Kosthuis in Amsterdam

Auteur: Bezoeker

Mijn reactie heeft even geduurd omdat ik het een en ander moest navragen bij mijn moeder. Maar ook mijn vader Ybele Steensma heeft in de jaren 50 gebruik gemaakt van de kosthuisregeling. Mijn ouders woonden toen in Rotterdam. Mijn vader solliciteerde bij de politie in Rotterdam maar werd afgekeurd wegens kleurenblindheid. Volgens mij kon hij gewoon alle kleuren zien. Hierna heeft hij het in Amsterdam geprobeerd en daar werd hij wel aangenomen. Als adspirant agent heeft hij enige tijd bij een zekere mw. Bijleveld in de ?e Oosterparkstraat in Amsterdam in de kost gezeten. Er bleek ook nog een collega kostganger te zijn maar daar weet ik de naam niet van. In de weekeinden ging hij dan naar zijn gezin in Rotterdam. Volgens zeggen legde hij, om de kosten enigzins te drukken, die afstand vaak af op de fiets. Als het regende pakte hij waarschijnlijk de trein. Een auto had hij niet. Zondagavond was het dan weer bijtijds vertrekken om maandagochtend op tijd te kunnen beginnen. Later kregen mijn ouders een huis in Geuzenveld aangeboden.