Reacties op 'Duivenstront'

Westerpark, Staatsliedenbuurt

Soms zijn reacties op verhalen zeer uitvoerig en zeker de moeite waard om te lezen. Zo ook de reacties van Martin Israël uit Vlissingen op twee verhalen uit juni 2006 van Joop Komen over duivenstront. Deze reacties zal niet iedereen gelezen hebben. Daarom publiceren wij ze nu als verhalen.

De eerste jaren van mijn leven

Beste Joop en anderen,
Ook ik woonde ooit in de van Beuningenstraat totdat ik in januari 1957 met mijn ouders op tienjarige leeftijd naar Vlissingen verhuisde waar ik nu nog steeds woon.
Ik woonde indertijd op nummer 30 twee hoog voor. Dit was in het eerste deel van de straat vanaf de Haarlemmerweg.
Noch van jou en nog van de anderen, welke op jouw artikel reageerden heb ik namen vernomen welke mij bekend voor kwamen. Zo heb ik wel een aantal namen welke jullie mogelijk niets zeggen. Mijn vrienden uit die tijd waren o.a. Wiebe van Brienen (en zijn zusje Truus), Gerrie de Beer, Arie Blikkenhorst en de tweeling Greetje en Rietje. Deze woonden allen tegenover ons. Naast ons woonden Arie v.d.Pijl en Wim Ijzerbrand. Op 30 twee hoog achter woonde Jan Mozes, die sinds drie jaar ook in Vlissingen woont en waar ik een goed contact heb. Zijn ouders waren Corrie en Jan. Hennie van Soest woonde op de Haarlemmerweg en Ans de Blok in de van Hogendorpstraat. In die straat woonde ook Nini de Meulder die een stuk ouder is dan ik en ook in Vlissingen woont. Ik bezocht de kleuterschool in de Wittestraat en de van Hogendorpschool. Mijn ouders waren Joop en Marie Israël. Zij bezorgden Het Nieuws Van De Dag in onze wijk. Mijn moeder's vader, Johan Steffan woonde tot 1944 op nummer 30 1 hoog voor en was postbesteller.
Tegenover ons herrinner ik mij ook nog de familie Cleuver (Corry en Ries). Vermeldenswaardig en mogelijk ook een aanvulling op jullie beschrijving van de straat; In het deel van de straat waar ik woonde was een verenfabriek, tegenover Manus, de fruithandelaar die regelmatig overrijpe bananen aanbood, lekker op de boterham. Wat te denken van de zuurwagen die regelmatig door de straat kwam met de yel "Uitjes in de wijnazijn, komkommer een cent maar" en na de kerstdagen hoorde je "Wie heeft er nog hazen- en konijnenvellen?" Ik herinner me ook nog de scharensliep.
Toen we klein waren, mijn zussen (Joke en Elly) en ik, werden we in de keuken gewassen. Aanvankelijk met onze voeten in het aanrecht en later in een wastobbe. Later ging ik met de school naar het badhuis in de Zaanstraat.
Ook ik ging op zondagmiddag vaak naar Hollandie. Niet alleen voor Roy Rogers, maar ook voor Gene Autrey. Onder de Willemspoort op het Haarlemmerplein speelden we dan de film na. Gingen jullie ook van die ronde blikjes zoeken bij de Maggifabriek aan de Haarlemmerweg? Daar deden we spelletjes mee. Ik herinner mij nog een winkel op het van Hogendorpplein, genaamd Theo Lor. Op het van Limburg Stierumplein legden we spijkers of centen op de tramrails. Die werden dan lekker plat als de tram erover heen reed.
Ik zou eigenlijk nog heel lang door kunnen gaan. E.e.a. vermeldde ik reeds in mijn reactie, getiteld "Zo maar een dag in 1956" Graag zou ik van jullie reacties willen ontvangen, al of niet met meer zaken uit die tijd/buurt welke ik vergeten ben.

Lees ook "Zo maar een dag in 1956" van Martin Israël en Duivenstront 1 en Duivenstront 2 van Joop Komen.

Ingezonden reactie van 19 juli 2008 en als verhaal gepubliceerd op 22 juli 2008.