Bibliotheek

Auteur: Channah van Straaten

Dag Mariette,

Jouw verhalen roepen herinneringen bij mij op aan mijn werk bij de Openbare Bibliotheek aan het August Allebéplein. Ik ben daar begonnen in juli 1977. De bibliotheek zat toen nog in het winkelpand op de hoek van de laagbouw, en de achteringang was in de Marius Bauerstraat. Op hetzelfde rijtje zaten onder andere een natuurwinkel - waar ik in 1978 mijn eerste vegetarische kookboek kocht toen ik van de een op de andere dag besloot geen vlees meer te eten - en de huishoudelijke artikelenwinkel Mobron. Op de andere hoek (Derkinderenstraat) zat een café, maar dat was al snel weg. Korte tijd daarna kwam daar het uitstekende Chinese restaurant Kam Lin , waar wij vaak aten als we middag- en avonddienst hadden.
Het pand op dat hioekje was veel te klein: de boeken op de bovenste planken stapelden we op totdat ze klem tegen het plafond lagen. En voor de kasten lagen boeken, die écht niet meer op de planken konden.
Na een tijdje ging de modezaak aan de overkant - waar nu Albert Heijn is - eruit. Ik meen dat die zaak Grol heette. Het filiaalhoofd van de bieb, overigens nog steeds mijn beste vriendin, had dat gehoord en direct actie ondernomen. We verhuisden dus naar dat pand. Daar heb ik met veel plezier gewerkt totdat het filiaal in 1985 wegens bezuinigingen gesloten werd. Ik werd overgeplaatst nar de Keizersgracht, de achterkant van de hoofdbibliotheek aan de Prinsengracht, naar een afdeling waar geen publiek kwam.
Ik heb veel veranderingen nog meegemaakt op het plein. Bijvoorbeeld de komst van de delicatessenwinkel Frans van Spankeren, waar wij op dinsdagochtend (administratie-ochtend) vaak wat lekkers haalden, bijvoorbeeld heerlijke kaascroissants.
Inmiddels is er dus weer een bibliotheek, maar die ligt voor mijn gevoel niet aan het plein. Ik ben er mermalen wezen buurten, want het lot wilde dat ik, nadat ik na bijna 20 jaar in de bibliotheek gewerkt te hebben, opnieuw in het Overtoomseveld kwam te werken, voor een totaal andere organisatie, waar ik nog steeds voor werk, maar nu op een andere plek in de stad.
Je ziet: allerlei herinneringen komen boven. En dit is nog maar het topje. Ik herinner mij zelfs een leeskaartnummer met de betreffende persoon erbij. En de namen van de kinderen.
Straks even foto's kijken! :-)

Groeten van Channah