'Zwerven' door Amsterdam

Staatsliedenbuurt

In het laatste huis aan de rechterkant in het midden van onderstaande foto werd ik op 28 april 1945 geboren in de Van der Duijnstraat 3, 3-hoog. Onder ons huis was een garage.

Van der Duijnstraat 16 De Van der Duijnstraat (links op de foto de zijgevel van nummer 16), gezien vanaf het Van Hogendorpplein met links de Joan Melchior Kemperstraat.<br />Foto: 30.05.1979, Beeldbank Gemeentearchief, collectie: eigen foto's, fotograaf: J.M. Arsath Ro'is

Op de hoek zat een “Jantje van Alles" drogisterij, je kon het zo gek niet bedenken of het was daar te koop. Op de hoek van de J.M. Kemperstraat en de Van der Duijnstraat was kapsalon Onclin. Nog net op de foto (rechts te zien) staat een klein elektrahuisje op het van Hogendorpplein. Daarachter aan de Van Hogendorpstraat stond ‘mijn’ lagere school. De Van Hogendorpschool. Ik heb daar maar drie jaar op gezeten totdat mijn ouders uit elkaar gingen. Ik ging naar de kleuterschool in de van Beuningenstraat. Mijn vijf jaar oudere zus heeft daar wel de hele lagere schooltijd doorgebracht. Van de Van der Duijnstraat verhuisde ik naar de Haarlemmerweg (103 en 49) en toen 1½ jaar naar Amersfoort. Een niet Christelijk opgevoed meisje op een Christelijke school 1½ jaar lang en toen weer terug naar Amsterdam naar de Jan Everstsenstraat en daar de laatste 1½ jaar klas 5 en 6 afgemaakt op de Coppelstockschool. Inmiddels via de Van der Veldestraat (bij het Stedelijk museum) weer verhuisd naar de Rombout Hogerbeetstraat tot mijn 16 jaar en toen naar Amsterdam-Noord, de Silenestraat.

Begin 50-er jaren werkte mijn vader in de bouw en was hij gedetacheerd in Geuzenveld-Slotermeer. Hij nam mij heel vaak mee naar Geuzenveld en zo kwam ik voor het eerst in contact met Indische Nederlanders en Molukkers, die nadat zij uit het voormalig Nederlands-Indië weg moesten naar Nederland kwamen. Zij kwamen in grote getalen in deze nieuwbouwwijk wonen en later ook in Osdorp en Slotervaart.

Van der Duijnstraat richting Haarlemmerweg De Van der Duijnstraat gezien vanaf het Van Hogendorpplein in de richting van de Haarlemmerweg.