Ksnap het wel

Auteur: Alex Krull

Het “Schuifkaasproces” is technisch onmogelijk, als de boterham met boter of margarine belegd is. Voor de zekerheid, heb ik het net nog even geprobeerd! Het proces werkt niet goed met Oude Leidse, het beste met Belegen Goudse kaas. En voor verdere informatie: het proces is eigenlijk wel bekend. (Natuurlijk was de boterham van An van Batum niet voorzien van boter, want anders zou het voordeel van het “Schuifkaasproces” niet nodig geweest zijn).Wij deden het “Schuifkaasproces” ook. De juiste techniek is: de boterham moet na elke hap opengemaakt worden waarna de kaas opgepakt en naar achteren geschoven wordt, en dan weer dicht gemaakt, waarop je weer op je flikker kreeg, want je zat met je eten te knoeien. Maar Meneer Borghouder, waarschijnlijk begreep U de “Humor” en de “Noodzakelijkheid” van het “Schuifkaasproces” niet, en ik hoop dat deze verklaring het genoemde proces een beetje duidelijker voor U maakt .

En nu voor Channah van Straaten en An van Batum:
Ik zie Uw bijdrage duidelijk voor de ogen en geeft mij dit warm gevoel. Voor Sinterklaas bij ons thuis kreeg ieder, als per gewoonte, een chocolade letter, en soms een pakje speculaas tussen de familie. De volgende dag werden de letters en speculaas opgeborgen in het keukenkastje.
Moe was in die arme dagen nogal vindingrijk! Je kreeg een sneetje witte brood. Daarop werd margarine aangebracht met de botte kant van het mes er op, en de scherpe kant er af. Nu kwam Moe met de keuken rasp en een chocolade letter, deed een magere belegging van geraspte chocolade op de boterham, waarna het raspsel een afschudding kreeg boven het tweede sneetje.
Pa kreeg voor zijn “twaalf uurtje” twee speculaasjes tussen het brood als belegging
Ach ja, die “goeie ouwe tijd”, die ik nooit vergeten zal!