'Souveniers' uit de oorlog

Staatsliedenbuurt, Westerpark

Een kogel, bonkaarten en een persoonsbewijs.

Van der Duijnstraat 1979 Van der Duijnstraat gezien vanuit Van Hogendorpplein met links de Joan Melchior Kemperstraat.
Foto datering: 30.05.1979, beeldbank Amsterdam, fotograaf: J.M. Arsath Ro'is

Tijdens de oorlogsjaren in 1943, werd mijn vader in zijn buik geschoten toen hij spoorbielzen aan het stelen was. De kogel kon er niet uitgehaald worden.
Ons huis diende als een doorgangshuis voor joodse onderduikers die een paar dagen bij ons in huis waren. Zij verbleven dan in de nette zondagse kamer, met een ingenieuze doorgang via de kast naar een afgetimmerde plek op zolder. Dan konden zij altijd vluchten als er onraad was. In afwachting van de juiste papieren zaten de onderduikers daar en zij konden - zodra die papieren klaar waren - weer verder gebracht worden naar een ander adres. Ik heb nog een paar bonkaarten en een persoonsbewijs bewaard van een van de onderduikers. Mijn moeder gaf ze aan mij vlak voor haar dood. Ze heeft nooit uitgebreid over die periode willen praten. De oorlog was ook de reden waarom het huwelijk na de oorlog niet meer goed kwam. Er was teveel spanning en te veel stress geweest. Mijn moeder was van huis uit lid van de SDAP en mijn vader was lid van de CPN. Thuis werd de “Waarheid" gelezen. Toen mijn vader stierf bleek de kogel nog in zijn lichaam te zitten.

In het laatste huis aan de rechterkant in het midden van de foto werd ik geboren in de van der Duijnstraat 3. 3 hoog, op 28 april 1945. Onder ons huis was een garage. Nog net op de foto is rechts een klein elektrahuisje te zien op het Van Hogendorpplein.

Jacques

Op zoek naar info

Goedemiddag,

Na wat speurwerk ben ik hier terecht gekomen. Ik ben op zoek naar info over een joods gezin die in 1938 op de Fagelstraat hebben gewoond. Het gezin bestond uit vader, moeder en 2 jonge zonen. Ze hadden een winkel en verkochten antieke spulletjes. Rond 1942 zijn ze geëvacueerd naar Auschwitz. Ik heb een naam door gekregen van de familie iets van "Loman, Lohman, Lomans, Looman oid. Ik zoek wat info over dit gezin voor een vriend omdat zijn moeder als jong meisje bij het gezin schoonmaakte om bij te verdienen.

Vriendelijke groet,

Jacques

Paulien

Hallo Cor

Beste Cor,

Het is al even geleden dat ik dit verhaal gelezen heb.

U bent geboren  op 3/3.

Mijn grootouders woonden op 3/1.

IK wil zo graag iets meer weten. Mijn vader is overleden. Hij moet een klein jongetje geweest zijn toen u daar woonde. Hij was van 1939.

Wellicht kunt u mij de oorlogsjaren vertellen.

Met vriendelijke groeten

Paulien Heesbeen - Schogt

Paulien heesbeen

Re: Re: Re: Re: Fam. Schogt , van der Duijnstraat

cor van drongelen:
Cor van Drongelen: Mijn ouders hebben vanaf 1939 in de van der Duijnstraat 3 3 hoog gewoond. De familie Schogt woonde op de 1e etage. Mijn zus is Joke van Drongelen, die op de van Hogendorpschool heeft gezeten. Ikzelf heb vanaf klas 1-tot pasen 1953 op de van Hogendorpschool gezeten.
Leon:Paulien Schogt: Ik probeer al jaren meer te weten te komen over mijn grootvader Frederik Schogt. Ook over mijn vader Albert Schogt.Hallo Paulien,Je grootvader Frederik Wilhelm Schogt(1898 ovl.1953) woonde met Augusta Dol(1912 ovl.1994) tot 1941 vd Duijnstraat 12-hs, daarna vd Duijnstraat 3-1. Na het overlijden van opa in 1953 blijft je oma tot 1977 op het laatste adres wonen. Je vader trouwt in 1961 in Leiderdorp.Als je geinteresseerd bent in de persoonskaart van je oma, waarop alle preciese gegevens staan, mail me dan op: leon3(punt)33(at)hotmail(punt)com , dan stuur ik hem op.Groeten,Leon

Hallo Leon, ik zie nu pas de reacties. Ik zal een mail sturen. Bedankt. Mijn vraag is eigenlijk deze... Weet iemand iets maar dan ook iets over mijn grootvader? En over mijn vader? Beste Cor, Kan u iets vertellen over mijn grootvader, vader? Mijn vader sprak nooit over vroeger. Ik weet wel dat mijn grootvader een fietsenstalling of iets dergelijks gehad moet hebben. Inmiddels weet ik ook dat hij een lieve man geweest moet zijn, in tegenstelling tot mijn oma. Weet iemand iets te vertellen over de oorlogsjaren? Dank allemaal. Gr paulien ailen mag ook..heesbeen350@hotmail.com

cor van drongelen

Re: Re: Re: Fam. Schogt , van der Duijnstraat

Cor van Drongelen

Re: Re: Fam. Schogt , van der Duijnstraat

Leon:
Hallo Paulien,
Groeten,
Leon

Ed van Amstel

Re: Re: van hogendorpschool

Marijke Douwé:
arnold rosenboom:Ik heb nog met een joke van drongelen in de klas gezeten op de van Hogendorpschool 1947-1952.
Bedoel je misschien Joke van Dongen, heeft op de Haarlemmerweg gewoond, woont sinds begin jaren 70 in Bovenkarspel. Vr gr Marijke Douwé

Hello Nol,

Is dit de zelfde Nol die bij mijn broer Dolf en Henk Hoogeveen in de klas zat?