Kleurrijke figuren

Auteur: Jeep Rutgers
Staatsliedenbuurt, Westerpark

Net als de J.M.Kemperstraat woonde ook in de Van Limburg Stirumstraat kleurrijke figuren.

Hondenliefde

Zo woonden recht tegenover ons in het huis (begane grond) tante Beppie. Tante Beppie was een echte Amsterdamse volksvrouw met een ontzettend grote slabek, maar een heel klein hartje. Onze bovenbuurvrouw had zich ontfermd over een hond van onbestemd ras en van middelbare grootte. Het was een beest dat redelijk onbenullig op de poten stond en met zijn zwarte vacht de indruk gaf voor geen kleintje vervaard te zijn. Hij was echter van het zelfde soort als tante Beppie en die twee konden het ook redelijk goed met elkaar vinden. Tante Beppie had de gewoonte, als het weer het toeliet om 'smorgens rond koffietijd een stoel buiten te zetten en dan genoeglijk koffie te drinken op de straat. Voor een ieder die langs kwam had ze een vriendelijk of op haar manier stichtelijk woord en vaak bleven dan ook de mensen even een praatje maken. De hond van onze buurvrouw kwam voor de eerste keer met haar in aanraking, toen zij hem van gepaste afstand een koekje toe wierp met de woorden: "Hier beest anders krijg je meer slaag dan vreten". De hond stortte zich vol overgave op de lekkernij en binnen zeer korte tijd was het koekje verdwenen en hij keek tante Beppie verwachtingsvol aan. Met stijgende verbazing had zij gezien hoe snel de hond het koekje had verslonden en sprak toen verbaasd: "Goskelere, je lijk wel een stofsuiger"!! (Let wel dat waren haar woorden, niet de mijne) Sindsdien waren de hond en zij dikke maatjes.

Boodschappen

Wij werden vaak verzocht om voor tante Beppie even een boodschap te doen. Aan het eind van de week wilde het nog wel eens voor komen, dat het geld wat krap was. Mopperend en grauwend ging ze dan haar vaste stekkies in huis langs om hier en daar wat geldstukken te verzamelen. Zij verstopte op diverse plaatsen geld om te voorkomen, dat haar echtgenoot samen met de buurman van twee hoog (de ouwe Methorst) van het huishoudgeld aan de zwier gingen. Na een speurtocht door het huis werden we dan naar Piet de Dief (de Gruyter) of naar Kruier de slager gestuurd, maar altijd mochten we het wisselgeld houden.

Café

Tante Beppie heeft later nog een café gehad op de Haarlemmerweg en daarna op de Amsteveenseweg vlak bij het Haarlemmermeerstation. Tante Beppie, soms komt ze nog wel eens ter sprake en als ze wist, dat haar opmerking over de "stofsuiger" zelfs in Friesland bekend is geworden zou ze zich bescheuren.

Beter dan SBS6

Het was in de jaren 50 en begin jaren 60 niet ongewoon als de man des huizes en soms de vrouw ook wel in kennelijke staat huiswaarts keerden. Soms doordeweeks na een dag hard werken, soms op zaterdag in de late uurtjes. Boven tante Beppie op de 2e etage woonde de familie Methorst en meneer Methorst wist hem nogal eens redelijk te raken. Hij was dan echt zo zat als een balletje, maar was beslist niet vervelend. Als wij dan gelijk met hem thuis kwamen, was hij altijd bereid een gedegen aria uit de Rigoletto of Lucie met het lamme oor ten gehore te brengen als je daar om vroeg en dat deden we natuurlijk. Dan stond hij dus om twee uur in de nacht luidkeels te blèren en naarmate wij enthousiaster reageerden, des te luider hij kwaakte. Dat duurde tot zijn vrouw er wakker van werd en die kwam hem dan halen en dat was weer groot feest voor ons, want dat ging dan weer met het nodige theater.
Daar kon SBS6 met Hart van Nederland niet aan tippen.

Gepubliceerd: 9 juni 2009

Lees ook de andere verhalen over de Staatsliedenbuurt.

W.Meijlink de Vries

de hogendorpstraat

ik heb gewoond in de hogendorpstraat boven de vishal.die panden zijn nu verdwenen en opnieuw
gebouwd.op de hoek was de slager Bant en naast ons 115 was het winkeltje van juffrouw Toen
of de naam goed is weet ik niet meer zij verkocht garen en band ook was een beetje verder
een sigarenwinkel van Hogendorp en verder het zaaltje van Kindergenoegen en de ijsloods
van Tisiano waar de opgroeien jeugd bij elkaar kwam.Zo kan ik het hele stuk hogendorpstraat
vanaf de limburgstirumkstraat tot de fanianscholtenstraat alle winkels opnoemen. Zelf ben ik verhuisd
met mijn ouders toen ik een jaar of tien was naar de Haarlemmerweg heb wel de school in de van beuningenstraat afgemaakt en later in de wittenstraat 7e en 8e mijn leeraar was op de van beuningen
school Marsman en Kok en in de wittenstraat hr.Simons
de meisjes van school waren Rietje de Waard,Alie Boelhouwer Tonnie de Haas
die helaas is overleden de jongens waren ,Krijgman( die ze vader was bij de gemeente glazenwasser
anton Bron Jaap Kool Ik ben benieuwd of is enig commentaar hierop krijg Foto's heb ik niet
wel een straatfoto voor het zaaltje van kindergenoegen ik hoop nog wat te horen

Willy Kalf

Van limburgstirumstraat, methorst??

Ik kom ook uit de staatliedenbuurt en ben geboren er getogen, tot mijn 14e, in de van limburg stirumstraat nr 40, boven Matto, de schoenenwinkel. Ik woonde 2 hoog!.

De zuster van mijn moeder (Marie Kitsz) had samen met haar man Bart Prehn een groentewinkel in de van Limburg Stirumstraat, naast Simon de Wit. Later voortgezet door hun zoons, (mijn neven) Martin en Bart Prehn.

Mijn Opoe en Opa woonden, boven de viswinkel Hagendoorn, in de van Limburg Stirumstraat. Kee en Christoffel Kitsz

Die naam Methorst komt me zo bekend voor, weet je zeker dat ze op 2 hoog woonden? Ik heb het vermoeden dat zij onze bovenburen op nr. 40 waren, op 3 hoog dus. Kwamen zij niet oorspronkelijk uit groningen?

En waar woonde tante Beppie?

Ben op mn 14e verhuisd naar Roosendaal, en op mn 18e weer teruggekomen naar amsterdam, maar woonde toen in Oost.
Later nog wel eens terug geweest, maar onherkenbaar, sommige plekken in de buurt, zoals de van hogendorpschool en het van hogendorpplein en waar de Gruyter was, zit een leuke kroeg nu, tramlijn begeerte, geloof ik!

Door het lezen van verschillende verhalen, komen er weer allerlei dingen terug in mijn geheugen, die ik een soort vergeten had!.
Enig.

Mocht je dit lezen en je herinnert je waar de familie methorst woonde en tante beppie, hoor ik het graag!

Foto's

Mijn herinneringen betreffen eigenlijk het meest de J.M.Kemperstraat en de van Limburg Stirumstraat/plein.
Foto's heb ik niet echt veel, slechts een enkel kiekje waarop niet veel te zien is en zeker geen belangwekkende zaken.
Je moet niet vergeten, dat vlak na de oorlog er weinig geld was om te besteden aan luxe dingen. Ik weet nog, dat wij ooit een foto hebben laten maken (mijn broer en ik) voor moederdag. Dat kostte ons toen ik meen twaalf vijftig op het Nassauplein. Moeder ontving het met tranen in de ogen, het meest om het vele geld dat het had gekost. Dat was in 1958

Mirjam Brinks

foto's gezocht

Beste Jeep,
Ik ben voor een boek over de Van Beuningenstraat en omgeving op zoek naar oude foto's. Als jij een foto hebt van tante beppie of andere kleurrijke personen uit de staatsliedenbuurt, wil je mij dat dan laten weten?
mvg Mirjam

Tante Beppie

Geweldig, wat heb ik gelachen. Een prachtig voorbeeld van het Amsterdamse volksbuurtleven. Goed en met veel humor geschreven ... kan het zo voor me halen....Meer meer ....

Groeten Pieter