Het Van Hogendorppleintje

Auteur: Joop Komen
Westerpark, Staatsliedenbuurt

De schuilkelder stond gewoon doelloos open en bloot op het pleintje

Voddenman Piet Cevat tussen zijn 'handel' op het Van Hogendorpplein wie, wat, wanneer, waar Foto: Joop Komen, medio jaren '60 Door: Jan van Zijp

Ik herinner mij dat er in de oorlog 1940-1945 een schuilkelder op stond. Ongeveer 40 meter lang en 5 meter breed, opgetrokken uit een houten geraamte met aarde. Binnen in de schuilkelder aan beide zijde banken uit één stuk. Zowel het geraamte als de banken waren van ruw hout. Aan beide zijden kon je de schuilkelder binnengaan.

Als kinderen vingen wij in die schuilkelders grote hooiwagens en verder was er geen mens die met luchtalarm in zo'n schuilkelder ging schuilen. Ik stond er nooit bij stil, maar nu valt de vreemde naam 'schuilkelder' mij op, want het was eigenlijk helemaal geen kelder. Hij stond gewoon doelloos open en bloot op het pleintje, zoals in de oorlog ongeveer een stuk of 60 van die schuilkelders in Amsterdam stonden, meestal op een plein. Ook waren enkele stenen schuilkelders onder een brug gebouwd, waar je dan via een trap kon binnen gaan. Ik weet er nog wel enkele te noemen waarvan de schuilkelder onder de brug naast de Munttoren het bekendst was. Na de oorlog werd het een urinoir en ik weet niet of dat er nu nog is, want ik kom nog zelden in Amsterdam.

Voor de rest was het van Hogendorppleintje een nogal onpersoonlijk plein met de kapsalon van Onclin (later Charles), de drogist van der Linden en naast de Van Hogendorpschool op de hoek van de Van der Duynstraat was bakkerij de Tijd. Op de hoek met de van der Hoopstraat was het 'vijfcent bioscoopje', een bouwval met houten banken waar in het begin van de oorlog vooroorlogse films werden vertoond. Omstreeks 1942 werd er toneel gespeeld tot ongeveer 1944. Stelt u zich niets voor bij die films en dat toneel, want dat gebouwtje was meer om de kinderen een middag onderdak te brengen en wij als kinderen, knokten daar meer dan dat we er film en toneel gingen kijken. Trouwens, dat toneel werd in de meeste gevallen gepresenteerd door 'Tip en Top', in het dagelijkse leven twee broers die een oud ijzerhandel hadden in de Jordaan.
Na de oorlog in de jaren vijftig kwam de lompenhandel van Piet Cevat in dat (film)gebouwtje. Voor de oorlog was er nog een slagerij die in de oorlog is gesloopt waarvan het hout vele kachels heeft doen roken. Die slagerij was op de hoek van de J. M. Kemperstraat en het Van Hogendorpplein.

Hoge (kinder)nood naast de 'handel' van de nietsvermoedende Piet Cevat wie, wat, wanneer, waar Foto: Joop Komen, medio jaren '60 Door: Jan van Zijp

Leo Vandewoestijne

Post

Die slagerij was het ouderlijk huis van Peter Post, baanwielrenner en ploegleider van o.a. tourwinnaar Joop Zoetemelk.

Ank Engel

Van Hogendorpstraat

Ik las het stuk over voddenman Cevat. Ik meen me te herinneren dat de heer en mevrouw Cevat 13 kinderen  hadden. In ieder geval speelde mijn broertje Jan wel eens met een jongetje dat Pietje Cevat heette. Ik ben in 1950 geboren in de Van Hogendorpstraat 11 op 2 hoog boven melkboer Slagt. Ik zat niet op de Van Hogendorpschool, maar op de Prinses Marijkeschool, een christelijke school. Mijn moeder was van mening dat meisjes die op de Van Hogendorpschool zaten geen kans kregen verder te leren en allemaal naar de huishoudschool moesten. Misschien had ze gelijk. Ik kwam op het gymnasium terecht. Dat was  toen nog wel bijzonder voor de dochter van een  boekbinder. Ik had een vriendje, Paultje, die een paar huizen verderop woonde. Ik weet zijn achternaam niet meer. We mochten de drukke Haarlemmerweg naar het Westerpark niet oversteken, maar we hebben het toch wel eens gedaan. We vierden ook samen luilak, maar Paultje verhuisde op een dag met zijn ouders en broer en ik was mijn vriendje kwijt. Wij verhuisden eerst naar de Haarlemmerweg en later naar Geuzenveld.

Bertus Stoeltjes

Re: niet piet cevat

lia kikkert-bakker:
De man op de foto is niet Piet Cevat. Piet Cevat was mijn opa, en die man op de foto is toch echt miijn opa niet.

Lia

Dit is inderdaad niet je opa. Ik heb deze foto's gemaakt en kon je opa en oma heel goed. Maar Joop Komen heeft waarschijnlijk gedacht dat het je opa was. Ik woonde in de van Hogendorp straat boven schoenmakerij Snoek drie hoog, later op de hoek van der Duinstraat hoek van Hogendorp straat drie hoog vanwaar ik die foto's had genomen. Ik zat op de van Hogendorp school en voetbalde veel op het pleintje bij je opa voor de deur. Soms was hij boos op ons als de bal te hoog ging. Maar we vonden hem toch wel aardig en ik heb ook menig stapeltje oude kranten naar hem gebracht. Was een leuke tijd. Ik woon nu al 38 jaar in Almere.
Groetjes Bep Stoeltjes

Bert Hoffschlag

van hogendorpplein

leuk om te lezen want ik ben geboren in 1948 en heb er gewoond tot 1959 en verhuisde naar de van hallstraat. ik woonde in de van der duynstraat hoek van hogendorpstraat boven boekwinkel eureka en zat op de vanhogendorpschool. jammer dat een groot deel weg is. ik kom nog graag in deze buurt

Leo Verberne

Van Hogendorpplein

Lia je hebt volkomen gelijk.De man op de foto is niet Piet Cevat. Ik heb bijna drie jaar boven hem gewoond van 1957 tot bijna 1960. Een heel aardige man die soms zóveel troep voor de deur had liggen dat we er niet meer door konden, maar we bleven lachen! Ik woonde op nr. 2 drie hoog en had die halve woning gekraakt. Dat vond de vrouw van Piet niet zo leuk want zij had er een kennis op willen laten. Ze heeft ons in die drie jaar dan ook nooit aangekeken. Piet wel. De huisbaas kwam gewoon de huur ophalen en was stom verbaasd dat het mij lukte om er op te mogen blijven.
Daarvoor had ik 20 jaar in de v.d. Hoopstraat gewoond.

Leo Verberne

Re: niet piet cevat

lia kikkert-bakker:

A.Hoffschlag

van hogendorpplein

wat interresant om uw verhaal te lezen over het bioscoopje op het plein en de oorlogsjaren. want ik ben van 1948 en ben geboren in de van der duynstraat van hogendorpplein waar ik de voddenboer cevat kende en ik zat op de van hogendorpschool. Gr. A.Hoffschlag

Bert(us) Waterman

1 kilo kranten bracht 5 cent op

De lompenhandel waar ik als kind een zakcentje probeerde bij te verdienen door kranten te verzamelen en die bij de lompenboer te verkopen.
Het bracht niet veel op, ik dacht 5 cent de kilo. We maakten de pakken van binnen nat dan woog het zwaarder, als ie het merkte kon je naar je centen fluiten.

Ik woonde toen op de hoek van de Hoogendorpstraat en de Haarlemmerweg in de sigaren winkel, naast het koffiehuis, waar we woensdag middag TV mochten kijken, maar wel een flesje prik moesten kopen.

De sigarenzaak, later snackbar bestaat niet meer omdat alles daar is afgebroken en er geen doorgaande weg naar de Haarlemmerweg meer is.

lia kikkert-bakker

niet piet cevat

P.M.VAN ZWAM

Een hoed voor Konningedag

Fantastisch Joop ,wat schrijf jij leuke verhalen,
en nu koninginnedag al weer achter ons ligt
gaat mijn gedachten 51 jaar terug. 1959, 60, 61 en 62
trad ik op als Dorus (Tom Manders).
de hoed die ik nodig had mocht ik bij Cevat halen
Ik moest hem wel zelf uit de hoge berg kleding halen
achter in de loods.4 x heb ik een hoed bij de heer Cevat mogen halen.Hij was zo kan je het wel noemen mijn sponsor Met een geleend streepjes T shirt van mijn zwager , stofjas,en een plaksnor van mijn oom JACK WOLF ,die bij het toneelgezelschap JOHAN KAART zat.
Hij smienkte mij ook helemaal vakkundig af, en de looke like was geboren.
Alle winkeliers ,in de staatsliedenbuurt,Haarlemmerdijk
Haarlemmerstraat, Nieuwendijk en Damrak heb ik bezocht
en bracht een nummer van DORUS ten gehoren
en s`avonds de cafe`s en terassen
Op het Leidseplein zat Max Tailleur voor het American
een kopje koffie te drinken, en lied me 3 nummers zingen
Ik deed dat naar zijn gevoel zo perfect dat ik een gulden
kreeg. jammer dat hij me niet voor de Doofpot had uitgenodigd. Wie weet wat ik geworden was??????
Maar een succes op deze koninginne dagen was het wel, met dank aan mijn zwager , JACK WOLF, en meneer CEVAT