Wielrenner Joop Stakenburg †

Westerpark, Staatsliedenbuurt

We hadden in de Staatsliedenbuurt diverse sportfiguren, onder andere uit DWS

John Stakenburg † wie, wat, wanneer, waar Foto: Courtesy Guy Dedieu, bron: www.dewielersite.net

John Stakenburg † wie, wat, wanneer, waar Foto: Courtesy Guy Dedieu, bron: www.dewielersite.net Door: Jan van Zijp

Maar ook een wielrenner/stayer Joop Stakenburg. Hij woonde op de derde etage boven bakkerij Juriens in de Van der Hoopstraat nummer 55, bij zijn ouders. Hij had ook een zuster, haar naam weet ik niet meer ,maar we zagen ze elke dag omdat ik er op nummer 52 tegenover woonde. Zijn vader was een eerste klas tegelzetter en heeft heel wat winkelpuien, zoals van het Interlockhuis van mooie tegels voorzien. Ook was hij samen met zijn zoon Joop, een vakman in het restaureren in oude auto's.

En over Joop, of John zoals hij genoemd wilde worden, daar wil ik het even over hebben. Hij zat in de jaren 50 al in de wielersport en was ook stayer op de motorfiets. Hij behaalde grote successen en ik zag hem vaak met een bos bloemen op zijn wielerfiets de straat inrijden. Ik las ergens dat hij verongelukt zou zijn, maar of dat dezelfde wielrenner is geweest onder de naam John Stakenburg is mij niet helemaal duidelijk In de jaren '70 heb ik hem het laatst gezien en gesproken op het sportpark waar ook Blauw Wit gevestigd is. Dat was in Sloten.

Joop tekende zijn fotokaarten ook altijd met 'John' wie, wat, wanneer, waar Foto: Courtesy Guy Dedieu, bron: www.dewielersite.net Door: Jan van Zijp

Jammer dat er niets over hem te lezen valt op Het geheugen vanWest. Hopelijk zijn er lezers die er meer over kunnen vertellen.

Noot van de redactie:

- Henny Stakenburg schreef op 6 november 2006 op de website www.wielerarchieven.be: Ik ben de zoon van gangmaker Joop Stakenburg. De genoemde stayer John Stakenburg zou heel goed mijn vader kunnen zijn (geboren 21 januari 1928).
Mijn vader gebruikte in de wielerwereld John, omdat dit internationaal een makkelijker uit te spreken en algemenere naam was dan Joop.

- Will A. Leeners schreef op de website www.dewielersite.net over Joop Stakenburg: Joop Stakenburg was in de 50er jaren een vaste trainingsgenoot van mij, hij maakte deel uit van de Kraantje Lek ploeg met onder andere Jan Derksen, Tinus van Bohemen, Cas Kleefstra, Jan la Grouw, Henk Gaanhof, Jan Pafort, Jan Hijzelendoorn, Leen Jansen, enzovoort. Veel later is Joop gangmaker geworden en is omgekomen bij een autoongeluk in Duitsland op weg naar een wedstrijd. Zijn motor stond in de aanhanger. Joop was een buitengewone humoristische man. Hij woonde laatstelijk in de Kinkerstraat; in het telefoonboek stond hij vermeld als Stakenburg J. (Motorgangmaker).
Zie ook meer gegevens over Joop Stakenburg.

Bob Molling

aanvulling

Ik denk dat je (ome) Henk Faanhof bedoelt, niet Gaanhof. Oud wereldkampioen en had later een metaalbewerkingsbedrijf in de Jordaan (Westerstraat dacht ik).

Mijn ouders hadden een winkel in de Kinkerstraat (Bobbie M.) en mijn vader heeft nog wel eens op een fiets van Joop achter een winkeldief aan gezeten die bij ons wat gepikt had.

Andre Krull

Joop en zijn grote liefde

Ik woonde met mijn ouders in de Bentickstraat 6 en op nr. 4 woonden de fam. H. Otten met hun dochter Anna ( Annie ) geboren in 1938. Het zal rond 1955 misschien iets vroeger dat Joop verkering had met Annie. Maar zoals vaker ging deze liefde uit en dat pikte Joop niet zomaar. Joop kwam even verhaal halen met 2 bouviers om kracht bij te zetten. Sloeg met een bijl de ramen in aan de voorkant en joeg de honden naar binnen.  Naar ik meen waren de ouders en Annie niet thuis. Volgens mij is het nooit meer goed gekomen tussen die twee. Ik weet het zeker.

Maar Joop was een geweldige gangmaker. In mijn gedachte hoor ik weer de speaker in het Olympisch stadion: Grote motoren in de baan!!

marja

joop stakenburg

de fam stakenburg woonde niet op nr 55 in de van der hoopstraat maar op 51 wel boven de bakker en op 55 was de groente winkel van wim en truus nijdam.daar boven heb ik van 1958 tot1971 gewoond op 2 hoog.

Paul Keur

Re: wielrenner

willij van Veen Jansma:
ook Bennie Janbroers was een wielrenner uit de staatlieden buurt heeft zelfs nogeens in de tour de france mee gedaan

Als ik me niet vergis woonde Janbroers in de v.Hogendorpstraat,daar had hij een soort winkel voor race fietsen, maar of hij de tour heeft gereden dat weet ik niet.

Lense

Re: op zoek naar ria en beppie stakenburg

ans huisken:
ik ben op zoek naar ria en beppie stakenburg, hun vader heet bertus, (familie van joop)dacht ik, heel lang geleden was ik vriendin met hun, ik woonde in de rombout hogerbeetsstraat in amsterdam en zij in de zaagmolenstraat, kent u hen en weet u een telefoonnr op email adres van hen, ik zou graag met ze over 50 jaar geleden willen praten, en ze misschien een keer zien. groetjes ans huisken

Dag Ans,

Ik ken Beppie en kan je haar adres geven. Kun je me daartoe even bellen op 020 4888392? Bedankt. Lense.

ans huisken

op zoek naar ria en beppie stakenburg

Coosje Smid

Joop Stakenburg

Ik ben de kleindochter van Joop's zuster, velen noemde haar zussie of bep. Haar naam is Sara Elizabeth. Ook ben ik op zoek naar Joop's andere zoon Jopie. Die is al jaren spoorloos en is daardoor niet op de hoogte van de gebeurtenissen binnen onze familie. Mocht iemand daar informatie over hebben, graag.
Groet,
Coosje Smid

willij van Veen Jansma

wielrenner

d.van dijke-adelaar

joop stakenburg

De zuster van joop heette voor ons zussie, zij was een hele lieve jonge vrouw.En zoals al is geschreven ouwe joop was een sleuteraar ik zie hem nog liggen on der een sportauto mrt een blok hout en een hamer om de deuken er uit te slaan.Zelf woonde wij op nummer 55 boven Wim nijdam de groenteman,en de fam: stakenburg waren heel vriendelijke mensen.