Lege flessen sorteren en vakken vullen

Auteur: Hans Alberts
Westerpark, Staatsliedenbuurt

Als jongen van acht moest ik kijken wat de aardappels kostten bij Lindeman

Van der Hoopstraat met in het midden de Fannius Scholtenstraat wie, wat, wanneer, waar Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, fotograaf: Ino Roël, februari 1983

Ik heb een hele leuke jeugd gehad. Mijn vader - Martin Prehn - had een groentezaak op de hoek van de Fanius Scholtenstraat en mijn oom - Bart Prehn - een groentezaak in de Van Limburg Stirumstraat. Mijn vader stond om vijf uur 's ochtends op, dan ontbijten en om zes uur naar de Centrale Markthallen in de Jan van Galenstraat om aardappels, groente en fruit te halen. Als jongen van acht moest ik kijken wat de aardappels kostten bij Lindeman, dan ging mijn vader er drie centen onder zitten.
In de schoolvakanties ging ik altijd mee naar de winkel; boodschappen voor oude mensen dragen, lege flessen sorteren, vakken vullen en fruit en groente buiten opstellen. Aan de overkant hadden we een loods voor opslag. Mijn opa - de oprichter van de zaak - had een luchtbuks om op de ratten te schieten, want daar hadden we er veel van.
Met Kerst kon je een ijstaart kopen, maar omdat veel mensen nog geen vriezer hadden, moesten ze vooruit betalen en op eerste of tweede kerstdag tussen vijf en half zes de taart ophalen in de winkel. (Dat kun je je toch nu niet meer voorstellen.)
Mijn vader had een Volkswagenbusje om de aardappels groente en fruit te halen. En zomers gingen we dan met m'n vier zussen en pa en ma naar het Gardameer in Italië. Eerst werd de bus leeggehaald, dan gingen er vier eetkamer stoelen in, een commode, een mud aardappels, ingeblikt vlees van ome Piet Schulten en vijf kinderen in op weg naar Italië.
Later  heeft André - die bij hem werkte - de zaak overgenomen en gerund tot, ik geloof, twee jaar geleden Nu staan er alleen nog maar een paar oude stoelen opgeslagen.
Ja, ik heb goede herinneringen aan mijn jeugd in de Staatsliedenbuurt.

marja sloep van den Boogaard

Re: Re: gesloopt pand

van den noort:
marja:wat een foto hier heb ik boven gewoond op 2 hoog boven de groente winkel van nijdam ben hier in 1971 vandaan getrouwd,toen stond het al een tijd in de stud palen.een super leuke jeugd gehad met willie de bruijn,joke en ria proper,elly trok,joke?,ria kaars,en vele andere van de buurt,ik zat op de van bosseschool in de cliffordstraat.
Leuk wij hebben op 1 hoog boven nijdam gewoond, op 2 hoog woonde fam. Boogert. Wij zijn daar verhuist verplicht 1972

een late reactie maar ik ben marja van den Boogaard en ja ik woonde daar met mijn ouders en broertje die in 1971 is overleden na een ongeluk op zijn werk.

van den noort

Re: gesloopt pand

marja:

marja

gesloopt pand

bert klop

foto

Leuke foto van de Beeldbank geplukt. In de Staatsliedenbuurt een hoog Ford Taunus gehalte in die jaren. Ik rij nog steeds in een ouwe Ford uit 1972. Ik heb een tijd gewerkt op het postkantoor aan de van Hall straat. Dat was niet veel meer dat een caravan, waar je geld en postzegels kon halen en pakjes kon versturen. Op een morgen probeerde een kerel daar zonder pasje maar met een pistool geld te halen. Ik was em te snel af. Ik binnen, hij buiten en z'n pistool tussen de deur geklemd. Via het kenteken van z'n Ford Taunus is ie gepakt.

bert klop

vw bus

inderdaad. Stoelen in de VW-bus. Ook wij zaten op keukenstoelen in de T1 bus van de Firma Bruco als we met zn allen naar het Amsterdamse Bos gingen. Toen ik nog kleiner was lag ik lekker op de laadvloer boven de motor, die aan de achterkant van de bus zat. Heerlijk dat ronkende VW-geluid. In de winter van '63 zijn we met die bus naar Veendam gereden voor een trouwerij. De ijspegels hingen aan de binnenkant. In die jaren was het ook heel gewoon om met een scooter op de snelweg te rijden met een jong kind tussen de benen van de berijder en het stuur. Moet je tegenwoordig eens doen.

Annick van Ommeren-Marquer

herinneringen