Kreten die mij zeventig jaar zijn bijgebleven (1)

Auteur: Joop Komen

middenstanders hun negotie luidkeels uit op de openbare weg, waar nu de
supermarkten zwijgend en saai het van de levendige verkopers hebben
overgenomen.

Zo had je Snoekie de haringverkoper wiens dochter Ria Snoek van 1943 tot
1948 bij mij in de klas zat van de van Houweningen MULO. Snoekie verkocht zijn zoute  haringen vrolijk en opgewekt met een op een lied lijkende roep:
"Harinkie harinkie
Harinkie uit de ton
Kijk daar eens wat een haring mensen
Die kan je zo gebruiken."
En opgewekt vervolgde hij zijn weg om na de volgende 100 meter zijn lokroep
te herhalen.

Dan had je de mosselman met een handkar vol mosselen, die somber de volgende kreet uitte:
"Kep allemaal......Zeeuwse mosseleeeeeh"
Een chagrijn eerste klas hetgeen wel te horen viel aan die treurige verkooproep die niet veel goeds beloofde voor de kwaliteit van zijn mosselen. Hij verkocht dan ook weinig van zijn zeebanket.

De man met Berliner bollen viel meer op door zijn vervoermiddel dan door
zijn reclame-uitroep. Die kar leek op de pausmobiel, maar dan hervormd tot handkar.
De bovenzijde bestond geheel uit glas waarbinnen de bollen uitdagend lagen
te pronken. Maar als je dan het toonloze:
"Berliner bol, Berliner bol,
lekkere Berliner bol, lekker bij de koffie,
lekker bij de thee, lekkere Berliner bol."
Dit kwam dan als een zeurderige, onsmakelijke dreun uit zijn mond. Als je dat hoorde dan had je al gegeten en gedronken, ondanks die pausmobiel met lekkernijen. Ook vielen de vele rouwrandjes onder zijn vingernagels op, hetgeen de
verkoop van zijn bollen ook niet ten goede kwam.

Naar deel 2.

Wilma

Nog meer Berliner bol

Achter ons huis aan de Nieuwe Herengracht konden we de Rapenburger straat zien.Door de oorlog waren heel wat huizen verdwenen en in de jaren 50 en 60 waren die gaten nog niet opgevuld, zodat je tussen de huizen door op de straat kon kijken. Daar zagen we zondags de man met de Berliner bollen langskomen. Ik herinner me twee yell's: "Berliner bol, lekker bij de koffie, lekker bij de thee, neem een Berliner bolletje mee! Berlinerbolbolbolbolbol." En: "Als je je meisje wilt tracteren, moet je'n Berliner bol proberen." En dat eindigde soms ook weer met: "Berlinerbolbolbolbolbol!".

Marc

Berliner Bollen man

Ook ik heb herinneringen aan de Berliner bollen man. Ik woonde in de jaren 70 in Amsterdam West en daar kwam een Berliner Bollen man met zijn bakfiets langs.
Ik herinner de kreet als volgt: Berliner Bol, Bolletje Bol, voor de koffie of bij de thee, neem een Berliner bolletje mee......

Quirine van Aerts

Hoe klonk het

Beste enthousiaste schrijvers,

Het Amsterdam Museum is bezig met Soundscape: het geluid van Amsterdam uit drie periodes. Hiervoor zijn we onder andere op zoek naar kreten van straatventers uit 1935 (later mag ook) die wij willen opnemen en gebruiken. Wij weten echter niet precies hoe het klonk en in hoeverre deze clip een betrouwbare bron is van hoe alle Amsterdamse venters klonken:

Zou iemand ons hierbij kunnen helpen? Wellicht kennen jullie zelf nog echte Amsterdamse venters met dialect wie we zouden kunnen vragen om de kreten bij ons op te laten nemen? Alle hulp is welkom.

Er kan naar mij worden gemaild:

q.vanaerts@amsterdammuseum.nl

Hartelijk dank!

Met vriendelijke groet,

Quirine van Aerts

Joop Komen

Manke Willem

Bij dezen Piet, maar dan vermeld door jou, want ik ken die hele manke Willem en zijn vrouw niet.
Zeker is dan hij nooit verscheen bij ons in de van Beuningenbuurt tussen 1940 en 1960, want dan had ik hem zeker hier genoemd.
Maar goed, hij is nu toch genoemd en met ere!

Piet Veenboer

KRETEN, DIE MIJ ENZ......(2)

Als we het hebben over kreten, moet ik toch zeggen:Ïk mis Manke Willem(Meijer?) uit de Hudsonstraat. Hij (en zijn vrouw) zijn wel eens eerder op deze webside naar voren gebracht. Hetgene, wat hij riep, staat bij mij op de harde schijf en zal ik ook nooit vergeten. Ook hij verkocht zure uitjes, vermoedelijk ook wel augurk en was vooral Zondags te horen bij ons op het Columbusplein. Ik vind, dat hij genoemd moet worden!!!

Joop Komen

Joodse zuurwarenverkoper

Beste H. van Dijk, die Joode zuurverkoper komt in het tweede (laatste) deel van dit tweeluik opdraven, compleet met zijn gevulde houten vaten.

H van Dijk

Zuurjood

In de Staatsliedenbuurt kwam op zondag toch ook regelmatig een zuurjood? Overheerlijke augurken, uitjes, panharing enz. Alles in grote houten vaten. Toen mijn ouders in 1960 verhuisden naar Osdorp, kwam hij daar in het begin ook nog wel eens. Later is hij daarmee gestopt, omdat (denk ik) de afstanden te groot werden voor zijn bakfiets.

Joop Komen

Krantenverkopers

Kees, je haalt weer een herinnering bij me naar boven door die voetbalkrantjesverkoper op te rakelen.
In de beginjaren vijftig werd een zondagskrant uitgegeven.
Die krant heette “De Cetem”.
Op drukke pleinen zoals het Stationsplein en de Dam liepen de verkopers te leuren: “DE CETEM, DE CETEM! !”
Waarop wij steevast dichtten: “Steek ‘m in je reet en vergeet hem.”

Kees de Vries

Ik herinner me nog van vroeger, als we bij Oma vandaan (uit Betondorp) weer naar huis (Geuzenveld) gingen. Wachten op bus 21 of tram lijn 13, bij het Centraal Station, zondagmiddags als de voetbalwedstrijden waren afgelopen, daar stond een mannetje met een krantje te roepen:

Sportuitslagen en zo, uitstagen KNVB toto.

Dan kwam er ook wel eens een ijsventer door de straat:

Italiaans ijs, lekker en fijn, vers en lekker.

Heerlijk, al die verhaaltjes met kommentaar.

Joop Komen

Bollenman

Inderdaad Willem, bij jou een andere bollenman dan bij mij, al had die van jou ook een pausmobiel.
Dat: "Berliner bol, Berliner bol, lekkere Berliner bol, lekker bij de koffie, lekker bij de thee, lekkere Berliner bol" staat in mijn geheugen gegrift en daarbij die treurige toonloze stem noopte niet tot het eten van zo’n bol.
Dat voddenman pesten deden wij precies zoals jullie.
Wat heb je aan? Vodden
Wat eet je? Vodden
Waarvoor betaal je te weinig? Vodden
Wat draagt je vrouw? Vodden
Enzovoort, enzovoort.
Leuke herinneringen die nooit meer terugkomen.
Jammer voor de huidige jeugd, want ik had ze deze herinneringen ook gegund. Maar de jeugd heeft nu andere hobby’s voornamelijk met de PC, die ook best leuk en opwindend zijn.
Maar ik betwijfel of over vijftig jaar de PC jeugdsentiment oproept, al kan je dat natuurlijk nooit zeker weten.

Willem Verbruggen

Straatventers

Straatventers behoorden bij het leven in de jaren '50 - '60. De voddenman, de schillenman, en inderdaad de Berliner Bollenman.
Bij ons liep kennelijk een andere Bollenman dan bij Joop. Wel met een wagentje zoals door Joop Komen beschreven, maar met een andere, luidkeels voorgedragen tekst:
'Wie zijn vrouwtje wil trakteren
Moet mijn bolletjes eens proberen
Berliner Bol, Berliner Bol, Berliner Bol'. (door ons verstaan als Bolletje Bo, Bolletje Bo, Bolletje Bo.
Soms echter meenden wij de tweede regel ook wel te
verstaan als: 'Moet míjn bálletjes eens proberen', maar dit kan ook te maken gehad hebben met onze aankomende puberteit...
Toch had de beste man weinig aftrek voor zijn waren, daarvoor hadden de mensen domweg geen geld.
Ook het aloude grapje met de voddenman bleef plezier bezorgen. De voddenman kwam langs, regelmatig roepend: 'Vodden!!!'
Dus de jongens riepen al gauw: 'Wat heb je aan je lijf?' Voddenman: 'Vodden!'.
Jongens: 'En wat eet je'
Voddenman: 'Vodden!' Enzovoort, enzovoort.
En de schillenman (met paard en wagen) zocht in het AGF-afval naarstig naar vergeten aardappelmesjes, omdat die toch niet zo goed waren voor de dieren die het afval te eten kregen. Hij had een zeer ruime verzameling....

Voddenman/straatventers, rond 1938 - buurt/straat niet bekend Uit de collectie van het Stadsarchief Amsterdam Door: Willem Verbruggen