Poepie Malefijt

Auteur: Joop Komen
Staatsliedenbuurt

Op de hoek van Limburg Stirumstraat en van Hogendorpstraat stond een piepklein boekwinkeltje. Ik verplaats me nu naar de jaren veertig. De oude weduwnaar Malefijt runde het zaakje.

Het winkeltje op de hoek van de Van Limburg Stirumstraat en de Van Hogendorpstraat Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam

Hij was een lange statige man, een beetje excentriek en zeer somber. In de kleine etalage lagen, meestal tweedehands, boeken waarbij de heer Malefijt bij elk boek op kleine stukjes papier een aanmoediging tot kopen had gezet. Bij Dik Trom stond bijvoorbeeld: "O, wat een leuk boekje!" Bij Sil de Strandjutter had hij gezet: "Dit moet U lezen, een juttersleven." Bij Ivoren Parade stond: "Bang voor de tandarts?" De streekroman Jikkemien kreeg van hem: "Dit is pas mooi! slechts fl. 1,50."
Dat alles in een nogal hanenpoterig handschrift. Als kind vonden wij het prachtig al deze PR-uitingen te lezen. Als je de paar vierkante meter winkel betrad struikelde je in het halfduister over de stapels boeken.
Altijd stond de heer Malefijt als een standbeeld achter het kleine toonbankje. Zelfs al kocht je een vlakgummetje van 5 cent, dan nog werd je door hem serviel bedankt en uitgeleide gedaan. Nooit heb ik hem echter zien lachen.

Elke zondagochtend hield de heer Malefijt een Zondagschoolklasje op de Wittenkade in een klein donker buurthuis. Eens heb ik als twaalfjarige samen met Jantje de Dood de Zondagschool. van "Poepie Malefijt", (zo werd hij in de buurt genoemd), bezocht. Met luide holle stem verkondigde de heer Malefijt ons het Woord. Daarna moest er gezongen worden onder begeleiding van een gammel harmonium. "Wie van jullie kan piano spelen?", vroeg de heer Malefijt aan het aanwezige groepje kinderen. Hoewel hij nauwelijks wist wat een piano was, stak Jantje de Dood zijn vinger op. "Kom jij dan maar hier en ga aan het harmonium zitten", nodigde Poepie Malefijt mijn vriend uit. "We zingen: Een vaste Burcht is onze God." Trots zette de elfjarige Jantje de Dood zich aan het harmonium, plantte beide handen op de toetsen en trapte een hoeveelheid lucht in het
inwendige. Een erbarmelijk vals en hard geluid drong onze oren binnen. "Eruit!", donderde de heer Malefijt: "En jij ook en dreigend wees zijn vinger naar mij.
Gillend van de lach zijn we naar buiten gerend. Bij de deur riep Jantje de Dood nog naar binnen: ""O, wat een leuk liedje!" Poepie Malefijt is nu al zeker vijftig jaar niet meer onder ons, maar nog steeds is in mijn familie de kreet: "O, wat een leuk boekje", het begin van een lachsalvo en vaak begint dan het dreggen naar een kudde oude koeien.

marja

boetzelaarstraat

hallo goeiendag een gokje is er hier iemand die herinneringen heeft, dingen weet van de buurt, zo rond 1966? bvb dank!

Harrie Wempe

parcours ronde van de Staatsliedenbuurt

Joop, heb jij enig idee hoe het parcours er uitzag van de ronde Staatslieden buurt ooit begonnen in 1950,1951,1952, gehouden.

Henk van Dijk

Re: Re: Re: van der hoopstraat,

Rob Verheugd:
ria:dina van dijke- adelaar:volgens mij was de naam van de avondwinkel onkel,ik vind het leuk om al die verhalen te lezen.Zelf woonde ik op nummer 55 boven nijdam, voor willem zat eefje in de zaak en toen wij er kwamen wonen was het een melkzaak.dat was in 1950 Ook lees ik dat er veel op de van bosseschool hebben gezeten,ik zat er van 1950 tot 1956 o.a bij juffrouw van beinum en meester de vries.nee hoor het was echt ronkel het was een vriend van mijn vader
Zou het Onclin geweest kunnen zijn

Rob,

Onclin was/is een kappersfamilie die o.a. een zaak hebben op de Pieter Calandlaan.
De avondwinkel heette toch echt Ronkel. Elke vrijdagavond werden mijn zuster en ik naar die winkel gestuurd voor zuurwaren, pinda's en een blikje haring in tomatensaus (merknaam Del Monte). Dat was een soort feestmaal in die tijd...

Rob Verheugd

Re: Re: van der hoopstraat,

ria:
nee hoor het was echt ronkel het was een vriend van mijn vader

Rob Verheugd

Poepie Malefijt

Hij woonde bij ons in het benedenhuis aan de van Beuningenstraat. Ikzelf woonde op 133 twee hoog.

Fred van der Wal

Re: Re: aapjeskapper

Dick de Vries:
bekkers:over de limburg van stirumstraat gesproken.kan iemand mij wat meer vertellen over de aapjeskapper?
De enige aapjeskapper die ik heb gekend,was ome Joop en die zat in de van der Hoopstraat aan de even zijde tussen van Limburgstirumplein en Fanius scholtenstraat.

Ik heb van 1954 tot 1969 in de Van Beuningenstraat 103 huis gewoond met mijn ouders. Ik ging altijd naar ome Joop de aapjeskapper. Ik weet ook dat hij in zijn woning kanaris kweekte en dat nestkasjes onder zijn bed stonden.Toen ik later met mijn ouders naar Amsterdam Noord, De Banne 1 verhuisde, kwam ik nog enige jaren bij hem.

Tjerk Kuipers

Aapjes kapper

Ik ben geboren de v.d.hoopstraat 129 2hoog
De aapjes kapper ome Joop had veel vogeltjes, aapjes ,papegaai.beo,die beo zong het liedje
glaasje op laat je rijden.
Wat ome joop ook deed.,hij gaf je een dubbeltje en dan moest je een drinkbakje voor de vissen halen.
Dat wilde hij bij mij ook doen,maar ik hield het dubbeltje en kwam niet meer terug,dat versnoepte ik
Als hij er de volgende keer naar vroeg,dan zei ik dat ik het versnoept had,en dat vond hij prachtig.
Later dat ik in dienst moest,was mijn haar te lang,toen heb ik hem van huis gehaald om mijn haar te knippen op zondagavond,en dat deed hij gewoon.
het was een fijne vent.

Mijn naam is Tjerk Kuipers

hbakker:
ja dat is ome joop de kapper die zat in de van der hoopstr tussen de wasserette en de boeken winkel in ze noemde hem de aapjes kapper om als je er binnen kwam achter in de zaak had hij er twee kleine mandarijn aapjes had zitten in een grote kooi aan de muur en hij had ook nog zo een grote papegaai op zo een standaard zitten maar door de aapjes had hij de naam ome joop de aapjeska

Emiel de Roover

Ronkel

In de jaren 50 was het voor mijn ouders geen vetpot,op zaterdagmiddag werd ik naar Ronkel gestuurd
voor 2 ons salade dat kostte toe 70 cent.Allen op zaterdag werd dit gekocht want het was een luxe
om salade te eten.Het winkeltje van Poepi Malefijt kan ik mij ook herinneren.In de etalage onder het stof lag een boek van Meijer Sluijser,getiteld als de dag van gister.Tegenover de winkel stond een bloemenstal,Ca 1955,stond daar een trambeambte met een steunlijst,mijn moeder tekende en gaf geld.Mijn vader hoorde ik zeggen; vaste baan,vaste armoed.Ik woonde met mijn ouders en twee zussen in de Staatsliedenbuurt,ik heb er j.l vrijdag nog gewandeld,een emotionele ervaring temeer mijn jongere zus op 20 maart 2014 is overleden.Ik stond voor ons ouderlijk huis,wij waren met vijf,ik ben nu een wees,

Dick de Vries

Re: aapjeskapper

bekkers:
over de limburg van stirumstraat gesproken.kan iemand mij wat meer vertellen over de aapjeskapper?

marja

Re: malefijt

Peter van Zwam:
Woonde in de jaren 50 /64 in de vander Hoopstraat nr 52 ,en kan me de winkel nog heel goed herinneren .Als je naar binnen keek was het interieur een grijze rommelige winkel met een, voor mij dan, oud mannetje met een brilletje op,en ik dacht dat hij ook een snor had . Zoals ik me dat kan herinneren zat hij op een stoel of krukje voor de toonbank kijkend richting naar de groentewinkel van Lindeman, moest er wel eens een postzegel halen of iets dergelijks. Ik dacht dat het oude winkeltje in de jaren 60 was uitgebrand , en de man hierdoor was overleden , maar zeker weet ik dat niet meer, maar misschien kan een iemand daar meer over schrijven .
daarnaast zaten twee slagerijen , alleen slagerij Kruijer kan ik me nog herinneren, en Kronkel de avondwinkel waar mijn ouders vaak kwamen
De heer Kronkel verkocht uitsluitend eerste klas waar.
Dat kon je van slagerij Kruijer niet zeggen, dat wist wel iedereen in de buurt in de jaren 50 , Er werd ook veel vlees voor de hond verkocht of misschien wel gratis wegegeven , zo hoorde ik dat wel eens bij ons thuis.
Verleden week reed ik door mijn oude buurt waar mijn kinderjaren lagen
het verbaast mij dat er nog steeds middenstanders zijn die hun vaders zaak
hebben overgenomen en voortgezet. De beroemste winkel die er nog zit is onder andere is de winkel SPORTIEF , en SPIEKMAN . en als ik me niet vergis de ijzerwinkel ZONDAG .op de hoek van de wittenkade
Heerlijk gevoel geeft dat weer als je vanaf de brug de 2e nassaustraat / v Limburgstirumstraat , het pleintje waar de halte was, en nog steeds is van tramstel lijn 10 , weer zo de vander Hoopstraat inrijdt ,Daar liggen vele leuke herinneringen uit mijn jeugd
Bedankt Joop !dat je telkens weer voor je lezers van Geheugen van west
die uit deze buurt kwamen ,de herinnering laat herleven

hbakker

Re: aapjeskapper

bekkers:

l.peters

licht beelden

hallo ik ben leo peters van 1940 uit de wittenstraat 153 3
ik wilde melden dat er op de wittenkade door de heer malefijt
geen film werd vertoond maar licht beelden erg cristelijk
we hebben er altijd vreselijk gelachen.

ria

Re: Re: Brand/ rookvergiftiging malefijt

Leon de Laat:
Peter van Zwam:Ja het moet in de periode 60- 64 zijn geweest , misschien is het te achterhalen, hopelijk dat de lezers iets weten , ,zal zelf nog wel onderzoek doen, maar vrees dat het moeilijk te achterhalen valt Wat ik me wel vaag kan herinneren is dat hij een rookvergiftiging had opgelopen.Maar prik me er niet voor 100% op vast het is alweer zo`n 50 jaar geleden
Boekwinkel DE WAAL MALEFIJT
In een telefoonboek uit de jaren 50 zie ik staan:
A. de Waal Malefijt, Boekhandel en drukkerij, , v Hogendorpstr. 46-hs
Volgens het stadsarchief is dit:
Adriaan de Waal Malefijt, geb. in Haarlem 7-10-1884 , overl. 15 mei 1965
Van nov. 1928 tot mei 1965 woont hij: v Beuningenstraat 131-hs
Vraag blijft: is hij omgekomen bij een brand in mei '65 ?
2 dochters:
Anna Maria de Waal Malefijt (1914)
en Adriana de Waal Malefijt (1920)
De vrouw van Adriaan heette: Anna M. C. Assman, oftewel:
Anna M. C. de Waal Malefijt - Assman (1885 - 1957)
Groet, Leon de Laat

de heer malefijt gaf ook filmavonden op de wittenkade heel leuk altijd toen ik me ging verloven heb ik mijn kaartjes laten drukken en bij mijn eeerste zoon ook geboorte kaartjes alles heel plechtig ging het bij hem. . leuke herrineringen

ria

Re: van der hoopstraat,

dina van dijke- adelaar:

bekkers

aapjeskapper

H van Dijk

Avondwinkel Ronkel

De naam van de avondwinkel was Ronkel (niet Onkel of Kronkel). Op vrijdagavond kregen mijn zuster en ik geld mee om daar pinda's en augurken te gaan halen. Wij waren dan ongeveer een uurtje van huis en die tijd werd door mijn ouders besteed aan een romantisch intermezzo. Als kind heb je dat echter niet in de gaten. Dat werd ons pas veel later duidelijk...

Leon de Laat

Re: Brand/ rookvergiftiging malefijt

Peter van Zwam:

2 dochters:
Groet, Leon de Laat

dina van dijke- adelaar

van der hoopstraat,

Willem Verbruggen

Re: Willem Verbruggen

joop komen:
In 1969 moet de stamvader Malefijt, waarover mijn anekdote gaat, reeds lang zijn overleden, want eind jaren veertig liep hij al tegen de zeventig.Wel weet ik dat zijn dochter de zaak heeft overgenomen, vandaar de naam De Waal-Malefijt, vermoedelijk was dochterlief dus gehuwd met ene De Waal.

Hallo Joop,

Je hebt ongetwijfeld gelijk. Nadenkend duikt de naam van de toenmalige eigenaar (1969) op - naar ik meen was dat ene Van Tilburg.
Mijn reactie doet niets af aan het feit, dat de verhalen zoals ook door jou vastgelegd, ontzettend leuk zijn om te lezen, en mooie herinneringen ophalen aan onze vroegere jaren. Moeten we ook zuinig op zijn: Als wat oudere heb je het privilege van herinneringen, die jongeren nog niet hebben. Helaas hebben wij niet meer in ruime mate het privilege wat jongeren wel (kunnen) hebben - toekomst ....
Dank voor je verhaal!