Niet stil op 4 mei

Auteur: Marian Prehn

Tweede deel van het verhaal over jeugdherinneringen uit de Staatsliedenbuurt

Naast de goudsmid was een café en ik zie de eigenaren op 4 mei even voor achten voor de deur staan. Altijd weer. De Van Limburgstirumstraat was een drukke straat met (volgens mij rijdt lijn 10 er doorheen). Maar op 4 mei om 20.00 uur kon je daar een speld horen vallen. Eenmaal is het gebeurd dat iemand bij de Wittekade tijdens de twee minuten stilte de brug op fietste. Die is door mensen die bij de tramhalte stond te wachten het water in gegooid. Daar is lang over gesproken. Niet over het water maar over het feit dat die man het had gedurfd om... Woede!

Mijn grootouders kregen twee zonen: Bart en Martin. Samen hebben zij van hun ouders de zaak weer overgenomen. Mijn vader (Martin) heeft boven de winkel de eerste
verdieping kunnen huren en daar zijn wij (Marian, Jeannet en Andrea) geboren. Een piepkleine woning waar we 11 jaar hebben gewoond. En iedere woensdag ging mijn moeder naar het CBH om te kijken of we al aan de beurt waren voor een wat grotere woning. Een houten trap, houten scheidingswand tussen kamer en hal en als op de derde verdieping de buurman ging halteren (kleinste man van de straat maar beresterk) dan was het bij iedere landing of er een bom viel.
Later hebben de broers in de Fannius Scholtenstraat een 2e groentezaak geopend en is mijn vader daar gaan werken onder andere met Sien en André. En mijn oom is in de Van Limburgstirumstraat doorgegaan.
Ik heb daar een flink deel van mijn jeugd met veel plezier gewoond.

Lees hier het eerste deel.

Willy Kalf

Niet stil op 4 mei van Marian prehn

Wat leuk!!! Ik ben door jou geattendeerd op deze site en in 2010 heb ik zelf wat herinneringen geschreven. Maar jouw stukjes nicht, had ik nog nooit gelezen. Erg geestig. Jouw oma marie was mijn tante. Zuster van mijn moeder corrie kitz. Getrouwd met toon kalf. Omdat ik een nakomerthe ben, schelen wij maar zo weinig  Geloof een half jaar. Het was zeker een hele leuke buurt  Veel humor en leuk dat bijna alle familie zo dicht bij elkaar woonden  Jouw overgrootouders, mijn grootouders woonden aan de overkant van de groentewinkel. Opoe lette altijd op. Een keer mocht ik van Martin  mijn neef, jouw vader een appel pakken  deed ik uit de kist voor de winkel. Maar opoe meteen tegen het raam kloppen ...en raam open . Men leg terug ! Hihiha . Ook kreeg ik vaak uit school van haar een stroop babbelaar. Daar zoog ik heel lang op ! Zo lekker. Hele lieve warme vrouw.

Opa maakte achterin de opslag ruimte buiten, om Martin en Bart te helpen, kilo's uien schoon  voor de gesneden hutspot. Met tranende ogen. Dat vond ik altijd zo zielig  net of hij huilde.

Behalve dat wij vaak buiten speelden, tikkertje, randje tik met een kleine bal, op het schuine kozijn van schoenen winkel Geedtman, rolschaatsen, etc  .... Speelden we ook vaak in de zaal achter, weet je dat nog?? We gingen dan ook in de koelcel!!! Idioot maar waar. Ijskoud!!! Of we speelden in jullie auto voor de deur. Er. Study Baker!!  Daar haalden ze ook de groenten en fruit mee van de veiling. Prachtige auto. Jaren 50 !!

Ook ik mocht bij de juwelier  toen wij nog geen tv hadden naar pipo kijken. Er zaten soms wel 10 kinderen rondom de buis, vreselijk aardig van mevrouw???.

Ik heb er met veel plezier gewoond en een heerlijke jeugd daar gehad 'm ook veel in het wester park gespeeld en ik zat op korfbal om de hoek, bij wester kwartier. En ik ging met tram 10 alleen naar turn vereniging DOS, in de raam straat?? Zijstraat marnix straat en met de tram naar de heilige weg, zwemmen in het heilige bad, bestaat niet meer helaas. Kon toen nog!! Zoveel herinneringen.

Jan van Blanken

Groentenhandel Bart

Volgens mij stond er op een bord dat in de winkel hing: "Bij Bart beslist beter".

mv.gr. Jan van Blanken

Marianne van Meurs

niet stil op 4 mei

Kwam toevallig op deze site terecht.
Wat leuk!
Jouw grootouders, Bart en Marie Prehn, waren onze onderburen in de Bilderdijkstraat 54 in Amsterdam West. Tegenover V&D, boven de sigarenwinkel. Dat huis is inmiddels afgebroken!
Zij woonden op de 2e etage en wij op de 3e en 4e.
Het waren erge leuke en lieve mensen met veel humor.
Ik herinner me dat jouw oma vertelde dat ze in de winkel ook wel aangesproken werd met " mevrouw Bart" Dachten ze dat Bart de achternaam was.
Op de bruine papieren zakken die in de winkel werden gebruikt stond iets als
" Bij Bart alles beter" als ik het me goed herinner.
Ook hadden ze een voor mij heel bijzondere houten "kijkdoos"
Met daarbij een heleboel oude foto's van Amsterdam. Die (dubbele)foto's kon je achter in de doos schuiven.
Als je dan keek zag je diepte in de foto: ik kon daar geen genoeg van krijgen
en vroeg dan ook vaak aan je oma of ik " nog even in de doos mocht kijken"