Van der Hoopstraat voor 1960 (1)

Staatsliedenbuurt, Westerpark
Van der Hoopstraat Collectie: Jan Wiebenga Collectie: Beeldbank, Gemaantearchief Amsterdam

Herinneringen uit de Staatsliedenbuurt van 1942-1960
(Deel 1 van een serie verhalen)

Ik ben geboren in de van der Hoopstraat nr. 111 huis, in de kamer aan de straatkant. Dat gebeurde begin 1942, dus in de oorlog. Van die oorlog kan ik mij niet zo veel meer herinneren. Het enige wat mij bijgebleven is was een enorme knal vlak bij ons huis. Het bleek later, dat toen in de Van Bossestraat een vliegtuig was neergestort. Dat gebeurde ongeveer aan het einde van de oorlog. Verder heb ik het van horen zeggen. De tramblokjes van hout tussen de rails van lijn 10 voor de deur en de omgezaagde bomen in de buurt. Dat alles was in de oorlog goed voor de kachel.
In eerste instantie hadden wij thuis een potkachel of allesbrander. Later kregen we een haard of kolenkachel. De kolen werden gebracht door de kolenman. Deze had een loods in de van der Hoopstraat vlak bij het van Limburg Stirumplein. Als de kolen op waren, aan het eind van de winter, haalden we bij hem ook wel papieren zakjes kolen. Maar die waren natuurlijk duurder dan losse kolen. Daarom stookten we ook wel houtblokken in deze kachel, dat ging prima. Mijn vader was timmerman, dus aan hout hadden we meestal geen gebrek. Waar we ook geen gebrek aan hadden waren aardappelen. Dat kwam omdat de familie van mijn moeder (Koekenbier) in aardappelen handelden. Later kwamen daar groenten, fruit en conserven bij. De Koekenbieren stonden met hun waar op verschillende markten in Amsterdam. Ome Rinus stond op de Albert Cuyp. Ome Jan stond op de Dappermarkt. Opa Koek- stond op de Lindengracht met Nico van Heusden, een neef. Zijn ouders hadden een melkzaak in de van Beuningenstraat op de hoek van de Fannius Scholtenstraat. Ome Gerrit vervoerde vanaf de centrale markt aan de Jan van Galenstraat aardappelen van hot naar her met een vrachtwagen. Ome Gijs was commissionair in aardappelen. Logisch gevolg was dat op verjaardagen nogal eens over aardappelen gesproken werd en vooral over de prijs van deze knollen.

Lees ook Deel 2.
Alle verhalen over de Staatsliedenbuurt staan in deze rubriek.

Bert Waterman

Van Bossestraat

Ik ben daar geboren in maart 1943 op nr. 76 drie hoog en het vliegtuis is in mei neergestort. Mijn ouders waren radeloos en liepen van de voorkant naar de achterkant omdat het vliegtuig brandde en rondcirkelde. Er is nu een herdenkings plaquette in de muur gemetseld (zie foto)

Van Bossestraat Deze plaquette hangt in de van Bossestraat, waar het vliegtuig in 1943 neerstortte

Van Bossestraat Deze plaquette hangt in de van Bossestraat, waar het vliegtuig in 1943 neerstortte Door: Bert Waterman

Marijke Haagsma Douwé

Re: vanbossenstraat

renata:
marijke wil je me bellen 0206792875 ik wil graag iets weten over devanbossenstraat 1964 en eerder

Heb het gisteren pas gelezen, sorry, krijg geen gehoor op je telefoonnummer, dus hier heb je mijn nummer, 0228581973

Maar ik weet natuurlijk niet of ik je aan waardevolle informatie kan helpen,. maar we kunnen het altijd proberen.

Vr groet

renata

vanbossenstraat

s.sterkeboer

Re: vraag

vraag:
ik heb een vraag in de 70 of de 80 jaren is er ook tram een huis binnen gereden is er iemand die weet presies wanner gr ineke
Klik hier om dat verhaal te lezen. Redactie

volgens mij wel er zat een herenkledings winkel ben de naam kwijt daar is de tram ook naar binnen gereden.

ineke

vraag

Marijke Douwé

Re: Neergestort vliegtuig

Thijs Gras, 11 mrt 08, 11:55
Uit het jaarverslag 1943 van de Luchtbeschermingsdienst van
Amsterdam haal ik dat het vliegtuig in de van Bossestraat
neerstortte op 3 mei 1943. Naar aanleiding hiervan werden
ongeveer 70 personen elders ondergebracht door de Evacuatie-
of onderbrengingsdienst van de LBD. Er was dus behoorlijk wat
schade. Ik weet niet hoeveel doden en gewonden hierbij
gevallen zijn, voor informatie hierover hou ik me van harte
aanbevolen!Groeten van Thijs Gras

Wij hebben nog een geadresserde envelop uit 1929 aan het adres van Bossestraat 34 1e etage,
Altijd "leuk" oude verhaaltjes te lezen.

Marijke Douwé

Westerkwartier

Henk,

Heel mooi, kwam een foto tegen van mijn moeder die ik zelf(de foto) nog nooit gezien had, mijn moeder was ook een fanatiek medewerkster van de korfbal vereniging, leidster/kantine etc heeft zelfs nog oorkondes ontvangen die ik nu in mijn bezit heb.

Fantastisch.

Vr groet
Marijke Haagsma-Douwé

Marijke Douwé

Langereis

Beste Willy,

De door mij bedoelde Suze woonde op de Haarlemmerweg, waar ik zelf ook woonde, ben wel eens met haar meegeweest naar familie op de Nassaukade.

Vr groet, Marijke.

d.van dijke-adelaar

Re: Meer gegevens

Hendrik Melissen, 19 feb 09, 05:48
Mijn Oom Gerrit Melissen had een slagerij op de hoek Van der
Hoop straat en fanniusscholten straat het was later
overgenomen door mij neef kleine Gerrit Melissen.Een vriend
van mij had een rijschool op, ik gelook nummer 97. De
rijschool naam was Karel Doorman.

Willy Kalf

Re: zoektocht

Marijke Haagsma douwé, 27 mei 09, 10:43
mooie gelegenheid om eens te kijken of er mogelijk iemand een
Suze Langereis kent, ik ben al jarenlang op zoek naar haar.

Ik ken geen suze langereis, maar wel een Coos (Jacoba) Langereis en een Appie Langereis, hun zoons Rob, Appie en Eddie, en een Marion Langereis, kleindochter van Coos en Appie.
Die woonden op de Nassaukade vroeger. Coos was de zuster van mijn vader (Toon Kalf) en getrouwd met Ap Langereis, die een patat tent had bij het vondelpark.
Helaas zijn zij bijna allemaal reeds overleden. Voor zover ik weet, leven Eddie en Appie Langereis nog wel.

Ik heet Willy Kalf, en ben geboren in 1949 in de Van Limburg Stirumstraat nr 40 boven Matto de Schoenenwinkel.
Ik heb daar gewoond tot 1964/65.

Ik weet niet of je hier iets aan hebt, misschien was suze een zuster van Appie Langereis??? of familie. Zeggen de bovenstaande namen je iets?
Welk geboorte jaar?

karel schuitemaker

tram ongeluk

de vrachtwagen was een oliewagen (huisbrandolie) van de fam. Hooglander (mijn opa). Wij woonden en hadden een bedrijf aan huis in de van der duinstraat

Marijke Haagsma douwé

zoektocht

mooie gelegenheid om eens te kijken of er mogelijk iemand een Suze Langereis kent, ik ben al jarenlang op zoek naar haar.

Ton van der Smaal

tramongeluk

Beste Ruud Vader,

2 jaar na mijn oproep voor tramongeval foto's uit de 50er/60er jaren wil ik graag de kopie over de mail ontvangen van die bewuste tramaanrijding op 29-06-56 (zie bericht 26-04-07)
Het is me totaal ontschoten indertijd dus heel graag.
vr groet

Ton van der Smaal

emmanuel Brochard

van der hoopstraat 116 HS

hallo allemaal, wat een leuk site is dit!, ik kwam er toevallig op, op zoek naar oude foto's en andere info over "mijn" straat. Ongetwijfeld is de buurt nu heel anders dan 60 jaar geleden, maar ik woon er nog steeds heel graag en het is nog steeds een gezellige buurt. Zelf woon ik al 13 jaar in de van der Hoopstraat 116, eerst -als student- op zolder op 4 hoog, en inmiddels begane grond. Mocht iemand weten wie vroeger hier woonde, of het een winkel was, ik denk van wel vanwegen de metaal balk boven het raam, misschien oude foto's, graag mailen! ik geniet van jullie teksten/foto's over de straat!
groeten van emanuel,

assisi

ja jan dat neefje is ondertussen ook alweer jaren getrouwd en heeft twee kinderen en heeft het goed groetjes hennie

Hendrik Melissen

Meer gegevens

Mijn Oom Gerrit Melissen had een slagerij op de hoek Van der Hoop straat en Groen van Printere straat het was later overgenomen door mij neef kleine Gerrit Melissen.
Een vriend van mij had een rijschool op, ik gelook nummer 97. De rijschool naam was Karel Doorman.

re / keeshondje en Tram ongeluk

Hallo dames, Anna wat leuk die aanvullingen van herinneringen. Zo komt de van der Hoopstraat weer een beetje tot leven. Sorry dat jullie hondje voor mij soms een rot hondje was. Het was voor mij geen keeshondje maar een waakhond!! Maar ik heb er niks aan overgehouden hoor, zelfs geen trauma. Ik plaats al jullie en mijn aantekeningen op een rij waarna er misschien weer een verhaal uitrold.
En Hennie, ik ben inderdaad je 'oude' buurjongen. Mijn ouders zijn nog eens naar je zus in Italië geweest. Het contact was toen vrij close. Je neefje uit Assisie is wel eens met hen terug naar Nederland gereden voor vakantie. Er valt nog veel te verhalen. Groeten van Jan.

null

Tram ongeluk

Ik woonde op 111 1 hoog samen met mijn zusje Femmie en mijn ouders mijn vader heeft nog geholpen bij dat ongeluk samen met meneer klik van de verfwinkel mijn naam is Hennie Rietvelt mijn vader was ehbo er wat leuk om dit allemaal te lezen Jan was mijn oude buurjongen
Hennie in den Haak Rietvelt

A van B

Keeshondje

Onderwerp Keeshond
Hallo Jan.
Ik heb hier nog wat aanvullingen tussen het deel van de Groen van Printererstraat en de v Hallstraat
Wat jammer dat je na al die jaren een trauma hebt overgehouden aan onze Teddy, want
zo heette hij, onze keeshond. Als de kinderen op straat speelden dan was hij er ook bij
als bescherming voor ons.
Zo woonde ook een Familie Hansen in de straat op nr. 120, die hadden een kruidenierszaak aan huis
ze hadden ook een zangkoortje voor de kinderen uit de duurt.
De Familie Luyks woonde op nr. 111 3e etage en hadden twee zoons en een dochter. De fam Nieman woonde ook op 113 en hadden twee dochters en een zoon.
De fam. Snelting woonde op 118 en hadden drie zoons waarvan twee zijn omgekomen.
Er woonde ook een verzekeringsagent in de straat op nr. 116 1e etage met vrouw en dochter Wil.
Moeder speelde accordeon. Op drie hoog woonde de Familie de Lang. hadden twee kinderen, één zoon en dochter. Vader wekte bij Carel Denig maakte tenten en slaapzakken samen met zijn vrouw. De melkboer (Tone) had een dochter en heette Nellie en had verkering met de buurjongen,
De Familie la Nobele woonde ook in de straat op nr. 108 met vijf kinderen, twee jongens en drie dochters.
Vader was een tenor. De familie Hessels woonde op nr.104 met twee kinderen, één zoon en dochter Bep. Op 104 1e etage woonde een fam (naam onbekend) waarvan een zoon bij de politie werkte en de oudste dochter had verkering met een zoon van Bertram de bakker. De jongste dochter Ietje liep wel eens weg met mijn broertje Joop
Op 122 huis woonde oma bochel om dat ze krom liep. En op twee hoog woonde de familie van
Arkel met drie kinderen. Moeder speelde mandoline. Op 119 woonde de Fam Koops met twee kinderen, zoon Rob en dochter Loes. Vader reed in een auto met een Michelin mannetje op het dak.
Dit is wat ik mij nog herinner van de jaren 60
Anna van Beeten.

L. Uriot

Neergestort vliegtuig

Thijs.
Ik heb het neerstorten van het vliegtuig meegemaakt. Ik woonde met mijn ouders op de hoek Beuningenplein/Rochussenstraat. Het vliegtuig had geen vijftig meter eerder moeten vallen, dan had ik dit niet kunnen vertellen.
Er zijn doden gevallen, waaronder een heel gezin. Het was dan ook omstreeks etenstijd (als er wat te eten was). Ik was ongeveer 4,5 jaar. Iedereen in paniek incl. mijn ouders die waren gauw de straat opgegaan en in de verwarring hadden zij mij vergeten. Mijn moeder stond op straat met een houten kleerhangertje(knaapje). Dit heb ik zelf niet bewust meegemaakt maar door verhalen van mijn ouders is dat mij altijd bijgebleven. Ook is mij verteld dat de piloot van het vliegtuig heeft geprobeerd om een noodlanding te maken achter de van Bossestraat maar dat hij dit helaas niet heeft kunnen redden.
Ik hoop dat dit een beetje een antwoord is op je vraag.
Louis Uriot