Neem je het zo mee?

Auteur: Marian Prehn
7 Fans

Via mijn broer ben ik attent gemaakt op deze fantastische site. Woon al weer 39 jaar in Heerlen, maar vind het enig om alles te lezen over die gezellige buurt. Hier een paar van mijn herinneringen.

Mijn overgrootouders (Bart en Alie Prehn) woonden op de Nassaukade en hadden een groentezaak in de Van Limburg Stirumstraat op nummer 48. Hun zoon Bart heeft later met zijn vrouw Marie (Kitz) de zaak voortgezet. Grote concurentie in die tijd, schuin aan de overkant de familie Lindeman en om de hoek Jantje Beets. Toen al was 's morgens vroeg het bij elkaar spioneren over de prijs van de dag een 'moetje'.
Marie en Bart hebben met centen en stuivers gewinkeld en met keihard werken maar ook met veel humor een bloeiende winkel gerund.

Humor! Klant: "Twee kilo spinazie graag". Opa: "Een krantje er om heen of neem je het zo mee ...?"
Klant: "Marie, wat kost een citroen?" Oma: "Voor ik het je vertel, wacht, ik geef je eerst effe een krukkie ..."
Klant: "Wat zijn die bruine ballen?" Opa: "We noemen ze cocosnoten."
Zo werd er in die trant gesproken en vooral veel gelachen.

Mijn overgrootouders (oma's kant Kitz) woonden recht tegenover ons, op de eerste verdieping boven de visboer. Hij was vroeger diamantslijper in de Jordaan. Hij is oud geworden en ik zie hem op de zomerdagen nog lopen. Een licht driedelig kostuum, strooien hoed schuin op z'n hoofd en een wandelstok. Lieve mensen.
Boven hen woonden de familie Meeuwissen en met hun dochter Anneke. Samen met Carla Lindeman van de groentewinkel en mijn nichtje Willy Kalf speelden wij nog al eens op straat. Naast de visboer zat de goudsmid met vrouw en dochter en op woensdagmiddag mocht ik bij hun Pipo de clown kijken.

Lees hier het tweede deel van dit verhaal.

Joke van der Hall

Re: Aanvulling

Joop Komen:
Die visboer heette Hagendoorn, de goudsmit Jonkergouw en Jan Meeuwissen bezat in de jaren 50/70 het café op de hoek onder hem, dat nu 'De Staatsman' heet.
k deed jarenlang de boodschappen voor mijn ouders bij Bart en Alie Prehn en inderdaad, altijd lachen daar.
Als kind gingen wij met Bart Prehn eind veertiger jaren mee naar de markthallen en hielpen hem de volle kar terug te duwen. Kreeg je een lekkere appel voor, maar tijdens het duwen hadden we ook al een appel achter de kiezen gewerkt. Maar nooit meer dan één, zo betrouwbaar waren we wel.
Naast Prehn was de kruidenier Simon de Wit, ook een bijna vergeten grote naam, net als kruidenier Wijnberg op de hoek van Hogendorpstraat tegenover Lindeman.
Ik stop maar weer want ik blijf ouwe debessen.

Je had ook nog Voortjes, daar verkocht men vleeswaren en er naast slagerij Kruijer!
Bakker Tjongsma om de hoek voor de luilaksbollen dat was smullen. Ja ik herken al deze winkels. Heb zelf in de van Beuningenstraat gewoond.

Marga Hendriks

Carla Lindeman

Hallo Marian,
Met veel plezier jouw verhaal en de reacties daarop gelezen. Ook ik ben een tijdje vriendin geweest met Carla Lindeman. Ik woonde indertijd tegenover haar in de Van Hogendorpstraat 42. Ik ben al een tijdje op zoek naar haar, weet jij meer over Carla te vertellen? Woont zij nog in Amsterdam etc.
Alvast dank voor je reactie.
Vriendelijke groet

Marga Hendriks, wo

Marian Prehn reageerde als volgt:
Ik heb eind jaren 70 Carla nog een keertje getroffen en bij die gelegenheid vertelde zij dat ze op de Albert Cuyp een kraam had en daar kinderkleding verkocht.
Daarna (ik woon in Heerlen) heb ik haar nooit meer gezien.
Ik zit niet op Hyves, Twitter of Facebook maar misschien is dat een plek om haar op te sporen. En mocht je haar vinden, ook ik zou het leuk vinden om iets van/over haar te vernemen. We zijn van ons 4e tot ons 19e jaar bevriend geweest.
Groeten,
Marian Prehn.

Thera

neem je het zo mee

Jou op internet tegenkomen Wil, is wel heel apart. Ik kom niet uit de staatsliedenbuurt, maar heb je in Roosendaal ontmoet toen je bij Coby en Herman en Toontje woonde.Lang was er een goed contact en het is jammer dat het er niet meer is.
Waar zit je? wat doe je? Sporadisch krijg ik via mijn kinderen wel eens iets door over jouw kinderen.
Dit was even een hele spontane reactie tijdens het googlen.
Groetjes, TIP.

willy kalf

neem je het zo mee

Wat een enige site marian, bedankt voor de tip!.
En wat een leuk stukje heb je geschreven!
Ja, wat kon je met Martin en Bart lachen, maar vooral met Martin, wat een humor had hij!!

Heb gisteravond tot half 4 'snachts!!! zitten lezen en op verschillende stukjes gereageerd!.
Allemaal, bijna verloren, herinneringen komen boven drijven.

Ik mocht overigens ook altijd op woensdagmiddag bij Jonkergouw, de goudsmit, pipo de clown kijken!.
Wij hadden toen nog geen televisie!

Heb ook erg leuke herinneringen aan de groentewinkel, vooral het spelen in de koelcel samen, niet goed bij ons hoofd!!. Koudddddddddddddddddddd!!!

En spelen in de mooie grote Study Baker die je vader of Bart had, wat een waanzinnige auto!

Wij gingen ook wel eens mee naar de markthallen, kun jij je dat nog herinneren? Spannend!

Ben nog lang niet uitgelezen, veel stukjes over de van Hogedorpschool.
Daar zat jij niet op he? Waar ook weer wel? Wittekade?

Weet zelfs nog dingen van de kleuterschool, ik zat in de cliffordstraat, hoofd was juffrouw Steinhouwer. Als ik dit schrijf, ruik ik helemaal precies hoe het daar rook. Naar plaksel en potloden en puntenslijpsel.
Ze hadden daar prachtig houten speelgoed! En een grote zandbak.

Mijn opa, jouw overgrootvader, bracht me vaak daar naar toe, gaf me dan een hand, hele zachte warme handen had hij!

Ik hoop bekenden van vroeger uit de buurt aan te treffen bij de ingezonden stukjes of reakties.

Kun jij je trouwens dat winkeltje op de hoek van de van Limburg Stirumstraat, van Hogendorpstraat nog herinneren, wij noemden dat, Poepie Malevelt, (weet niet waarom) hij verkocht, papier, potloden, schriften, etc en kinderboeken, van het christelijke soort. Heb daar 2 boekjes gekocht, voetstapjes in de sneeuw van J.W. Verhulst, de andere titel ben ik vergeten! Heb ze helemaal stuk gelezen, ging over een keurig en geordend dominee gezin met kinderen, totale andere sfeer, dan ik van thuis kende!.

En de avondwinkel? Ronkel heette die. Aangezien mijn vader een enorme snoeper was, werd ik daar vaak na het eten heengestuurd, om extra bittere Tjoklat repen te kopen. Ik nam dan altijd een toffee reep van Tjoklat, zo lekker, hele harde toffee, helaas nergens meer te koop.

Weet jij nog wat we speelden op straat? Ik kan me herinneren...... randje tik, met een bal op een randje van een winkelruit gooien en dan moest je hem vangen, en dan ondertussen allerlei kunstjes doen, draaien, klappen in je handen enz.

En springen, met groot touw, 2 slingeren en andere om de beurt erin springen.

Touw aan een lantaarnpaal binden en eraan slingeren!.

Rolschaatsen, stil op straat!

Tollen, met een zweep of de tol met dun touw omwinden, en dan had je tollen met een appelpunt of een perenpunt!
Mijn favoriet was appelpunt!.

En pijlzoekertje, pijlen met opdrachten op straat schrijven met krijt, maar mestal met een stuk van een gebroken gipsen pot of vaas of zo! en dan moesten de anderen je zoeken.

En stand in de wand voor............ dan gooide je een bal omhoog en riep dan een naam, en diegene moest dan zoveel mogelijk kinderen aftikken!!??? Zoiets??!!

En hinkelen, met een steentje gooide je dan op een nummer.

Ik stop anders blijf ik aan de gang.