Foto's van opa

Auteur: Marian Prehn
Van Limburg Stirumstraat Foto: kopie Marian Prehn

in een mapje onder in een lade lagen deze twee foto's. Ik weet niet of ze goed genoeg voor Het Geheugen van West zijn.
Volgens mij heeft Opa Prehn in een grijs verleden mij deze kopieën een keer opgestuurd.

Redactie: Wie kan deze foto's/ansichtkaarten dateren?

Van der Hoopstraat Foto: kopie Marian Prehn

Albert Nooij

reactie op foto van Limburg stirumstraat

Zag deze oude foto dat is het oude pand waar schoenenwinkel Geestman in heb gezeten

Vroeger eigendom geweest van mijn Opa ook Albert Nooij

Mijn vader en naderhand ik zelf hebben toen de woninginrichting zaak en textiel in eigendom gehad van Limburg stirumstraat 58 ben gestopt in aug 1986 toen verhuurd aan massa meubel en ongeveer 1990 Kruidvat en nog steeds

Enigste pand met 1e etage en is niet gesloopt een enigste winkel zonder galerij in de van Limburg Stirumstraat

Erik Swierstra

Tramlijn 14 door de Staatsliedenbuurt

De elektrische tram door de Staatsliedenbuurt werd in 1910 geopend. Vanaf 26 mei 1910 reed lijn 14 over de route Van Hallstraat - Van der Hoopstraat - Van Limburg Stirumstraat - Tweede Nassaustraat - Nassaukade - Marnixplein en verder. Op deze route heeft nooit een paardetram gereden. Op 23 januari 1942 werd lijn 14 opgeheven en sindsdien rijdt tot op heden lijn 10 over deze route.

De foto's zijn zeker in 1910 of later gemaakt, waarschijnlijk tussen 1910 en 1920. Dat er geen bovenleiding te zien was op ansichtkaarten kwam wel meer voor. Om het plaatje 'mooier' te maken werd de bovenleiding weg geretoucheerd en werden er soms wolken in de lucht bij getekend.

De ansichtkaart van de Van der Hoopstraat is ook te zien op de Beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam. Zie: Ansichtkaart

Over de geschiedenis van tramlijn 14 is meer te lezen op http://www.amsterdamsetrams.nl/lijnen/lijn14.htm

Joop Komen

eerste elektrische tram

De eerste elektrische stadstram reed op 14 augustus 1900 in Amsterdam, tussen Leidscheplein en Haarlemmerplein.
Er zijn dus 2 mogelijkheden:
a) de foto's zijn vóór augustus 1900 genomen.
b) de elektrische bovenleiding is door de slechte kwaliteit van de foto's niet te zien.

Peter van Zwam

tramlijn 10 met bovenleiding

Voorzover ik kan nagaan moeten deze foto`s zeker voor 1904 zijn genomen
in het jaar 1904 is er begonnen om trams met bovenleiding te laten rijden
zo ook in de vander Hoopstraat , maar misschien zijn er ook ander verhalen die anders beweren.

Peter van Zwam

OUDE HUIS

Prachtig , die verhalen in geheugen van west, en zie zowaar mijn oude woning in de van der Hoopstraat, kan zelf ook geen bovenleiding ontdekken dus zal wel aan het begin van 1900 zijn geweest.
maar buiten dat, geweldig dat er nog steeds mooi materiaal naar boven komt drijven en kunnen genieten van de mooie foto`s en verhalen uit west

Joop Komen

van der Hoopstraat

Deze foto is jonger dan die daarboven van de van Limburg Stirumstraat.
Ik schat ongeveer tussen 1920 en 1930, maar ik kan hiervoor alleen afgaan op de meer moderne kleding van de voetgangers. Maar omdat ook op deze foto in geen velden of wegen een auto te zien is, staat de fotograaf eerder in 1920 dan in 1930 de foto te nemen.
Ook hier zie ik geen bovenleiding voor de tram, maar ik ben er bijna zeker van dat in de van er Hoopstraat toen al een elektrische tram reed, dus er zal wel degelijk een elektrische bovenleiding zijn.

Joop Komen

dateren (2)

Foutje sorry.
De vrouw "rechts"moet zijn de vrouw "links"voor de etalage waar later Geestman was gevestigd.
Ik sta open voor aanvullingen c.q. wijzigingen in mijn verhaal.

Joop Komen

dateren?

Volgens mij is de eerste foto genomen tussen 1900 en 1910.
Vanaf de Wittenkade naar het van Limburg Stirumplein.
Eerste zijstraat de van Beuningenstraat, tweede de van Hogendorpstraat.
Eerste huizenblok rechts zijn nog winkels en woonhuizen waar later (omstreeks 1930) de Chininefabriek was gevestigd welke omstreeks 1980 is gesloopt waarna er een bejaardenhuis werd gebouwd. De kleding van de vrouw rechts voor de etalage van de winkel waar later schoenhandel Geestman was gevestigd, is m.i. kleding welke tijdens ongeveer de eeuwwisseling van negentiende naar twintigste eeuw werd gedragen. Het is niet te zien of er al een elektrische tram reed of dat er nog een paardentram actief was.
Zo te zien is op de hoek van de van Beuningenstraat rechts met de lichtkleurige gevel al een kroeg op de plaats waar nu nog steeds een kroeg (De Staatsman) is.