voor.
Naast de Gruyter op de hoek van de vander Hoopstraat zat de boekhandel annex bibliotheel waar ik mijn eerste realistische romans heb geleend.
De Helse Patroulle van Multon en de pockets van Mickey Spilane.
Op de hoek met de van Hogendorpstraat zat Lindeman de groentboer en op de andere hoek zat een lampen en elektrazaak.

dinie van dijke-adelaar

staatsliedenbuurt

over winkels gesproken in de van der hoopstraat weet ik er nog wel een paar,bakkerij jurriaans waar mijn zuster annie werkten,de electrawinkels van een paar broers ,de naam ben ik vergeten,kolenhandel kruunenberg daar werkten mijn vader,een zaak waar je wasmachine's kon huren,dus elke maandagmorgen kwam de arme man met een machine op zijn rug naar boven.dan had je jamin en om de hoek arie kil en een slagerij op de hoek bentickstraat en van limburg stirumplein.op de hoek v/d hoopstraat f-scholtenstr:klick drogisterij daarnaast boekenwinkel klaver met 3 hele mooie meiden,slagerij soeters een schoenenmaker plus winkel,daar kon je schoenen op afbetaling kopen,een kapperszaak met eigenaar ome joop, muziekhandel wim dijkman later verhuisd naar de rozengracht,snoepwinkel van ome jaap en patat met mayonaise voor 35 cent heerlijk was dat.bij de gruyter 0p het plein werkten mijn zus willie en zelf heb ik na mijn trouwen bij wim en truus nijdam in de zaak gewerkt.

marja van den boogaard (sloep)

buurtwinkel

je had ook een snackbar op de hoek ,een stomerij.een winkel met elecktra,een slager,naast ari kil,er waren heel veel winkels in de van der hoopstraat tussen het plein en de fanius scholten straat ik woonde van 1958 tot 1971 op nr 55 boven de groeteman wim nijdam.

Jan Rutgers

Buurtwinkels?? Er was niet anders!

Ja die bus weet ik me nog te herinneren, ik was toen zestien jaar oud.
Maar er waren nog meer winkels. Ome Willem de hengelsportzaak en aan de andere kant was een boekhandel waar je ook boeken kon lenen tegen een zeer gering bedrag. Als je verder het plein bezag met de klok mee, dan was er Tsjomsma de bakker later overgenomen door de zetbaas en toen was het bakkerij den Bak.
Tegen de klok in was er op de hok ook nog een soort kruidenierszaakje en dan kwam er een kledingzaak, ik heb daar mijn eerste spijkerbroek gekocht.
Verder weet ik alleen nog Arie Kil de sigarenzaak en Cjamin.
Van die bus had trouwens de haringkar van Simon nogal wat last meen ik.